Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tádžikové a další lidé čelí po masakru u Moskvy vlně nenávisti. „Přejí si mou smrt, jsem těhotná“

Autor: DVL - 
29. března 2024
06:00

Tádžičtí občané v Rusku již čelili špatným životním podmínkám a nyní se někteří z nich obávají, že teroristický útok v koncertní hale Crosus City Hall může dále ovlivnit jejich místo v ruské společnosti. Podezřelými jsou totiž čtyři tádžičtí občané. Napsalo o tom zpravodajství Sky News

„Nejsou náš národ, tohle nejsou naši lidé. Kdybych byl Rusko, zabil bych je sekerou,“ řekl Firdavs, migrující pracovník z Tádžikistánu, o čtyřech podezřelých z teroristického útoku v Moskvě, kdy všichni z nich jsou tádžičtí občané. Další Tádžikové vyjádřili ruskému lidu soustrast s tím, že také truchlí.

Rusko není v současnosti pro migrující pracovníky ze Střední Asie tím nejlepším místem. Udržují čisté ulice, skladují zboží a staví budovy. Dostávají málo peněz, ale dostanou jich více než ve své domovině.

Kromě toho čelí také nejistotě, kdy nezaregistrovaným migrantům hrozí deportace. Někde je nechtějí kvůli jejich původu ubytovat. Tádžikové mají i strach z možných odvodů do ruské armády.

A po teroristickém útoku v koncertní hale Crosus City Hall jejich obavy ještě narostly. „Chceme normálně pracovat a žít,“ řekl Firdavs.

Fatima, studentka z Tádžikistánu, vypověděla, že se dosud s žádnými projevy nepřátelství po teroristickém útoku nesetkala. „Když se to stalo, myslela jsem, že se něco změní, ale bylo to v pořádku,“ uvedla.

„Chci říct, že zbytek Tádžiků za nic nemůže. Také truchlíme a bylo to pro nás velmi děsivé,“ dodala Fatima.

„Lidé volají a přejí si mou smrt“

Odlišnou zkušenost však popsalo nezávislé ruské médium Meduza. Podle něj čelí lidé ze Střední Asie nové vlně nenávisti a agrese. Například někteří ruští občané začali odmítat jezdit s taxikáři z Tádžikistánu. A představitelé komunity Tádžiků členům diaspory doporučili, aby se kvůli bezpečnosti vyhýbali nočním vycházkám a hromadným akcím. Kromě toho holičství, ve kterém jeden z údajných teroristů pracoval, zaplavila vlna výhrůžek.

Na sociální síti Telegram se objevily výzvy k útoku na obchod či k útoku na domy zaměstnanců. „Manažer a majitel dostávají výhružné telefonáty a lidé zanechávají špatná hodnocení a píší hrozné recenze,“ stojí v příspěvku na telegramovém účtu VKontakte.

„Lidé volají a přejí si mou smrt. Jsem těhotná a nevím, co mám dělat. Bojím se jít ven,“ řekla ředitelka holičství Jamina Safijevová.

V Jekatěrinburgu, podle místního zpravodajství It's My City, začala policie provádět rutinní kontroly mužů s „asijskými rysy“ a správa nejméně jednoho nákupního centra požádala své nájemníky o informace o zaměstnancích prodejen z Kazachstánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Kyrgyzstánu.

Někteří uživatelé taxislužby navíc odmítají jet ve vozidlech s řidiči z Tádžikistánu. Telegramové kanály a stránky sociálních médií zveřejnily snímky obrazovky s taxi aplikací, ve kterých zákazníci říkají svým přiděleným řidičům, aby zrušili jízdu, pokud jsou z Tádžikistánu. „Dobrý den, pokud jste Tádžik, zrušte objednávku, já s vámi nejedu,“ zní jedna zpráva.

Zároveň podle kanálu někteří zaměstnavatelé požádali pracovníky z Tádžikistánu, aby jim poskytli aktualizované osobní údaje, včetně údajů z pasu a bydliště.

Video  Střelba v ruském městě Krasnogorsk  - Síť X
Video se připravuje ...

DanY67 ( 29. března 2024 14:24 )

Tak chlubit se cizím peřím je běžné i u nas

bizon_pepa ( 29. března 2024 11:11 )

Ta souvislost je naprosto zřejmá.

Uživatel_5766095 ( 29. března 2024 10:53 )

Pryč jsou doby, kdy nám ve škole četla soudružka učitelka knihu Čing, hrdý orel Tádžikistánu. Několik banditů najatých SBU za peníze CIA zaútočilo na ruské civilisty, navíc zapojili IS, který se falešně hlásí ke každé ozbrojené akci na Zeměkouli?

6vox6 ( 29. března 2024 08:09 )

Hlavně nějak dostat do jinak nesouvisejícího tématu Pavla, že?

bizon_pepa ( 29. března 2024 07:06 )

No a co, že je těhotná. Mezi obětmi taky mohla být těhotná a nikdo to neřešil. To že nás PePa táhne do války a máme těhotné taky nikdo neřeší.

Zobrazit celou diskusi