Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další skandál Boeingu. Americký ministr nemohl odletět kvůli kritickému selhání letadla

Autor: jmr - 
20. ledna 2024
17:30

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se musel z Davosu do Washingtonu vrátit jiným letounem kvůli kritickému selhání spojenému s únikem kyslíku. K závadě na upraveném tryskáči Boeing 737 došlo na letišti v Curychu až po nastoupení Blinkena a jeho doprovodu na zpáteční cestě ze schůzek na globálním summitu, informuje televizní stanice CNN.

Cestující museli letadlo opustit a pro Blinkena bylo posláno nové a menší. Mnoho členů jeho doprovodu se tedy muselo do Washingtonu vrátit s komerčními aerolinkami. Mluvčí ministerstva Matt Miller uvedl, že šlo o mechanickou závadu a ministrův návrat se stále očekával v plánovaném čase. Všechny další otázky měli novináři obracet na letectvo.

Jde o další ránu pro v minulosti zářnou reputaci společnosti Boeing, která je nyní značně pošpiněná. Poslední závažný incident přišel 5. ledna, kdy se letounu provozovanému společností Alaska Airlines krátce po vzletu ve výšce téměř pěti kilometrů nad mořem odtrhla část trupu a zanechala za sebou zející díru.

Naštěstí vedle díry nikdo neseděl a nikdo nebyl vážně zraněn. Následkem incidentu byla z provozu stažena všechna letadla typu 737 Max 9 a aerolinkám bylo nakázáno provést inspekci, zda nedošlo k chybě při jejich sestavování a zda neměla uvolněné, nebo dokonce chybějící šrouby. Ačkoliv se tato událost stále vyšetřuje, výkonný ředitel Boeingu Dave Calhoun už uznal, že na vině bylo pochybení společnosti.  

Letoun používaný Alaska Airlines je novější model 737 než ten, se kterým měl letět Blinken. Ten je starší verzí modifikovanou pro armádní využití k přepravě státních představitelů. Novější 737 Max měl řadu vážných problémů už dlouho před incidentem ze začátku měsíce.

Dvě zřícení, jedno v roce 2018 v Indonésii a to druhé na začátku následujícího roku v Etiopii, během kterých zemřelo všech 346 lidí na palubě, vedla k uzemnění tohoto typu na 20 měsíců, během kterých Boeing pracoval na nápravě chyby v designu, která byla za zřícení zodpovědná.

Po návratu tohoto modelu do provozu se objevily další problémy. Jen v prosinci požádala společnost Boeing aerolinky, ať zkontrolují všechny letouny 737 Max, zda nemají uvolněné šrouby na kormidlovém systému, který je k ovládání letadla ve vzduchu klíčový. Důvodem ke kontrole byl objev tohoto problému na dvou letounech.

V posledních letech musel Boeing také přerušit dodávky modelu 787 Dreamliner. Letouny 777 zase museli stáhnout z provozu kvůli selhání motoru, po kterém dopadly kusy letadla na Denver.

Video  Boeing 737 Max po vzletu z Portlandu přišel o zadní dveře. Piloti museli nouzově přistát.  - Twitter
Video se připravuje ...

Annika ( 21. ledna 2024 02:46 )

Chteli se ho zbavit ale ostre oko pilota zafungovalo.

krapotkin ( 20. ledna 2024 19:49 )

To jsou ty létající rakve z US produkce. F 35 na tom není líp.

Uživatel_5304012 ( 20. ledna 2024 18:30 )

...a pak že jsou na tom zle jen Rusové, hahaha...

Zobrazit celou diskusi