Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Chceš z Gazy? Zaplať!“ Na utrpení Palestinců vydělávají egyptští převaděči

Autor: jmr, lig - 
10. ledna 2024
20:10

Palestinci zoufale se snažící opustit Gazu vyplácejí zprostředkovatelům úplatky ve výši až 224,5 tisíce korun, aby jim umožnili opustit území skrz Egypt. O vlastním vyšetřování situace informuje deník The Guardian.

Opustit Gazu hraničním přechodem v Rafáhu se podařilo jen velmi malému množství Palestinců, ale ti, kteří se snaží dostat svá jména na seznam lidí s povolením odejít, říkají, že je po nich sítí zprostředkovatelů a kurýrů s údajným napojením na egyptské zpravodajské služby požadováno zaplacení vysokých „koordinačních poplatků.“

Palestinec žijící v USA uvedl, že před třemi týdny zaplatil 202 tisíc korun, aby na seznam dostal svou ženy a děti. Celá rodina se od útoků ze 7. října ukrývá ve školách. V den cesty mu ale bylo řečeno, že jména jeho dětí na seznamu nejsou a že za ně musí zaplatit dalších 67,3 tisíce.

Jeho slovy zprostředkovatelé „zkouší kupčit s krví Gazanů.“ „Je to velmi frustrující a smutné,“ řekl. „Snaží se využívat lidi, kteří trpí a snaží se vypadnout z Gazy.“ Jeho rodina na svůj odchod stále čeká. 

Podle OSN je teď bez domova 85% populace Gazy. Většina lidí se namačkala do jižního města Rafáh poté, co je izraelské nálety a pozemní útoky vytlačily ze středu a severu oblasti.

Egypt, klíčový hráč v oblastních vyjednáváních o Gaze, dlouhodobě odmítá otevřít hraniční přechod z obavy, že by na sousední Sinajský poloostrov utekly miliony lidí. Takový přísun by podle Káhiry mohl představovat bezpečnostní hrozbu. Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí také uvedl, že by masový příjem uprchlíků z Gazy vytvořil precedent pro vytlačení Palestinců ze Západního břehu do Jordánska.  

Síť zprostředkovatelů se sídlem v Káhiře, která pomáhá Palestincům opustit Gazu, operuje v okolí hranice v Rafáh už roky. Ale ceny šly od začátku války od původní ceny, 14,2 tisíce korun na osobu, raketově nahoru. Guardian mluvil s několika lidmi, kterým bylo řečeno, že musí za opuštění Gazy zaplatit mezi 112 a 224 tisíci korun na osobu. Někteří kvůli tomu spustili příspěvkové kampaně. Jiným bylo řečeno, že budou moci odejít dřív, pokud zaplatí víc.

Facebookové stránky nabízející zprávy z hraničního přechodu jsou plné příspěvků Palestinců žádajících o pomoc s dostáním se na seznam. Všichni, kdo se bavili s Guardianem, uvedli, že se do kontaktu s prostředníky dostali přes známosti v Gaze. Platí se v hotovosti a někdy přes prostředníky žijící v Evropě nebo USA.

Belalu Baroudovi, americkému občanovi původem z Gazy, řekli, že pokud chce z Pásma dostat jedenáct členů rodiny, včetně pěti dětí mladších tří let, musí dát dohromady 1,9 milionu korun. „Tuto možnost zvažuji jen proto, že mi americká vláda neodpovídá. Kdybych měl v případě mého otce jakoukoliv naději, nedělal bych to. V této situaci jsem, protože Spojené státy nechtějí pomoct vlastním občanům,“ řekl Baroud, který strávil poslední tři měsíce apelací na tým amerického ministerstva zahraničí, aby na seznam dostali jeho otce s cukrovkou.

Baroudův sedmdesátiletý otec byl v prosinci krátce zadržen izraelskými jednotkami. Byl jedním ze skupiny mužů, které Izraelci vysvlékli do spodního prádla, spoutali jim ruce za zády a odvedli je na tajné místo. Už před zadržením svého otce strávil Baroud týdny hledáním pomoci, telefonováním do Washingtonu nebo na americkou ambasádu v Jeruzalémě a posíláním hromady informací e-mailem ministerstvu zahraničí.

Rozhodnutí amerického ministerstva zahraničí nejprve specifikovalo, že bude ministerstvo pomáhat s odchodem z Gazy jen nejbližším rodinným členům amerických občanů, ale následně svou pomoc rozšířilo i pro rodiče a sourozence amerických občanů. „Od poloviny prosince jsem od nich nedostal jediný e-mail a sám jsem jich poslal šest – e-mail je jejich jediná forma komunikace,“ říká však Baroud. „Naopak pak vidím lidi, kteří za odchod zaplatí a za den nebo dva mohou jít.“

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že nemůže mluvit o jednotlivých případech, a mluvčí dodal, že neví o systému zprostředkovatelů, kterým někteří platí za cestu z Gazy. „Z odchodem z Gazy jsme pomohli více než 1 300 americkým občanům, stálým obyvatelům a jejich rodinným příslušníkům,“ prohlásil.

Mohannad Sabry, expert na Sinajský poloostrov a autor knihy Sinaj: Zákolník Egypta, záchrana Gazy, noční můra Izraele, řekl, že se zprostředkovatelé zaměřují na ty nejzranitelnější. „Pokud má rodina zraněného nebo nemocného člena, pak nemohou čekat,“ uvedl. „To jsou dokonalé oběti: můžou z nich vymačkat jakoukoliv částku a rodina ji musí dát dohromady. Je to totální podvod.“

Veřejná vysvětlení evropských úřadů, proč neotevřou hranice, Sabry nazval „krytem korupce odehrávající se na místě.„ “Toto není nízká korupce – je to státem umožněná korupce,“ dodal. Šéf egyptské Státní informační služby se k situaci vyjádřit odmítl.

Palestinci a jejich příbuzní v zahraničí říkají, že s omezenými cestami z Gazy, obzvlášť pro ty bez občanství v jiné zemi, nemají jinou možnost než věřit této síti zprostředkovatelů.  Jeden Palestinec žijící ve Velké Británii, který přišel o členy rodiny v izraelském náletu, uvedl: „Lidi vydělávají peníze na utrpení ostatních. Zoufale se snaží dostat pryč a zachránit své životy a místo pomoci se na nich snaží vydělat peníze. Pokud je způsob, jak dostat lidi ven, tak proč prostě nepomoct?“

Tento Palestinec tvrdí, že mu na začátku prosince bylo řečeno, že pomoc jeho devíti mladým příbuzným bude stát 89,8 tisíce korun za každého, ale současná cena je prý mezi 134,7 a 224,5 tisíci. Na zprostředkovatele se rodina obrátila, když se jí nedostalo pomoci od britské vlády ani humanitárních organizací.

„Nevím, proč nepřišli s žádnými plány, ničím k evakuaci lidí. Už ani humanitáři o tom nemluví.  Jako by říkali: Nebudeme vás chránit, ani vám nedáme bezpečí. Dáme vám jen nějaké jídlo a vodu, zatímco vás budou bombardovat,“ řekl. Britské ministerstvo zahraničí tvrdí, že evakuovalo 300 Britů a jejich nejbližší – děti a rodiče – které mělo jako prioritu.

Ne všichni jsou ochotní zprostředkovatelům zaplatit, i když na to třeba mají. „Každá chvíle ohrožuje můj a jejich život,“ řekl Palestinec snažící dostat se s rodinou z Gazy. Dodal však, že „úplatkem nedá ani grešli.“

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu  - Reuters
Video se připravuje ...

Lapazul ( 11. ledna 2024 06:15 )

Ti se množí rychleji, než stačí utíkat. Množírna zvěře je přitom potírána kvůli hospodářským škodám, tohle ne.

nordmedia ( 10. ledna 2024 22:47 )

Tady okrádá arab araba , alespoň že je každý z jiného státu. Na Ukrajině se platí 10tis EU za osobu a berou to Ukrajinci od Ukrajinců. Obojí je to svoloč, jak arabi tak Ukrajinci a tohle si pouštíme do Evropy a vlády evropských zemí si zato ještě plácají po zádech. Tak mne napadá, kolik dostávají naší a evropští politici za každou hlavu co sem z východu pustí. Zaručeně dost, jinak by jich tady tolik nebylo

Zobrazit celou diskusi