Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sám na 9 dětí: Manželka zemřela po porodu dvojčat

Autor: nč, so - 
12. února 2010
15:20

Osud si s ním pohrál, ale on to zvládá statečně. Manželka Mariána Kertyse (44), Monika (†33), zemřela před třemi roky po porodu dvojčat Gabriela a Gabriely. Muž ze slovenské Koprivnice se od té doby sám stará o svých devět dětí ve věku 5 až 15 let. Dvojčata zatím vyrůstají u jeho švagrové.

„Dočasně jsme to vyřešili tak, že Gabriela a Gabriel budou žít u sestry mé manželky. Žena přece jen lépe zvládne postarat se o tak malé děti. Později se rozhodneme, jak budeme postupovat dál,“ vysvětluje Kertys. Už tak toho má na starosti víc než dost. Úlohu osamělého otce, který vychovává devět dětí, ale zvládá opravdu znamenitě.

V domě je útulně a čisto. Děti se dobře učí. Nikde není vidět, že by v domácnosti chyběla ženská ruka. „Není to jednoduché, ale s dobrou vůlí se všechno dá ustát. Nejstarší děti mi hodně pomáhají. Jsou opravdu velmi statečné,“ říká obětavý Slovák.

Dvojčata Gabriel a Gabriela vyrůstají u své tety Marie Ždiňákové (44) Dvojčata Gabriel a Gabriela vyrůstají u své tety Marie Ždiňákové (44) | anc

Dvojčata Gabriel a Gabriela vyrůstají u své tety Marie Ždiňákové (44)

Nejdůležitější je sestavit a dodržovat denní režim. Aby každý věděl, jaké jsou jeho povinnosti. Problémem jsou ale finance. Marián musel dát práci sbohem, aby se mohl soustředit výlučně na domácnost. „Náš měsíční příjem je přibližně 650 eur (téměř 17 tisíc Kč), takže musíme obracet každý cent,“ připustil Kertys, kterému manželka velmi chybí.

Myslí si, že na její smrti mají podíl i lékaři. Monika totiž po porodu upadla do kómatu a už se neprobrala. Případ ještě stále vyšetřuje policie.

anasyi ( 15. února 2010 11:10 )

zirafo,pavlinku,ne,ale me to promina spise fanatizmus viry,kdy si zase nekdo mysli,ze vira je pro ne tim pravym orechovym,lidi maji v neco verit,ale ne do zblbnuti.Opet rodinka,ktera ukazuje svetu,jaky bozsky zijou zivot a uvnitr je opak.Vystavi sve deti,kterych maji pomalu jak apostolu a opet tatik ukazuje,jak je vse v poradku.Deti jsou uzavrene a uzaviraji se pred svetem,protoze jsou taky tak naucene.

djaba ( 13. února 2010 21:08 )

Jen doplním , v dnešní nelehké době je nezodpovědné si pořídit tolik dětí . Co je platné , že jsou čisté a upravené , nikdy nebudou mít všechno. Máme také u nás podobného tatíka , chtěl mít dvanáct dětí jako je apoštolů . Když po sedmém dítěti jim další lékaři nedovolli, manželka od něj odešla. Ani jsme se jí nedivili.

zirafa ( 13. února 2010 17:14 )

ahoj anasyi, vrtá mi hlavou, co by mi to mělo připomínat... že by Pavlínku.. naťukni...

zirafa ( 13. února 2010 17:04 )

moje řeč!

w.mojko ( 13. února 2010 15:33 )

Zobrazit celou diskusi