Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fungl novému boeingu za letu upadly dveře: Panika na palubě, podtlak a nouzové přistání

Aktualizováno -
6. ledna 2024
10:33
Autor: VaB - 
6. ledna 2024
10:09

Americká letecká společnost uzemnila svých 65 letadel Boeing 737 poté, co jednomu letounu po vzletu z Portlandu uletěly dveře. Video z paluby se šíří po sociálních sítích, piloti museli provést nouzové přistání. Příčinu vyšetřují úřady. Na palubě bylo téměř 180 cestujících a členů posádky. Jde navíc o dva měsíce starý letoun.

Let Aljašské aerolinky 1282 vyletěl z letiště v Portlandu v pátek večer, pár minut po vzletu se ale piloti Boeingu 737-9 Max museli vrátit a provést nouzové přistání. Ze zadní části moderního letadla totiž uletěly dveře. Následný vznik podtlaku pak zapříčinil, že všechno, co bylo uvnitř volně položené, začalo vylétávat ven. Někteří cestující přišli o své telefony, nikdo nebyl zraněn.

Celkově letoun strávil ve vzduchu necelých 20 minut a dosáhl výšky pěti kilometrů. „Bylo to opravdu náhlé. Dostali jsme se do nadmořské výšky a okno/stěna se prostě odlepila a nevšimla jsem si, dokud nevypadly kyslíkové masky,“ popsala CNN cestující Kyle Rinker.

Video  Boeing 737 Max po vzletu z Portlandu přišel o zadní dveře. Piloti museli nouzově přistát.  - Twitter
Video se připravuje ...

Podle aerolinky bylo na palubě letadla 171 cestujících a 6 členů posádky. Společnost dodala, že pracují na zjištění tak závažné věci. Ředitel Ben Minicucci dodal, že se rozhodli uzemnit všech 65 letounů 737-9 Max. „Každé letadlo bude vráceno do provozu až po dokončení kompletní údržby a bezpečnostních kontrol. Předpokládáme, že všechny kontroly budou dokončeny v nejbližších dnech,“ uvedl.

Historie Boeingu 737 je znovu poznamenána dalším závažným incidentem. Letadla po celém světe byla přes 20 měsíců uzemněna poté, co v roce 2019 došlo ke dvěma nehodám, při kterých zemřelo 346 lidí. Kvůli problémům je jedním z nejvíce kontrolovaných letadel. Zmíněné letadlo aljašské společnosti je navíc pouhé dva měsíce staré.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání