Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hrůza na japonském letišti: Vzplálo letadlo s téměř 400 lidmi na palubě! Při nehodě zemřelo pět lidí

Aktualizováno -
2. ledna 2024
13:20
Autor: ČTK - 
2. ledna 2024
11:05

Letadlo společnosti Japan Airlines zachvátil v úterý na letišti Haneda v japonské metropoli Tokiu požár, když se po přistání srazilo s letounem pobřežní stráže. Na palubě bylo 379 lidí; všechny se podařilo evakuovat. Pět ze šesti členů posádky letadla pobřežní stráže ale zahynulo.

Japonská veřejnoprávní televize NHK odvysílala záběry na plameny vycházející z boku letadla společnosti Japan Airlines na přistávací dráze. Další video zachycuje hasiče bojující s ohněm, který se rozšířil téměř na celé letadlo.

Podle mluvčího Japan Airlines byl požárem postižen let 516 z ostrova Hokkaidó. Přeživší uvedli, že krátce po přistání ucítili náraz do letadla a vnitřní prostory zaplnil kouř. Všech 367 cestujících a 12 členů posádky se povedlo zachránit, letadlo opustili po spuštěné evakuační skluzavce.

Po srážce začal hořet i stroj pobřežní stráže, který se chystal dopravit pomoc pro lidi postižené ničivým pondělním zemětřesením na poloostrově Noto. Pilot je v pořádku, pět dalších členů posádky při nehodě přišlo o život.

Všechny ranveje na letišti Haneda, které patří k nejvytíženějším v Japonsku, byly uzavřeny.

Video  Požár zachvátil letadlo společnosti Japan Airlines na ranveji na letišti Haneda v Tokiu.  - Twitter
Video se připravuje ...

Uživatel_5125828 ( 2. ledna 2024 16:22 )

Sedel jsi v nem, ze tady vyrvavas jak na lesy……

viho ( 2. ledna 2024 14:50 )

Evidentně chyba ve věži letiště nebo některého z pilotů. Jedno z letadel nemělo na dráze co dělat. Řídící ve věži si asi myslel, že ten Airbus A350 už přistál a pustil na dráhu Bombardier DHC-8 pobřežní stráže. Jenže Airbus byl ještě ve výběhu po dosednutí. Menší letadla jako DHC-8 často nestartují z konce dráhy, ale z důvodu úspory paliva použijí zkrácený nájezd, což byl evidentně i tento případ, kdy to DHC-8 vjelo tomu Airbusu do cesty o pár sekund dříve, aniž by počkalo na hlášení Airbusu o opuštění dráhy... 🙁

bizon_pepa ( 2. ledna 2024 14:46 )

I průměrně inteligentní člověk se podívá čím ta společnost létá, mrkne se kolik bylo na palubě lidí a docvakne tím to. Část lidí letadlo pozná už podle obrázku, případně si ho dá do vyhledavače a éro mu opět vypadne. Ti ostatní jenom melou blbosti, protože to neumí, nevědí nebo jsou líní.

Jirik-ta ( 2. ledna 2024 14:11 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání