Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čínští hackeři dříve zaútočili na skupinu, jejímž členem byl Lipavský

29. března 2024
20:41

Skupina hackerů APT31, která má podle Spojených států a Británie úzké vazby na Čínu, před lety zaútočila i na parlamentní skupinu, jejímž členem byl současný ministr zahraničí Jan Lipavský. Informoval o tom bruselský server Politico. Cílem útoků byly e-mailové adresy členů Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) z EU a Británie.

Podle obvinění, které tento týden zveřejnilo americké ministerstvo spravedlnosti, skupina, která má podle Washingtonu úzké vazby na čínské ministerstvo státní bezpečnosti, v roce 2021 učinila kybernetický útok na členy IPAC z EU a Británie. Mezi nimi byl i tehdejší poslanec Lipavský. Ten byl v letech 2017 až 2021 místopředsedou zahraničního výboru a výboru pro obranu Poslanecké sněmovny a také členem jejího podvýboru pro obrannou, kybernetickou a bezpečnostní politiku a strategické koncepce ČR.

Lipavský serveru Politico řekl, že informace o útoku skupiny APT31 na představitele meziparlamentní aliance potvrzují názory, podle kterých rostoucí asertivita Číny představuje systémovou výzvu.

Spojené státy a Británie tento týden uvalily sankce na lidi a firmy spojené s kybernetickými útoky podporovanými čínskou vládou. Londýn připisuje skupině APT31 útoky na e-mailové účty britských poslanců kritických k působení Číny. Americké ministerstvo obrany přičítá skupině kybernetické útoky na americké firmy, představitele ministerstev a na zákonodárce.

IPAC sdružuje zákonodárce z několika desítek zemí. Skupina se zabývá tím, jak demokratické země přistupují k Číně. K politice Pekingu a příliš vstřícným postojům k Číně většinou zaujímá silně kritická stanoviska.

Video  Česko zmrazí ruský státní majetek, oznámil Lipavský. Netýká se to ambasády  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 31. března 2024 21:14 )

Uživa Tel: Babu jak babu, ale prý má děcko...to je ještě neuvěřitelnější... 😁

jajas ( 31. března 2024 21:13 )

Koukám na tu fotku budulína Lipavského a vzpomněl jsem si na jednoho spolupracovníka, který takovým týpkům říkal, že mají "fackovací ksicht"....úplně to sedí. 😃

6vox6 ( 31. března 2024 10:13 )

To je hodně časté tvrzení, avšak málo kdy uvěřitelné.

6vox6 ( 31. března 2024 10:11 )

U toho "ne" jsi ve Washingtonu byl? Mimochodem to vyjednávání bylo zcela v ruské režii a v podstatě se rovnalo kladení podmínek Rusy týkající se územních zisků.

6vox6 ( 31. března 2024 10:09 )

A proč mi to píšeš? Ptal jsem se na něco jiného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa