Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové se znovu snaží hodit masakr u Moskvy na Ukrajinu. Hlavou kroutí ISIS i Bílý dům

Aktualizováno -
28. března 2024
19:35
Autor: ČTK, swp - 
28. března 2024
16:40

Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně „ukrajinští nacionalisté", napsala ruská agentura RIA Novosti. Moskva už dříve naznačovala údajné spojení útočníků s Ukrajinou, Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel. K útoku u Moskvy, který připravil o život přes 140 lidí, se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). To udělala znovu dnes i po posledním prohlášením Moskvy.

Ruský vyšetřovací výbor dnes také informoval o zatčení dalšího podezřelého v souvislosti s teroristickým útokem v koncertní síni v centru Crocus City Hall, podílet se měl na financování operace. Ruské bezpečnostní složky za prvních 24 hodin po útoku zadržely 11 lidí a osm z nich - včetně čtyř předpokládaných pachatelů - je ve vazbě, napsala agentura Reuters. Většina z nich pochází z Tádžikistánu.

Čtveřice údajných útočníků stanula v neděli u moskevského soudu a vyslechla si obvinění ze spáchání terorismu. Jak dnes upozornila agentura AP vykazovali známky bití, přičemž jeden z nich působil, že je sotva při vědomí. Stanice BBC dříve zveřejnila záběry od soudu a upozornila, že jednoho podezřelého přivezli na invalidním vozíku.

Moskva, která vede na Ukrajině od února 2022 rozsáhlou vojenskou agresi, od počátku naznačuje, že útočníci byli napojeni na Ukrajinu. Vyšetřovací výbor dnes v prohlášení poprvé uvedl, že odhalil důkazy o ukrajinském napojení, popsal povahu údajných důkazů, ale nezveřejnil je, upozornil Reuters.

Bílý dům obvinění Ukrajiny odmítá

Ruští vyšetřovatelé podle listu Kommersant tvrdí, že pachatelé teroristického útoku obdrželi z území Ukrajiny „značné částky“, které použili při přípravě útoku na koncertní síň. „Na základě práce se zadrženými teroristy, prozkoumání u nich zabavených technických zařízení a po analýze informací o finančních transakcích byly získány důkazy o jejich spojení s ukrajinskými nacionalisty,“ uvedl podle Kommersantu ruský vyšetřovací výbor.

Kyjev už dříve jakoukoliv účast kategoricky odmítl. K útoku u Moskvy se opakovaně přihlásila afghánská odnož teroristické organizace IS a kanály na sociálních médiích napojené na IS zveřejnily záběry pořízené útočníky během vraždění.

Americká ambasáda 7. března varovala své občany, že v následujících dvou dnech hrozí v Moskvě teroristický útok a Washington uvedl, že Moskvě poskytl zpravodajské informace o možném teroru. Ruský prezident Vladimir Putin tehdy výstrahu označil za snahu zastrašit a destabilizovat ruskou společnost. 

Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za „nesmysl„. Spojené státy opakovaně ruské bezpečnostní služby varovaly před teroristickou hrozbou a koncerty uváděly jako možné cíle, cituje Kirbyho agentura Reuters.

Počet obětí pátečního teroristického útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy podle poslední oficiální bilance ruských úřadů připravil o život 143 lidí, stovky osob jsou zraněny.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Střelba v ruském městě Krasnogorsk  - Síť X
Video se připravuje ...

Ján Poliach ( 29. března 2024 19:58 )

A mne je to jedno...ale ze totalne

Stanislav Chudáček ( 29. března 2024 13:00 )

Léčíš se nebo se teprve chystáš?

Stanislav Chudáček ( 29. března 2024 13:00 )

Přesně tak

Stanislav Chudáček ( 29. března 2024 12:59 )

Když něco plácne rusák, musíte to negovat a máte výsledek blízký pravdě. A plácání některých diskutujících ponechávám jinak bez komentáře.

harpyje ( 29. března 2024 12:15 )

Ze slavnej zapad, tj. USA a jejich podrztasky, v uplynulych letech sam vojensky napadal jiny zeme a civilni obeti vc. deti se pocitaly na deseti a statisice a nekdy i za pouziti otresne krutych prostedku, to je holej fakt a vsichni to vi. V beznym pravu plati rovnost pred zakonem, neni mozny jednoho za stejnej zlocin trestat a jinyho treba kvuli jeho postaveni ne, bylo by to popreni zakladniho princincipu spravedlnosti a duvody vsichni chapou. Ale v mezinarodnim pravu to proste uplatnovany neni, USA maji skrz svoje vysadni postaveni univerzalni omluvenku uz predem a vsichni se navenek tvari ze je to cajk. Ale samozrejme vedi ze neni, proto se k tomu zasadne a nikdy nevyjadrujou 👎

Zobrazit celou diskusi