Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud rozhodl: Za výměnu dětí 3,2 milionu

Autor: Pavel Ryšlink - 
21. ledna 2010
05:00

Celé 3 200 000 korun musí zaplatit nemocnice v Třebíči rodinám děvčátek, která v roce 2006 zaměnila po porodu.

Pravomocně tak včera rozhodl olomoucký vrchní soud, když zamítl odvolání nemocnice proti rozhodnutí krajského soudu. Jedinou úpravu udělal vrchní soud v tom, že snížil náhradu pro Libora Brožu o 100 tisíc korun kvůli nevhodné medializaci případu.

Maminky holčiček, Jaroslava Trojanová a Jaroslava Čermáková, obě bez mužů, včera čekaly, jaká bude justiční tečka za jejich smutným případem. „Způsobenou újmu nepovažujeme za trvalou, závažnou a osudovou,“ řekl včera mimo jiné právník nemocnice s tím, že ještě před vynesením rozhodnutí navrhl mimosoudní vyrovnání ve výši 300 tisíc každé rodině. To obě rodiny prostřednictvím svého zástupce odmítly.

„Posouzení záměny dětí je velmi obtížné. Celý náš senát žil touto kauzou několik měsíců a až v závěru jsme došli k jednotnému názoru,“ uvedl při zdůvodňování včerejšího rozhodnutí předseda senátu Vojtěch Brhel s tím, že nemocnice podle soudu bagatelizovala dopady, které způsobila. Zdůraznil také, že výměna miminek v konečném důsledku značně narušila vztahy v obou rodinách.

Soud vysvětlil i důvody rozdílných částek, které rodinám přiznal. Broža s Trojanovou dostali menší částky kvůli nevhodné medializaci případu, zvláště v televizní show jedné německé televize.

Obě ženy byly s včerejším rozhodnutím spokojeny. „Nepřála bych nikomu zažít to, co jsme zažili my. Doufám, že už si teď všechny nemocnice budou dávat pozor. Když jsem rodila své druhé dítě, nehnula jsem se od něho, a když jsem se na chvíli musela vzdálit, hned jsem se ptala, kde je,“ řekla Jaroslava Čermáková. „Jsem také spokojená až na to, že ty částky dětem jsou rozdílné,“ konstatovala Jaroslava Trojanová.

Oba páry i přes nemalé problémy žijí v rodinných byť ne vždy v idylických svazcích. „Problémy vlastně máme stále od té záměny, kdy mi nevěřil. Žijeme spolu, ale je to pořád těžké,“ svěřila se Jaroslava Trojanová.

Obě rodiny se stýkají. „Navštěvujeme se jednou za tři až čtyři týdny. Dáme si kafe, pomazlíme se s holkama, pak jdeme třeba sáňkovat. Holky bez sebe nemůžou být. Možná se dá říct, že to všechno kolem způsobilo, že jsou něco jako nebiologická dvojčata,“ řekla Blesku Jaroslava Čermáková.

Včerejší rozsudek vrchního soudu je pravomocný. Nemocnice musí přiznané částky vyplatit rodinám vyměněných holčiček do tří dnů.

ales1 ( 30. ledna 2010 20:21 )

hm, že je mohly sestry poplést, tomu věřím, mé mamince kdysi taky přinesly jednou ke kojení jiné dítě, ale naštěstí to poznala hned. Pravda ale je, že dvě matky, co se spletly je trochu moc, ty děti jsou typově velmi výrazné a zejména ta jedna holčička musela být k poznání, Nikolka myslím se jmenuje. Navíc ty jejich manželé nejsou nic slavného, typičtí vyčůránkové. Možná se teď všichni rozvedou a promíchají a všichni budou mít všechny děti dohromady.

vafle ( 23. ledna 2010 23:28 )

Jo matka musi poznat svoje dite? Myslite to opravdu? To svoje jste dostaly po narozeni a bylo vase. A tak to bylo i tady. tak o co jde? Stejne postizene rodiny v Nemcku v roce 2008 dostaly 50 000 Eur. Jako bolestne. A vsichni se jim omluvili a psychologove se budou leta starat o to, aby to ty deti az tak moc nepoznamenalo. Tady jen nadavky a zast. To vam nevadi, ze ty maly holky budou mit sakra problemovej zivot? Jam mam nechutnej pocit, ze si vsichni mysli, ze si to ty matky vlastne zavinily samy. Mely preci poznat, ze nemaji vlastni dite. Ze se to i stalo, to uz nikdo nebere v potaz. Preci po porodu byly nejake otazky na toto tema, ze ditze se nezda byt jeji a pod. Aöle vse bylo britce odmitnuto. Co byste delali vy na jejich miste? Zavolali policii??? oo))))))

vafle ( 23. ledna 2010 23:12 )

no ono se v nemocnici tezko rika, ze se mi neco nelibi , nebo ze s necim nesouhlasim. Neprubojna osoba to proste nesvede a nema sanci a pak sama sebe presvedci, ze ti ostazni maji pravdu. zivot neni jednoducha a neni o silnych.

panalev ( 22. ledna 2010 21:53 )

že mi připadá, že nejde o děti,ale jen o peníze, kdyby vyrůstaly kde byly, byl by klid. Takto je to může fakt duševně poznamenat na celý život, asi jsem citlivka, ale mne by to rozhodilo na celý život, čí vlastně jsem..a to mám sama děti a dospělé a SVÉ! Tím jsem si jista, i když jsem je viděla jen při krmení, jsem si jista, že si je nespletu, Syna jsem podle breku už poznala na chodbě, když je vezli a nejen já! Podobou už vůbec! Nebo třeba mám syna té paní doktorky, co se mnou byla na pokoji??? taky dobrý, já jsem spokojená i bez milionů.

anil ( 22. ledna 2010 12:52 )

Ale cítí, že je máma nemá ráda, že má ráda tu druhou .To je může poznamenat na celý život.

Zobrazit celou diskusi