Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drama na Kavčích horách: Etický panel ČT rezignoval. Kvůli sporům o Moravce?

Autor: man - 
27. března 2024
12:26

Všichni členové Etického panelu České televize rezignovali na své funkce. Informaci serveru Novinky potvrdil jeden z členů Nikolaj Savický. Podle jeho slov se představy skupiny diametrálně rozcházely s představami generálního ředitele televize Janem Součkem.

„Naše představy o tom, co má dělat Etický panel, se diametrálně odlišují od představ, které má generální ředitel. Nejsme schopni dostát jeho požadavkům,“ řekl serveru Savický, který zároveň rezignaci potvrdil.

Za koncem celého panelu mají být podle informací Novinek spory s ředitelem Součkem ohledně politického moderátora Václava Moravce. Na něj vloni přišla stížnost od Institutu Václava Klause (IVK) za to, že označil exprezidenta Klause za „Putinova gubernátora.“ Etický panel se ale dlouholeté hvězdy ČT zastal.

„Členové EP konstatují, že politik jako člověk veřejně činný musí strpět vyšší míru veřejné kritiky… výrok Václava Moravce na adresu Václava Klause sice nebyl šťastný, nepředstavuje však porušení Kodexu ČT,“ napsal tehdy etický panel. Souček ale požadoval podrobnější odůvodnění jejich rozhodnutí. To se mu však nedostalo.

Ovlivňování panelu?

V polovině letošního března tak poslal Souček dopis etické komisi. „Někteří z vás se ohrazovali proti samotnému faktu, že jsem vás na úvod vašeho prvního zasedání po dobu mého mandátu přišel pozdravit,“ píše v něm. „Slova o tom, že se snad nebudu snažit vás ovlivňovat, mi přišla jako nepochopení vaší role mého poradního orgánu,“ uvedl dále Souček s tím, že Etická komise nevynáší finální verdikt, ale jen doporučuje.

Kromě Moravce to mělo mezi Součkem a panelem také jiskřit kvůli reportérovi Jiřímu Hynkovi. Ten zmizel z obrazovek poté, co se objevilo jeho jméno v uniklých policejních spisech týkajících se vydírání na IKEM klinice. A právě Hynka zmiňoval ve svém dopise i generální ředitel, kde vyjádřil „velké rozpaky nad principy činnosti“ panelu.

Účel etického panelu má posilovat důvěru veřejnosti ve veřejnoprávní televizi a její profesionalitu a být poradním orgánem generálního ředitele České televize. Doteď měl pět členů, jsou jimi akademici Richard Hindls z Vysoké školy ekonomické v Praze, Václav Pačes a Nikolaj Savický z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a dále bývalý šéfredaktor ČTK Petr Holubec a novinář Petr Brod.

Video  Nový šéf ČT Souček v Blesku: Jaká bude televize pod ním? Co vyšší poplatky a chystá se propouštět?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

krapotkin ( 28. března 2024 17:01 )

Milošek měl pravdu, když mluvil o čučkařích.

6vox6 ( 28. března 2024 11:55 )

Màš v tom trochu zmatek. Především EP není žádná komise, která o něčem rozhoduje. EP se k problému vyjádřil a odůvodnil jej, takže nevím, co pan ředitel chtěl ještě upřesňovat. To všechno z článku jasně vyplývá. Členové EP podali rezignaci kvůli rozdílným pohledům na věc s g.ř ČT, nikoli proto, že by si byli vědomi nějakého pochybení. To je zásadní rozdíl. I to z článku vyplývá.

Major Zeman ( 28. března 2024 08:24 )

Pravda pravdoucí. A kde bere ČT tu drzost navýšit konces. poplatky, když protizákonně inkasují miliardy za reklamu (převlečenou za sponzora pořadu) na ČT1. Rakušan je zaneprázdněn výjezdy se svým komparzem, ale co jeho špiclové a fízlové, ti si toho ještě nevšimli? Ale ti asi zase šmejdí po sítích a hledají závadné názory..

DanY67 ( 28. března 2024 04:59 )

Přesně trefně a přesně receno

DanY67 ( 28. března 2024 04:56 )

Ředitel má snad právo udělá pořádek
Nebo povinnost dat konečně FO pořádku ČT T v

Zobrazit celou diskusi