Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Účast Lavrova na zasedání OBSE budí emoce. Lipavský při jeho projevu opustil sál. A nebyl jediný

Aktualizováno -
30. listopadu 2023
14:24
Autor: ČTK, red - 
30. listopadu 2023
11:48

V Severní Makedonii dnes začalo zasedání ministrů zahraničí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), na kterém bude Česko zastupovat Jan Lipavský. Ruský ministr zahraničí dnes ve svém projevu obvinil Západ, že vede hybridní válku proti Rusku, a řekl, že její další obětí se může stát Moldavsko. Evropskou unii podle agentury Reuters označil za "agresivní geopolitický projekt".  Lipavský při Lavrovově projevu ve Skopji opustil sál, spolu s ním odešli i další.

„Spojené státy a jejich evropské satelity ve snaze srazit ruskou ekonomiku uvalily na Rusko tisíce sankcí, čímž ukončily širokou praktickou spolupráci mezi Východem a Západem v našem kdysi společném regionu,“ prohlásil podle agentury TASS ministr zahraničí země, která loni v únoru napadla Ukrajinu, a Západ proto přijal řadu sankcí proti Rusku.

Lavrov prohlásil, že Moldavsko je odsouzeno k tomu, aby se stalo další obětí hybridní války proti Rusku, kterou podle něj rozpoutal Západ. Samotná OBSE je podle vrcholného ruského diplomata v „žalostném stavu“ a její vyhlídky zůstávají nejasné.

„Česká delegace projev ruského ministra zahraničí poslouchala v zastoupení referenta, který má na starosti dezinformace,“ uvedlo české ministerstvo zahraničních věcí. „Projev ruského ministra zahraničí jsem si ve Skopje neposlechl. Považoval jsem za přínosnější, aby byl v tu chvíli v sále náš kolega, který má na starosti monitoring dezinformací,“ napsal Lipavský na síti X.

OBSE vznikla v roce 1975 v době vrcholící studené války, aby podporovala dialog mezi Západem a Východem. Cílem organizace je posílení evropské bezpečnosti, upevnění lidských práv, demokracie a zásad právního státu. V současnosti jde o jedinou evropskou bezpečnostní platformu, která sdružuje evropské země včetně Ruska a Ukrajiny se Spojenými státy a Kanadou. Rotující předsednictví nyní zajišťuje Severní Makedonie.

Činnost organizace je do značné míry ochromená s ohledem na faktické právo veta, které uplatňuje Moskva. Předsednictví v OBSE mělo příští rok převzít Estonsko, ale Rusko tento krok zablokovalo. Na dvoudenním zasedání ve Skopje by měla být potvrzena dohoda vyjednaná na poslední chvíli, že se vedení organizace chopí neutrální Malta.

Ministři dnes ve svých projevech většinou Rusko tvrdě kritizovali a poukázali na to, že Moskva útočnou válkou proti sousední zemi porušila principy, na nichž OBSE stojí. Jiný tón zvolil podle očekávání například maďarský ministr Péter Szijjártó, který s Lavrovem jednal i bilaterálně. Podle něj je jediným řešením konfliktu jednání o míru a dodávky zbraní Ukrajině ho jen oddalují.

Ukrajinský zástupce už dopředu uvedl, že při Lavrovově projevu bude chybět. Estonsko, Lotyšsko a Litva uvedly, že schůzky se nezúčastní ani jejich ministři, protože hrozí, že Lavrovova přítomnost bude legitimizovat ruskou agresi. Ve středu se ze stejných důvodů připojil k bojkotu také polský ministr zahraničí.

Šéf české diplomacie Lipavský novinářům tento týden řekl, že se do Skopje chystá odcestovat. Nechce se však zúčastnit ničeho, co by mohlo dát legitimitu ruské válce proti Ukrajině. Lipavský zároveň prohlásil, že neočekává, že by na akci s Lavrovem jakkoliv komunikoval. Během jeho projevu chce odejít ze sálu. Dříve se objevily informace, že by měl Lavrov s ostatními účastníky i večeřet, nakonec se ale ukázalo, že byla mylná. 

Lavrovovy letecké trable

Rozhodnutí Bulharska nepovolit letadlu s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem přelet nad svým územím je podle Kremlu hloupé a absurdní. Za „zlovolnou hloupost“ ho na sociální síti Telegram označila i Lavrovova mluvčí Marija Zacharovová. Lavrov letěl na dnešní ministerské zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v Severní Makedonii a jeho letadlo nakonec muselo zvolit delší trasu přes Turecko a Řecko, informovala agentura Reuters. Podle Zacharovové byla důvodem bulharského zákazu její přítomnost na palubě, bulharské úřady rozhodnutí zatím nijak nekomentovaly. Původně Bulharsko povolení k přeletu ruského letadla udělilo.

„Zlovolná hloupost rusofobů dosáhla bodu, kdy poprvé v dějinách úřady nedaly zákaz letadlu, ale osobě v daném letadle,“ napsala mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Uvedla také, že Sofie vytváří „nebezpečný precedent“ a že by Rusko mohlo přijmout podobná opatření pro přelety letadel s představiteli NATO.

Lavrov má dnes přednést projev na zasedání OBSE ve Skopje. Kvůli jeho přítomnosti jednání bojkotuje Ukrajina, Polsko a rovněž Estonsko, Lotyšsko a Litva. Česko zastupuje ministr zahraničí Jan Lipavský.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

Zobrazit celý online
Video  Česko zmrazí ruský státní majetek, oznámil Lipavský. Netýká se to ambasády.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa