Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bylo to jako válečná zóna, okolo létaly ohnivé koule, líčí přeživší požárů v Chile

Autor: ČTK - 
6. února 2024
16:12

Lesní požáry v centrální části Chile mají už 123 obětí a stovky lidí jsou nadále pohřešované. Hasiči evidují více než 150 ohnisek požáru a shořelo přes 15.000 domů. Lidé, kteří vyvázli, mluví o pekle a zážitcích jako z válečné zóny, píše server The Guardian. Pomoc zemi postižené plameny nově nabídly Spojené státy. Český velvyslanec v Chile Pavel Bechný ČTK sdělil, že zastupitelský úřad nemá žádné zprávy o českých občanech, kteří by byli v důsledku požárů zraněni či v ohrožení života.

Oficiální bilance obětí požárů dnes stoupla o jednoho dalšího člověka na 123 úmrtí, oznámila za zdravotníky Marisol Pradová. Počet obětí velmi pravděpodobně dál poroste s tím, jak obyvatelé, hasiči i vojáci odklízejí sutiny.

„Bylo to jako válečná zóna, jako kdyby vybuchla bomba. Hořelo to, jako by někdo polil domy benzínem. Nechápu, co se stalo... Hodně foukalo a kolem létaly velké ohnivé koule,“ řekla o propuknutí požáru třiašedesátiletá Jacqueline Atenasová, která v pátek ze svého domova poblíž města Viña del Mar utekla jen s pár drobnostmi v malém růžovém batohu.

Ve stejné ulici jako Atenasová bydlí i Luis Parra. Se svou rodinou chtěli utéct autem, ale to bylo zaparkované na zahradě a brána na dálkové ovládání nešla otevřít, protože požár zastavil přívod elektřiny. Nakonec se jim podařilo utéct v autě přátel, ale Parraova sestra a slepý otec se nezachránili.

Jiskry přeskakovaly a vítr foukal jako hurikán,“ řekla Ingrid Crespová, která rovněž bydlí na předměstí Viña del Mar ve čtvrti Villa Independencia. Žena se nejprve snažila chránit svůj dům pomocí vody, pak ale s prázdnýma rukama utekla. „Když se tam můj syn v neděli vrátil, všude okolo byla těla. Tolik lidí zemřelo,“ smutní nad osudem svých sousedů Crespová.

Češi v rizikových oblastech nebyli

V českém cestovatelském systému Drozd je k dnešku registrováno 46 českých občanů, kteří se ovšem pohybují po celém území Chile, uvedl Bechný. Podle jeho informací se žádní Češi nyní nepohybují v rizikových oblastech postižených požáry. V sobotu tuto oblast dva Češi na doporučení úřadu opustili. Všem zaregistrovaným v systému Drozd velvyslanectví rozeslalo SMS s doporučením, aby se ohroženým regionům vyhýbali. Velvyslanectví rovněž zveřejnilo upozornění na svých webových stránkách, podotkl Bechný.

Podle českého velvyslance v Chile se už v pondělí zlepšily povětrnostní podmínky, které původně přispívaly k rychlému a nekontrolovanému šíření požárů, a sice kombinace vysokých teplot, nízké vlhkosti vzduchu a silného větru.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi