Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kalousek promluvil o nové straně. Pekarová ho varuje před obrovskou chybou

Aktualizováno -
2. dubna 2024
12:35
Autor: simao, vr - 
2. dubna 2024
11:57

O nové straně Miroslava Kalouska (TOP 09) se spekuluje delší dobu. Kalousek v pořadu Blesku Hráči potvrdil, že letos v žádných volbách kandidovat nebude - tedy ani do europarlamentu, do Senátu či v krajských volbách. Jenže to, že bude kandidovat v roce 2025, nevyloučil, stejně tak ani návrat do politiky. A právě příští rok se budou konat volby do Sněmovny. Měl by Kalousek před nimi založit novou stranu? Exministra financí nyní potěšil jasně vypovídající výsledek jedné z anket. Založení nové strany by však za obrovskou chybu považovala Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), zatímco Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně před časem odhadoval, že Kalousek stranu založí možná letos v listopadu. Sám Kalousek pro Blesk Zprávy odmítl spekulace komentovat, ale je podle něj zřejmě spousta lidí, kteří nyní mají pocit, že nemají koho volit.

„Je to jenom klikací anketa s téměř nulovou vypovídací schopností. Přesto je ten poměr hlasů zarážející. Možná by si měli vládní politici klást otázku, proč tomu tak je. Rozhodně by si ji měli klást častěji než média, nebo já,“ uvedl Miroslav Kalousek, expředseda TOP 09 a někdejší ministr financí na facebooku.

Potěšily ho výsledky ankety, ve které 91 procent čtenářů iDnes.cz hlasovalo pro to, aby založil novou politickou stranu a pouhých 9 procent bylo proti.

Na sociální síti X pak Kalousek popíral, že by řekl, že s politikou končí. „A kdypak jsem to řekl? Najdete naopak mnoho vyjádření, kde jasně říkám pravý opak,“ reagoval na jednu z narážek diskutujících.

Kalousek: Nehodlám veřejně spekulovat...

V reakci pro Blesk Zprávy v úterý Kalousek odmítal, že by šlo o krok ke skutečnému založení strany. „Nekomentoval jsem dění kolem nové strany, neposouvejte mě někam, kde nejsem, komentoval jsem jenom výsledek ankety, nic jiného jsem nekomentoval. Jenom jsem na to upozornil, že je to zajímavé, že je tady zřejmě spousta lidí, kteří mají pocit, že nemají koho volit a že by si na tuhle otázku měli odpovídat mnohem víc vládní politici, než odpovídají média nebo já. To znamená mnohem víc, než náš rozhovor bych uvítal o tom strategickou poradu vládních politiků, to je všechno, co o tom mohu říct. Dál o tom nebudu veřejně spekulovat,“ uvedl nyní Kalousek pro Blesk Zprávy.

V rozhovoru pro Hráče v lednu přitom Kalousek na přímý dotaz, zda zakládá novou stranu, uvedl: „Neudělal jsem pro to jediný krok.“ Platí to i nadále? „Platí to, co vám říkám, že o tom nehodlám nijak veřejně spekulovat,“ vyhnul se tentokrát Kalousek kategorickému ne.

Kalouskovy šťouchance

Kalousek si přitom čas od času neodpustí kritický výpad právě proti vládní pětikoalici. Na vládní konto v závěru března uvedl na sociální síti X: „Ono je to těžké: ′Sociálním svědomím vlády′ chce být každá z pěti stran vládní koalice. ′Kapitalistickým svědomím′ však žádná z nich. Za to si ovšem můžeme sami.“

20. března se pak Kalousek opřel i do lídra koalice Spolu ODS. „′Babišova drahota′ bylo naše hloupé a neférové heslo v kampani 2021. Ještě hloupější odezva z druhé strany byl termín ′Fialova drahota′. Přál bych si politickou sílu, která nebude produkovat prázdná hesla pro blbé, ale věcná řešení, která mají hlavu a patu. Jsem opravdu v menšině?“ poznamenal tehdy Kalousek.

Babiš odhadoval: Novou stranu založí „Kalda“ v listopadu

Spekulace o nové straně ve Sněmovně rozvířil letos již i šéf ANO Andrej Babiš. Jana Jakoba (TOP 09), bratra Kalouskova přítele Ondřeje Jakoba, toho času mluvčího ministerstva zdravotnictví pod vedením Vlastimila Válka (TOP 09), se otevřeně tázal, zda by přešel do nové Kalouskovy strany.

„Když Kalda založí tu stranu - a já jsem přesvědčen, že on bez politiky nemůže žít - jestli zradíte Pekarovou Adamovou?“ říkal v lednu ve Sněmovně Babiš.

„Kalda to založí, já to odhaduju listopad tohoto roku, možná leden, únor, on bez politiky nemůže žít, jemu to tak chybí. Já ho znám od roku 1994, tehdy mi ho přivedl nějaký Kuzmiak (Michal Kuzmiak, lobbista a bývalý generální konzul v Šanghaji - pozn. red.), říká vám to něco? Nějaký lobbista,“ tvrdil Babiš a dodával: „Možná změníte názor a budete v té nové straně Kalouska.“

Pekarová varovala před „obrovskou chybou“

Variantu, že by vznikla na české scéně nová strana v čele s Kalouskem, komentovala pro CNN Prima News i šéfka Topky Markéta Pekarová Adamová.

„Jako že by šel už do třetí strany, a druhou by zakládal? Pokud to chce udělat, tak to udělá. Já mu v tom určitě nezabráním sebetvrdším vyjádřením. Myslím ale, že by to byla obrovská chyba od člověka, který v roce 2017 vyzýval ke spojení politických stran a odešel ze Sněmovny, aby se to mohlo stát, protože on byl překážkou tohoto spojení,“ uvedla Pekarová.

„Bylo by dosti licoměrné, kdyby tady už spojené strany, které spolu dobře fungují a spolupracují v rámci koalice, oslaboval zakládáním nového subjektu. Myslím si, že i on, který má velké rétorické schopnosti, by takový příběh složitě vysvětloval. Nová strana by nepochybně udělala radost Babišovi s Okamurou, těm by pomohla nejvíc,“ dodala pro CNN Prima News místopředsedkyně Sněmovny.

Její slova nechal Kalousek bez jasné odpovědi. „Nehodlám o tom ani veřejně spekulovat, ani nehodlám komentovat kdejaký výrok,“ řekl Blesk Zprávám Kalousek.

Kalousek v Hráčích: Návrat do politiky jsem nevyloučil

V lednu 2024 byl Kalousek hostem pořadu Blesku Hráči. I tehdy reagoval na spekulace o tom, zda vzniká nová strana Miroslava Kalouska.

Blesk: Zakládáte novou stranu?

Kalousek: „Neudělal jsem pro to jediný krok. Je tady spousta voličů vládních stran, především koalice SPOLU, kteří jsou zklamáni a ti nikdy nebudou volit ani pana Babiše, ani pana Okamuru, ale už se jim nechce volit ani ty vládní strany, protože mají pocit, že nezastupují jejich zájmy. A jsou tady statisíce hlasů, pravděpodobně až tři čtvrtě milionu, pro které si někdo půjde. Já stále pokládám za ideální, aby o ně zabojovala ta koalice SPOLU. Má na to dva roky, což je strašná spousta času.“

A když se to nestane?

„Tak tady ta alternativa pro voliče vznikne, to je zákon trhu.“

A vy budete tvůrcem té alternativy.

„To je přeci úplně jedno, kdo to bude.“

Jakou máte strategii? Počkat až bude blíž k volbám? A nebo až bude po nich a SPOLU třeba neuspěje?

„Já se žádné strategie nedržím. Sice jsem nikdy nevyloučil návrat do politiky, ale také je dost možné, že se nikdy konat nebude. Mohu vám říct zatím jediné: v tomto roce budou troje volby a já nebudu kandidovat ani v jedněch z nich. Tečka.“

Video  Kalousek v Hráčích: O případném návratu do politiky, chybách současné TOP 09, o Schwarzenbergovi i nepravomocném trestu pro Feriho  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 4. dubna 2024 15:09 )

Ta žena na foto kouká jako vyoraná myš. 😁

JaNat ( 3. dubna 2024 14:26 )

Takže zase jen blábol.

JaNat ( 3. dubna 2024 14:02 )

03.08.2022 — ... Kalousek, který připomíná členství Pavla v KSČ a generálovu minulost u vojenských špionů připodobnil k členství v StB..... 😁

JaNat ( 3. dubna 2024 14:00 )

😁 😁 😁 ach xiiomo.

JaNat ( 3. dubna 2024 14:00 )

Kalda je gauner, ale snad nebude cpát nesmyslně do Ukrajiny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa