Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po hrůze s utrženými dveřmi doporučují úřady kontroly dalších boeingů. Létají i v Evropě

Aktualizováno -
23. ledna 2024
23:15
Autor: ČTK - 
23. ledna 2024
21:12

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) v reakci na rozhodnutí Spojených států vyzvala aerolinky, aby překontrolovaly letadla Boeing 737-900ER. Dva tyto stroje mají ve své flotile také aerolinky Smartwings. Mluvčí společnosti Vladimíra Dufková ale ČTK sdělila, že na Smartwings se doporučení nevztahuje, neboť jejich dva stroje nejsou vybaveny příslušnými komponenty - letadla nemají takzvanou záslepku, ale plnohodnotný nouzový východ.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v neděli doporučil provozovatelům letadel Boeing 737-900ER, aby vizuálně zkontrolovali zástrčky středních výstupních dveří, zda jsou řádně zajištěny. Tento krok přišel poté, co FAA zakázal létat 171 letadlům Boeing 737 MAX 9 kvůli prasknutí zástrčky dveří uprostřed letu u osm týdnů starého letadla aerolinek Alaska Airlines. Letoun 737-900ER není součástí novější flotily MAX, má ale podobnou konstrukci dveří.

Mluvčí EASA podle agentury Reuters řekl, že v Evropě je provozováno celkem pět letounů Boeing 737-900ER s příslušnou součástkou, na kterou se vztahuje výzva ke kontrole.

Díra v trupu stroje Alaska Airlines se objevila v levé zadní části letadla v místech, kde výrobce nabízí umístění dalších dveří pro nouzový východ. Letadlo aerolinek Alaska Airlines tuto úpravu nemělo.

Video  Boeing 737 Max po vzletu z Portlandu přišel o zadní dveře. Piloti museli nouzově přistát.  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi