Vůbec první model hlavního města vznikal mezi léty 1826 až 1837. Vyroben byl z lepenky a na svědomí ho měl knihovník a velký nadšenec Antonín Langweil. Byla to opravdu titěrná práce, Langweil chodil Prahou křížem krážem a jednotlivé ulice a domy si zakresloval do svého notesu, podle těchto náčrtů pak začal model sestavovat. Není proto divu, že mu dílo trvalo celých 11 let.

Na zhruba 20 m čtverečních zachycuje Malou Stranu, Hradčany, Staré Město a tehdejší Židovskou čtvrť – dnešní Josefov – a budovy, které byly později zničeny asanací. „Model se skládá z 52 částí, které na sebe nepasují jako lego, ale jsou na sobě nalepené, což je velmi složitá práce. V dnešní době nepředstavitelná. Komíny se snažil dávat tam, kde přesně byly. Jsou to malá dřívka, něco jako sirky,“ řekla Blesku už dříve kurátorka Langweilova modelu Kateřina Bečková.

Digitalizace

Doba se výrazně změnila a karton s lepenkou nahradily jedničky a nuly. Poslední model Prahy je, jak jinak než digitální, a navíc ve 3D. Půjde o velice detailní model, jednotlivé body byly zaznamenány pomocí laserového snímkování. A zatímco Langweilovi výroba trvala přes 10 let, veškerá potřebná data k současnému modelu zvládlo letadlo nasnímat během osmi dnů.

Malá skříňka vyčnívající z otvoru v podlaze letadla zabírala každý objekt. Dům, strom, lampu, záhyb na fasádě, okno nebo střešní tašku. „Výsledkem je mračno bodů, které tvoří model povrchu,” vysvětluje Zdeněk Klusoň z firmy Primis, která provedla letové práce.  „Přístroj navíc všechno fotil - nejen typickým způsobem fotografií z ptačí perspektivy, ale také nafotil celou řadu šikmých snímků, které umí zachytit povrch domů i z pohledu z ulice. Právě kombinací modelu povrchu a těchto fotografií konečné trojrozměrné zobrazení vznikne,“ dodal.

Nový model bude sloužit především projektantům a architektům při nové výstavbě. „Pro plánování a úřední rozhodování potřebujeme, aby byl podrobný a věrohodný tak, jak to jen jde,” zdůrazňuje Jiří Čtyroký, ředitel sekce prostorových informací Institutu plánování a rozvoje. Kromě samotných budov bude na modelu zaznamenán i terén, proto může pomoct také při povodních, s řešením dopravy nebo prouděním vzduchu.

Tento model bude navíc veřejně dostupný, Pražané by se ho mohli už dočkat koncem roku. V současné době IPR pracuje s jeho přípravnou verzí. Kromě odborníků ho tedy bude moct využít i veřejnost, užitečný bude například pro majitelé domů, kteří chystají opravy. Svůj dům uvidíte ze všech stran ve velmi dobré kvalitě. Budete si moct změřit třeba plochu pro stavební účely,” popisuje Čtyroký. „Dokonce bude možné si v modelu zobrazit chystanou výstavbu, krásně nám tedy ukáže i budoucí vývoj Prahy,“ uzavírá.

Fotogalerie
14 fotografií