Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Diplomatický titán, či válečný zločinec? Politici vzpomínají na Kissingera (†100). Sledoval i Česko

Aktualizováno -
30. listopadu 2023
11:52
Autor: mav, ČTK - 
30. listopadu 2023
08:38

Politické špičky vzpomínají na zesnulého diplomata Henryho Kissingera, český ministr zahraničí Jan Lipaský (Piráti) zmínil svou nedávnou konverzaci s ním. Představitelé americké Republikánské strany vyzdvihují řadu Kissingerových zásluh, u Demokratické strany je tomu jinak. Někteří jej dokonce označují za válečného zločince. Bílý dům či ministerstvo zahraničí si dávají s reakcí na čas.

„Henry Kissinger byl významným politikem a diplomatem 20. století, ale také mimořádným a inspirativním teoretikem politiky, který svým realistickým přístupem ovlivnil celé generace diplomatů a analytiků,“ uctil ho tweetem Petr Fiala (ODS), premiér - ale také politolog. „Nedávno jsem s velkým potěšením přečetl jeho knihu Umění politické strategie, kterou vydal minulý rok. Byl inspirativní až do své stovky, požehnaného věku, v němž nás opustil.“

„Před pár měsíci mi Henry Kissinger napsal, že pozorně sleduje úsilí Česka v evropském příběhu. Jeho přínos diplomacii nesporně formoval světovou scénu a o jeho odkazu se bude mluvit ještě dlouhá léta. Upřímnou soustrast blízkým,“ napsal na síti X ministr zahraničí Lipavský.

„Hlubokou soustrast Američanům“ vzkázal předseda Evropské rady Charles Michel. „Měl jsem tu čest setkat se s Henrym hned několikrát. Byl vřelým člověkem s geniálním mozkem,“ uvedl. Kissinger podle něj utvářel některé z nejdůležitějších událostí posledního století. „Byl stratégem s citem pro sebemenší detail,“ dodal.

„Henry Kissinger svou strategií a vynikajícími diplomatickými schopnostmi ovlivňoval globální politiku po celé 20. století,“ komentovala neutrálně předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Jeho vliv a odkaz bude mít odezvu i v 21. století,“ napsala tamtéž.

„Odchodem Henryho Kissingera ztratila Amerika jednoho z nejspolehlivějších a nejvýraznějších hlasů v oblasti zahraničních záležitostí. Dlouho jsem obdivoval muže, který jako malý chlapec z židovské rodiny uprchl před nacisty a poté proti nim bojoval v armádě Spojených států. Když se později stal ministrem zahraničí, jeho jmenování jako bývalého uprchlíka vypovídalo o jeho velikosti stejně jako o velikosti Ameriky,“ napsal exprezident George W. Bush na web svého centra. „Pracoval v administrativách dvou prezidentů a mnoha dalším radil. Jsem mu za tuto službu a rady vděčný, ale nejvíce jsem mu vděčný za jeho přátelství. Jeho moudrost, šarm a humor nám s Laurou budou chybět,“ zmínil i svou manželku. A rovněž přidal i své výtvarné dílo – Kissingera namaloval olejem v sérii Portréty amerických imigrantů.

George W. Bush namaloval Henryho Kissingera v sérii o imigrantech. George W. Bush namaloval Henryho Kissingera v sérii o imigrantech. | Bush Center

„Dr. Kissinger sehrál důležitou roli při historickém otevření se Čínské lidové republice a při prosazování détente (uvolnění) se Sovětským svazem, což byly odvážné iniciativy, které zahájily začátek konce studené války. Jeho ‚kyvadlová diplomacie‘ na Blízkém východě přispěla k uvolnění napětí v tomto neklidném regionu světa,“ uvedly dcery prezidenta Richarda Nixona v prohlášení.

„Titán mezi nejvýznamnějšími americkými státníky. Jeho myšlenky, diplomatické schopnosti a síla vůle ve službě naší zemi změnily běh dějin,“ ocenil Kissingera šéf republikánského klubu v Senátu Mitch McConnel na síti X.

Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, rovněž Republikán, označil Kissingerův přínos americké zahraniční politice za „nezměrný“. „Kissinger byl státník, který zasvětil svůj život službě Spojeným státům, a měl by být připomínán za své úsilí o zajištění celosvětového míru a svobody v zahraničí,“ napsal Johnson na X.

„Svět ztratil neúnavného zastánce míru. Amerika ztratila vynikajícího bojovníka za národní zájmy. Já jsem ztratil váženého přítele a mentora,“ vzdal mu hold Winston Lord, bývalý velvyslanec USA v Číně a bývalý Kissingerův zvláštní asistent v americké Radě národní bezpečnosti podle agentury Reuters.

„Henry v sobě mísil evropský smysl pro tragédii a americký smysl pro naději imigrantů. Během více než sedmi desetiletí změnil roli Ameriky ve světě, udržel národ pohromadě během ústavní krize, vytvořil vizionářské svazky, radil světovým vůdcům a obohatil národní i mezinárodní diskurz.“

Řád je spolehlivější než mír

„Kissinger byl mužem historie, ale byl také studentem historie, jeho znalost historie, jeho hluboké porozumění, zejména evropským dějinám 19. století, ovlivňovalo celý jeho přístup ke světu,“ uvedl Martin Indyk, bývalý zvláštní vyslanec USA pro izraelsko-palestinská jednání a autor knihy Mistr hry: Henry Kissinger a umění blízkovýchodní diplomacie. „Byl hluboce skeptický vůči těm, kdo by se snažili dosáhnout mírového světa. Mnohem více se zaměřoval na nastolení řádu, protože řád je spolehlivější než mír.“

Kondolenční dopis současnému prezidentovi Joeovi Bidenovi podle agentury Reuters zaslal jeho čínský protějšek Si Ťin-pching. Mluvčí čínské diplomacie řekl, že zesnulý diplomat se zapsal do paměti za svoji „upřímnou oddanost čínsko-americkým vztahům“. Na čínských sociálních sítích se teď na Kissingera hodně v dobrém vzpomíná.

„Zpráva o úmrtí dr. Kissingera ve věku 100 let nás hluboce zasáhla a zarmoutila,“ tweetuje Sie Feng, čínský velvyslanec do USA. „Je to obrovská ztráta pro obě naše země i pro celý svět. Historie si bude pamatovat, čím tento stoletý muž přispěl k čínsko-americkým vztahům, a v srdcích čínského lidu zůstane navždy živý jako nejváženější starý přítel.“

Exministr zahraničí USA, Republikán Mike Pompeo, napsal, že Kissinger „zanechal nesmazatelnou stopu v historii Amerika i světa“. „Navždy mu budu vděčit za laskavé rady v době, kdy jsem úřad zastával já. Vždy byl ochotný a informovaný,“ napsal Pompeo na síti X.

Soustrast vyjádřil i britský expremiér, čerstvý ministr zahraničí David Cameron: „Zpráva o úmrtí Henryho Kissingera mě velmi zarmoutila,“ tweetuje. „Ještě před několika měsíci jsme spolu diskutovali o tak rozsáhlých otázkách, jako je válka na Ukrajině, hrozba, kterou představuje Írán, a nové výzvy, které představují Rusko a Čína. I ve věku 100 let z něj vyzařovala moudrost a přemýšlivost. Byl to velký státník a hluboce respektovaný diplomat, který bude na světové scéně velmi chybět.“

Ruský prezident Vladimir Putin podle agentury Reuters vyjádřil soustrast Kissingerově ženě, nyní 89leté Nancy Kissingerové. Kissinger byl podle Putina „moudrý a prozíravý státník“.

Kritika od levice

Demokratický tábor tak jasně Kissingera nevelebí, levicové křídlo ho dokonce silně kritizuje: „Věřím, že Kissinger byl jeden z nejničivějších ministrů zahraničí v moderní historii země. Jsem pyšný, že mohu říct, že není můj přítel a nebudu si od něj brát rady,“ cituje list The New York Times senátora a bývalého prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse, který v minulosti slova použil v debatě se svojí tehdejší oponentkou Hillary Clintonovou.

Na Kissingerovo kontroverzní zahraničněpolitické působení poukázala některá americká média a řada lidí na sociálních sítích. Spíše levicově orientovaný kulturní magazín Rolling Stone zesnulého označil už v titulku za „válečného zločince“, stejně tak zpravodajský server The Huffington Post.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi