Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Německý gigant porušoval v Číně liská práva? Okamžitě se stáhněte, žádají politici

Autor: jmr - 
25. února 2024
14:59

Skupina politiků z různých zemí světa uvedla, že je německá chemička BASF „zdánlivě zapletena v nechutném utlačování“ Ujgurů v čínské provincii Sin-ťiang a nabádají společnost, aby se z ní stáhla. Dopis s obviněními založenými na vyšetřování Der Spiegel a televize ZDF byl doručen přímo řediteli společnosti Martinu Brudermüllerovi, píše deník The Guardian.

Vyšetřování odhalilo, že se v letech 2018 a 2019 zaměstnanci partnerské společnosti BASF, čínské Xinjiang Markor Chemical Industry, účastnili v provincii návštěv zástupců čínské vlády v domovech Ujgurů. Ty jsou součástí vládní iniciativy, jejíž účelem je dle lidsko-právních organizací špehování a indoktrinace.

Tato kampaň má název „fanghuiju,“ a její součástí jsou návštěvy Ujgurů a dalších menšin zástupci vlády, státních podniků a veřejných institucí s účelem sbírat informace a sledovat jejich chování.  Human Rights Watch tyto návštěvy popsala jako invazivní a tvrdí, že „rodiny musí návštěvníkům poskytnout informace o svém životě a politických názorech, a následně jsou vystavené politické indoktrinaci.“

V dopise podepsaném více než třiceti politiky stojí: „Zprávy naznačují, že je vaše společnost zdánlivě zapletena v nechutném útlaku Ujgurů a dalších převážně turkických menšin v oblasti v šokujícím rozmezí. Jakožto advokáti za korporátní zodpovědnost, lidská práva, náležitý proces a respekt pro základní práva na BASF naléháme, aby se z provincie Sin-ťiang stáhla. V sázce je důvěryhodnost a integrita vaší společnosti a věříme, že je zásadní, abyste v této věci jednali rychle a rozhodně.“

„Je naší nadějí, že BASF bude tuto záležitost brát vážně a upřednostní blahobyt těch v Sin-ťiangu, kteří bolestně trpí pod opresivní a diskriminační politikou,“ píše se na konci dopisu založeném na výzkumu Adriana Zenze, který čerpal ze zpráv státních médií a zpráv o korporátní a sociální odpovědnosti.

Ujgurové, převážně muslimská turkická etnická skupina, se dlouhodobě nachází ve sporu s Pekingem, který jich mnoho obviňuje, že se chtějí odtrhnout od čínské nadvlády. Návštěvy, o kterých se ve zprávě píše, pak přišly na vrcholu čínské iniciativy koncentrovat v Sin-ťiangu statisíce Ujgurů a dalších menšin.

Krom táborů, do kterých byli nahnáni, mluví lidé v Sin-ťiangu o rušivé míře sledování a kontroly nad jejich každodenním životem. Bývalý lidsko-právní předseda OSN uvedl, že se čínská nadvláda v Sin-ťiangu dopouští „vážných porušení lidských práv,“ která by mohla být klasifikována jako zločiny proti lidskosti.

BASF spolu s Xinjiang Markor Chemical Industry otevřely v roce 2016 v provincii dvě chemické továrny. Jedna vyrábí butandiol používaný v plastech a sportovním oblečení a ta druhá produkuje polytetrahydrofurán užívaný ve výrobě elastických spandexových vláken. V továrnách umístěných v Korle, druhém nejlidnatějším městě provincie, pracuje přibližně 120 lidí.

„Momentálně nemáme důvod domnívat se, že se zaměstnanci z našich společných podniků popsaných praktik zúčastnili. Nehledě na to bereme současné zprávy velmi vážně, dále je vyšetříme a vezmeme je v potaz při vyhodnocování našich obchodních vztahů,“ uvedl mluvčí BASF.  

Pro Der Spiegel se společnost minulý týden vyjádřila, že respektuje lidská práva a že její zařízení v Korle jsou pravidelně kontrolována. Též uvedla, že o žádných hlášeních od zaměstnanců Markoru nevěděla a že její vlastní audity společných podniků neodhalily žádné důkazy nucené práce nebo jiných porušení lidských práv.

Xinjiang Markor Chemical Industry spadá pod státem vlastněnou skupinu Xinjiang Zhongtai. Na tu minulý rok uvalily Spojené státy sankce kvůli podezření z využívání nucené práce. Nebylo však hlášeno, že by tomu tak mělo být i ve společných továrnách BASF a Markoru.

Za dopisem stojí Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC), skupina zákonodárců napříč politickým spektrem. Mezi podepsanými byl německý europoslanec Reinhard Bütikofer, britský poslanec Iain Duncan Smith a další zákonodárci z Ukrajiny, Nového Zélandu, Kanady, Belgie a mnoha dalších zemí.

„Společnosti nemohou předstírat, že jsou překvapené, že se v této oblasti páchají ukrutnosti proti Ujgurům a dalším menšinám. Na stažení se z Sin-ťiangu měly roky,“ řekla britská poslankyně a členka IPAC Sarah Championová.

Video  Čínské lodě okolo Tchaj-wanu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi