Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Olena Zelenská převzala v USA cenu od Clintonových: „Dodávám kuráž lidem, aby zůstali“

Autor: mav, swp - 
20. září 2023
09:47

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je v New Yorku na Valném shromáždění Organizace spojených národů. Vzal s sebou i svou manželku. První dáma Ukrajiny Olena Zelenská v USA přebrala ocenění od amerického exprezidenta Billa Clintona a jeho manželky, exministryně zahraničí Hillary Clintonové.

Bývalý prezident Clinton založil Clinton Foundation - nadaci Billa, Hillary a Chelsey Clintonových. Patří pod ní vícero projektů včetně Clinton Global Initiative (Globální iniciativa). Ta od roku 2007 rozdává Clinton Global Citizen Award (Cenu globálního občana) pro „vynikající osobnosti, které jsou příkladem globálního občanství díky své vizi a vůdcovství“. Manželé Clintonovi ji nyní dali Zelenské.

 „Říká se, že lídr je ten, kdo následuje tam, kam byste sami nešli. Mé vůdcovství je o dodávání kuráže lidem, ne aby šli, ale aby zůstali,“ prohlásila při převzetí první dáma. „Všichni v mé zemi jsou oddaní vůdci: Matka, jež vede své dítě do školy a pak spěchá do práce po noci probdělé za poplachu sirén kvůli náletům. Učitel, který učí často v protileteckém krytu, na dálku, v nebezpečí, ale pořád učí. Záchranáři a lékaři spěchající k obětem bombardování, všichni jsou mí krajané. Jsem jim vděčná. Lídr je ten, kdo přijde na pomoc, kdo stojí při těch, kteří potřebují pomoc. A jsem vděčná americkému národu a našim přátelům, rodině Clintonových, že jsou takovými lídry,“ uvedla Zelenská.

„Svět je globální, vše je propojené, všichni se stáváme globálními občany, když jsme oddaní lidem a hodnotám, jež jsou nám drahé. Proto naše vítězství nad agresí bude naší společnou odměnou,“ uzavřela svůj děkovný projev.

Hillary Clintonová s dcerou Chelseou na akci prezentovaly seznam věcí, které je potřeba zajistit pro ženy a dívky na celém světě:

  • Odstranit nerovnost v platech
  • Chránit péči o reprodukční zdraví
  • Zajistit vzdělání pro všechny
  • Zastavit násilí založené na genderu
  • Jednat v otázkách klimatu
  • Ukončit bigotnost, diskriminaci, rasismus a misogynii.

Video  Velvyslanec Matula o misi v Kyjevě, nejtěžším rozhodnutí i strachu rodiny  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa