Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slavný svatostánek v Chlumu u Třeboně poničil požár: Škoda za miliony, lidé nabízejí pomoc

Autor: hra - 
28. března 2024
16:57

Městys Chlum u Třeboně vyhlásil veřejnou sbírku pro obnovu kostela Nanebevzetí Panny Marie, který byl v pondělí večer poničen požárem. Po sbírce volali lidé napříč republikou. Slavný svatostánek je vyhledávaným turistickým cílem. Oblíbil si ho i následník rakousko-uherského trůnu Ferdinad D´Este.

Právě tady se naposledy setkal s krajany před svým odjezdem do Sarajeva, kde byl zavražděn v podvečer první světové války. V kostele uchovávali křeslo, na kterém sedával, i další původní nábytek.

Video  Slavný svatostánek, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Chlumu u Třeboně vážně poničil požár.  - Emma Bednářová
Video se připravuje ...

Naštěstí oheň tyto památky neponičil. Historické varhany ale takové štěstí neměly. Pryč je i střecha a celá boční loď kostela. I když hasiči zachránili většinu mobiliáře, interiér je pokryt sazemi a popelem. Ten je na omítkách, nástěnných malbách, obrazech i sochách.

Nabídky pomoci

Hořet začalo v pondělí před 18. hodinou a jen díky rychlému zásahu hasičů nelehl svatostánek popelem. „Ještě ten večer se mi začali ozývat lidé z různých koutů republiky. Mnozí z nich jezdí do Chlumu a mají to tu rádi. Ptali se, jak mohou pomoci a zda uděláme sbírku,“ řekla starostka Jitka Bednářová.

Požár vyděsil i místní. Některým doslova vehnal slzy do očí. „Poutní kostel je naše pýcha a srdeční záležitost. Ve spolupráci s farností tam děláme koncerty, je to místo celoročního setkávání. Centrum duchovního i kulturního dění, v létě tam jsou komentované prohlídky. Jsme na něj všichni pyšní,“ vysvětlila starostka Jitka Bednářová.

Peněz bude třeba

Už v úterý ráno se pustila do zařizování veřejné sbírky. Výsledkem je, že pro obnovu požárem poničené památky městys otevřel sbírkový účet. Ten bude fungovat až do konce března příštího roku. 

Každý, kdo chce přispět na obnovu kostela, najde odkaz na sbírku zde. Už teď je jisté, že původní odhad škod ve výši 15 miliónů korun nepokryje všechny náklady na obnovu a bude potřeba mnohem více peněz.

 

bre-burda ( 28. března 2024 18:35 )

No právě podobnými "sbírkami" se církev dostávala k majetku. Pan farář dobře věděl, kdo nemá příbuzné a nebo je má, ale svůj majetek raději věnuje kostelu. Dostalo se mu pak vykoupení za hříchy vezdejší.

krapotkin ( 28. března 2024 17:08 )

Copak to není církevní majetek ? Proč si to tedy církev neopraví za, v minulosti, nakradené ?

Zobrazit celou diskusi