Blesk.cz: Proč je případ ze strany policie zatím kvalifikován jako ublížení na zdraví z nedbalosti, nikoliv jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti?

Dagmar Raupachová: Jsme teprve na začátku. Policie bude provádět různé úkony včetně výslechů. Určitě budou ustanoveni také znalci, kteří budou vypracovávat znalecké posudky atd.  Kvalifikace se může tedy v průběhu trestního řízení měnit. Z doposud zveřejněných informací se mi to ale jeví jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. A to proto, že se jedná skutečně o těžkou újmu, neboť v tomto případě kromě jiného došlo k usmrcení plodu.

Policie ale má své zákonné postupy, musí prověřovat všechny verze a zabývat se všemi okolnostmi. V průběhu potom vyhodnocuje důkazy. Některé se mohou jevit na počátku jako nezpochybnitelné, ale následně mohou být vyvráceny důkazy jinými. Důkazní situace se tedy v průběhu řízení může měnit. Jsme na začátku a žádné překvapení se nyní nedá vyloučit. Trestní řízení si vyžádá svoji dobu, na výsledek si tedy musíme počkat.

Jak je možné, že k něčemu takovému vůbec došlo? Šlo o chybu v systému?

Já se domnívám, že systém identifikace pacienta je v nemocnicích nastaven poměrně dobře. Kontrolní mechanismy jsou nastaveny tak, že pokud by došlo k chybě v nějaké úrovni, to znamená například na počátku, tak následný kontrolní mechanismus v tom řetězci by měl chybu odhalit a odstranit. Zde se to ale nařetězilo takovým způsobem, že si to neumím úplně představit.

Ve veřejném prostoru často zaznívá argument, že takové chyby mohou vznikat únavou a přepracovaností zdravotnického personálu. Jak vnímáte tento argument?

Samozřejmě, že to může tak být. Únavu a přepracovanost zdravotnického personálu vůbec nezpochybňuji. Je to velký problém a měl by se řešit. Nicméně jako argumentaci v těchto případech to přijmout nemohu. S nadsázkou říkám, že pokud paní pokladní v supermarketu bude unavená a udělá tam manko, nikdo se jí nebude ptát, jestli byla unavená či nikoliv, a bude to muset zaplatit.

Jak je to s nemocnicemi a jejich  případnou povinností zajistit tlumočníka? Mají to ohlídat ony, nebo si má pacient zajistit tlumočníka sám?

Zatím se to jeví, že tam byla velká jazyková bariéra. Pokud lékař vyhodnotí, že pacientka jeho obsahu sdělení přes veškeré snahy (opakované vysvětlování, využití jiného cizího jazyka či jiných překladatelských možností apod.) nerozumí, měl by přivolat tlumočníka. Umím si samozřejmě představit, že v tom denním provozu nemocnic to může být časová zátěž. Než tlumočníka seženou, než on se dostaví apod. To se ale nedá nic dělat, jde zde o zdraví.

Obávám se, aby do komunikace potom neprosakovala přílišná „formálnost“. Aby nedocházelo ve zkratce k tomu, že bude položena otázka „Rozuměl jste mi ?“, na niž pacient kývne a bude to vyřešené. Mělo by jít o to, aby zdravotnickému personálu bylo zřejmé, že to pacient skutečně pochopil. Vím, že to není snadné. Ale znovu opakuji, jde o zdraví.

Proto já vždy říkám, že by se mělo diskutovat v odborné veřejnosti o tom, jak v takových případech exaktně postupovat, jak lépe legislativně vybalancovat povinnost za určitých podmínek zajistit tlumočníka, zda to ponechat jen na bedrech lékařů, resp. nemocnic, nebo určitou část povinnosti přenést na pacienty atd. To jsou otázky, které by se měly dle mého názoru diskutovat. Počet cizinců ve společnosti stoupá a je tedy pravděpodobné, že těch problémů bude více.

Je pravděpodobné, že za to někdo skutečně půjde do vězení, nebo spíše dostane peněžitý trest?

Pokud by bylo prokázáno těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, hrozil by i trest odnětí svobody, trest peněžitý nebo zákaz činnosti nebo jejich kombinace. Hovořit teď o trestu je velmi předčasné, nicméně na základě zkušeností bych odhadovala, že trest odnětí svobody nepodmíněně uložen nebude.

Jak to v podobných případech bývá s odškodněním, kolik pacientka může získat? A může o odškodnění žádat také druhá pacientka, ta, která měla jít na kyretáž?

Podle dosud zveřejněných informací, kdy došlo na straně pacientky k nechtěnému potratu, bych nejdříve zmínila, že takovou situaci zcela odškodnit tak jako tak nejde. A každá žena, která si nechtěným potratem prošla, mi to určitě potvrdí. Nicméně pokud bych měla vyřknout odhad, tak bych to viděla v řádu vyšších milionů.

Co se týká druhé pacientky, tam je k dispozici ve veřejném prostoru málo informací. Není zatím jasné, zda u ní byl výkon proveden tak, jak byl naplánován, či nikoliv. A od toho by se to vše odvíjelo. Ale jsme na začátku a na povrch může vyplynout řada věcí, které mohou v případu sehrát důležitou roli.

Fotogalerie
20 fotografií