Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mír ve válce na Ukrajině? Nejdřív po prezidentských volbách v USA. Putin prý vyčkává na jejich výsledek

Autor: ČTK - 
29. listopadu 2023
06:37

Ruský prezident Vladimir Putin neuzavře mír na Ukrajině, dokud nebude znát výsledky amerických prezidentských voleb, které se uskuteční v listopadu příštího roku, je přesvědčen vysoce postavený činitel americké diplomacie, kterého citovala agentura Reuters. Válku proti Ukrajině Rusko rozpoutalo v únoru loňského roku. Panuje obava, že pokud americké volby vyhraje Donald Trump, mohla by výrazně oslabit podpora Washingtonu pro Kyjev.

„Očekávám, že Putin neuzavře mír nebo smysluplný mír, dokud neuvidí výsledek našich voleb,“ řekl americký představitel, který se účastní jednání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance v Bruselu. Na dotaz, jestli je to jeho osobní názor, nebo názor americké administrativy, odvětil, že jde o „široce sdílený předpoklad“.

Exprezident Trump je považován za jasného favorita republikánských primárek, a v souboji o prezidentské křeslo by se tak znovu mohl postavit Joeu Bidenovi, který ho porazil v roce 2020. V aktuálních průzkumech je Trump mírným favoritem, když by ho podpořilo 51 procent voličů, zatímco Bidena 49 procent.

Demokratický prezident Biden od začátku války Ukrajinu vojensky i jinak rozsáhle podporuje. Trump opakovaně postup administrativy kritizoval a nechal se slyšet, že kdyby on byl prezidentem, dokázal by válku ukončit za 24 hodin.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa