Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Při historické vzpouře sesadili „bytost z bažin“. McCarthy přišel o křeslo i kvůli nesplněným slibům

Aktualizováno -
4. října 2023
10:23
Autor: ČTK, lig, mav - 
3. října 2023
23:04

Republikán Kevin McCarthy přišel o funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů, když návrh na jeho odvolání vedle hrstky stranických rebelů podpořili všichni hlasující kongresmani Demokratické strany. McCarthy byl teprve třetím šéfem zákonodárné komory, který byl v jejích 234 let dlouhých dějinách vystaven pokusu o odvolání a jako první z této bitvy odchází poražený, napsal list The New York Times. Republikán Matt Gaetz označil McCarthyho za „bytost z bažin“.

Příslušné usnesení, navržené radikálním floridským republikánem Mattem Gaetzem, bylo přijato poměrem 216 hlasů ku 210. Jeden z McCarthyho spojenců Tom Cole před hlasováním varoval, že takovýto výsledek uvrhne sněmovnu do chaosu. Gaetz oponoval, že chaosem je předsednictví McCarthyho, kterému se podle něj nedá věřit.

McCarthyho pozice jakožto předsedy Sněmovny reprezentantů byla oslabená už v lednu po jeho zvolení, jelikož určitá frakce Republikánské strany jej považuje za slabého předsedu neschopného čelit tlaku Bílého domu a Senátu, které má pod kontrolou Demokratická strana. Odpor vůči McCarthymu se vystupňoval po víkendových událostech, kdy McCarthy spolupracoval s demokraty na právních předpisech potřebných pro zamezení paralyzování amerických federálních úřadů.

Už zvolení McCarthyho předsedou bylo v lednu 2023 velice pomalé, právě kvůli rebelii ultrakonzervativního křídla zvaného Freedom Caucus. Dostatek zastánců ve své straně sehnal Kaliforňan McCarthy až na 15. pokus - poslední možný. Tím posledním jazýčkem byl právě kolega Gaetz. 

Těsně po ohlášení výsledků hlasování se dnes z republikánských lavic ozvalo provolání: „A teď jako co?“, načež byl na základě zákonů přijatých v roce 2001 prozatímním předsedou Sněmovny reprezentantů jmenován republikánský kongresman ze Severní Karolíny Patrick McHenry. Dolní komora je nicméně po odvolání McCarthyho, jenž ve funkci setrval 269 dní, ve viditelném neklidu, píší americká média.

Obě americké strany budou nyní jednat o jménech, která nominují jako kandidáty na nového předsedu. 

„Bytost z bažin“

Bílý dům mezitím vyzval dolní komoru Kongresu k urychlenému obsazení pozice. Republikáni však o novém předsedovi hodlají hlasovat až příští týden, píše stanice CNN.

„Prezident (Joe) Biden dal již v minulosti najevo, že je odhodlaný spolupracovat s oběma stranami Kongresu v dobré víře v zájmu amerických občanů. Jelikož urgentní výzvy, kterým náš národ čelí, nepočkají, prezident doufá, že předseda bude zvolen promptně,“ stojí v prohlášení Bílého domu Bidenovy mluvčí Karine Jean-Pierrové.

Podle agentury AP McCarthy úterní turbulentní dění v Kongresu komentoval prohlášením, že „by nic neudělal jinak“ a že „měl štěstí, že mohl sloužit“ Američanům.

„McCarthy je bytostí z bažin. K moci se dostal tím, že shromažďoval peníze se speciálními úroky a ty pak přerozděloval výměnou za laskavosti. Z téhle horečky se teď dostáváme,“ řekl novinářům republikán Gaetz.

Doplatil na sliby, které nesplnil

McCarthy rozdal mnoho slibů na všechny strany a doplatil na to, že je nedokázal splnit. Jeho pád také ukazuje, jakou výzvou je snaha o řízení republikánské většiny, která si však nechce nechat vládnout, napsal list The New York Times (NYT).

List připomíná, že tento kongresman z Kalifornie proslul spíše svou výřečností a schopností shánět peníze než jako legislativní mág. McCarthy ale také pomohl na poslední chvíli zachránit Spojené státy před vážnou krizí - a to hned dvakrát. Současně však učinil řadu kroků a řekl řadu věcí, kterými si znepřátelil tvrdou linii republikánů, demokraty i Bílý dům. V kritickém okamžiku pak nikdo nebyl ochoten přispěchat mu na pomoc.

McCarthy přitom podle NYT praktikoval téměř ponižující poslušnost vůči krajní pravici v Republikánské straně - a to až do chvíle, kdy se ho rozhodli zbavit.

Současně si ale hluboce znepřátelil demokraty, přestože byl nucen se na ně v klíčových okamžicích obrátit: jak proto, aby se v květnu vyhnul katastrofální platební neschopnosti Spojených států, tak minulý víkend, kdy hrozilo ochromení federálních úřadů, takzvaný shutdown, píše NYT.

Do funkce mu pomohl Trump

Také server Politico připomíná, že McCarthyho dlouhodobé potíže s pravým křídlem republikánů se v posledních dnech proměnily v plnohodnotnou vzpouru poté, co v sobotu předložil návrh dočasného financování. Ten sice odvrátil shutdown, ale nepřinesl žádné výdajové škrty ani konzervativní imigrační politiku, které slíbil prosazovat.

Pro návrh zákona o dočasném financování úřadů hlasovalo více demokratů než republikánů, což prakticky zaručilo vzpouru konzervativního křídla republikánů proti předsedovi sněmovny.

McCarthymu pomohl letos v lednu do funkce předsedy Sněmovny reprezentantů svou podporou také bývalý prezident Donald Trump. A Trump nakonec nebyl ochoten - nebo schopen - McCarthymu pomoci, aby si svou funkci udržel, napsal server Axios.

Ústupky cestou k zatracení

Právě ústupky, které McCarthy učinil, aby se stal předsedou sněmovny, jej zároveň učinily zranitelným vůči sesazení krajně pravicovými republikány, kteří se ztotožňují s Trumpovým hnutím MAGA (Make America Great Again).

List The Wall Street Journal poznamenal, že kvůli těsné většině republikánů v dolní komoře Kongresu a postupu, který jedinému poslanci umožňuje vyvolat hlasování o odvolání předsedy, stačilo k sesazení McCarthyho pouhých osm republikánů, kteří proti němu hlasovali spolu se všemi demokraty.

„Čtyři procenta našich členů ve sněmovně se mohou připojit ke všem demokratům a diktovat, kdo bude republikánským předsedou sněmovny,“ řekl v úterý večer novinářům viditelně frustrovaný McCarthy. Na otázku, co by poradil příštímu předsedovi, odpověděl: „Změňte pravidla.“

Video  Kdo vládne USA? 7 věcí, které jste nevěděli o Joe Bidenovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Hana Mareckova ( 4. října 2023 04:30 )

How awesome would it be to make D.T Speaker of the House because you can nominate someone that's not in Congress under the Constitution....

Zobrazit celou diskusi