Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kdo nahradí Čaputovou v čele Slovenska? Sázkové kanceláře mají jasného favorita

Autor: ČTK - 
23. června 2023
12:44

Po oznámení slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, že se příští rok nebude ucházet o druhý mandát, dávají sázkové kanceláře na Slovensku největší šance na zvolení do funkce hlavy státu bývalému ministrovi zahraničí Ivanu Korčokovi. Vyplývá to z vypsaných sázkových kurzů. Korčok, stejně jako jiné známé osobnosti, zatím kandidaturu na vrcholnou politickou funkci neohlásil, bude ji ale zvažovat.

Sázková kancelář Fortuna SK vypsala na Korčoka kurz 1,65:1. Úspěšný tipující by tak v případě, že by prezidentské volby vyhrál Korčok, dostal za vložených 100 eur výhru 165 eur. Bookmakeři Tipsportu SK na Korčoka stanovili kurz 1,7:1.

Dalším případným kandidátům dávají zmíněné sázkové kanceláře menší šanci na zvolení. Například na expremiéra a šéfa jedné z nejpopulárnějších stran Hlas-sociální demokracie Petera Pellegriniho vypsaly shodný kurz 3:1. Na dalších místech skončili bývalý šéf slovenské diplomacie Ján Kubiš, který kandidaturu na prezidenta podle dřívějších informací slovenského tisku rovněž zvažuje, a někdejší trojnásobný premiér Robert Fico.

Fico v roce 2014 neuspěl v přímé volbě prezidenta proti Andreji Kiskovi, který se pak v roce 2019 o znovuzvolení neucházel. Ficova strana Směr-sociální demokracie se před zářijovými předčasnými parlamentními volbami na Slovensku těší největší oblibě.

Pětiletý prezidentský mandát Čaputové skončí v polovině června příštího roku.

Dlouholetý diplomat Korčok se stal ministrem zahraničí po posledních parlamentních volbách z konce února 2020. Křeslo člena vlády opustil loni na podzim v souvislosti s odchodem strany Svoboda a Solidarita (SaS) z tehdejší vládní koalice; právě SaS ho na funkci ministra jako nestraníka navrhla. Po oznámení Čaputové, že už nebude usilovat o znovuzvolení, Korčok ohlásil, že vlastní kandidaturu zváží. Dříve řekl, že by se neucházel o funkci hlavy státu, pokud by tak učinila Čaputová. Oba politiky spojují například proevropské názory či podpora bránící se Ukrajiny.

Video  Zuzana Čaputová: Slovensko přijde o oblíbenou prezidentku.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Manowar ( 23. června 2023 14:20 )

Snad někdo normální.

trintin ( 23. června 2023 13:55 )

Kdo nahradí Čaputovou v čele Slovenska?? Koho to u nás zajímá a proč, mi jasné není. Nechci nikoho urazit, ale na vojně se nás běžně praví Slováci ptali, jestli víme jak vznikl Slovák?: "To prý když Maďar hodil přes Dunaj opicu"?

kaja ( 23. června 2023 13:52 )

Takové nadšení prostých fanatiků pro tuhle blondýnu. Já bych jim poslal jako dárek Pekar-Adam, stejně je poloviční Slovenka, a snad bychom to bez ní nějak zvládnuli

Jiří Zvěřina ( 23. června 2023 13:15 )

Třeba si to ještě Čaputová rozmyslí...

Tara-Tara ( 23. června 2023 13:09 )

pořád nikde nevidím nějaké super omluvné komentáře od těch, co tady ve velkém po jejím zvolení vyřvávali, že místo Zemana i my bychom potřebovali takovou super Čapu­tovou­....do­chází na slova těch moudřejších, že to byla jen nastrčená loutka

Zobrazit celou diskusi