Dokonce to naznačilo samo vedení ČT. „Pokud došlo k jakémukoliv incidentu ze strany Jiřího Hynka, bude vedení televize samozřejmě vše adekvátně řešit a žádat vysvětlení i po Jiřím Hynkovi. Není možné tolerovat nic, co by poškodilo dobrou pověst ČT a jejího zpravodajství,“ uvedla v oficiální tiskové zprávě mluvčí ČT Vendula Krejčová.

Hynek se v poslední době věnoval zejména kauzám, jež se točily kolem aktivit ruských podnikatelů v Česku. Podle serveru Seznam Zprávy ale jeho jméno figuruje také v policejním spisu v kauze IKEM. S bývalým náměstkem Jiřím Malým měl řešit mj. mediální pokrytí kauzy, ovlivnění konkursu na ředitele či léčbu rodinných příslušníků.

„Nyní se k nám – a pouze z médií – dostaly některé varovné indicie, které se týkají aktivit Jiřího Hynka. V této chvíli ale nemáme k dispozici žádná ověřená nebo potvrzená fakta. Vysvětlení je především na něm. ČT vše posoudí a vyvodí případně další kroky,“ odpověděla ČT na dotazy Blesku.

Neplacené volno i výhrůžné zprávy

Zároveň mluvčí Vendula Krejčová tvrdí, že dlouholetý investigativní reportér z obrazovek mizí dočasně. A zopakovala, že na vlastní žádost. „Je pravdou, že Jiří Hynek se v tuto chvíli nepodílí na vytváření zpravodajského obsahu. Nejedná se ale o jeho stažení z vysílání. Jak už vedení zpravodajství ČT sdělilo, Jiří Hynek požádal od minulého týdne o neplacené volno z osobních a zdravotních důvodů. Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouholetého zaměstnance, vedení ČT se mu rozhodlo vyhovět,“ uvedla Krejčová pro Blesk.

Jiří Hynek si dříve vyzkoušel i práci v televizích Nova a Prima. Následně působil především v domácí redakci ČT, kde se věnoval velkým byznysovým a politickým kauzám. Referoval třeba o aféře Radovana Krejčíře, o Čapím hnízdě či kauze H-System. Jak uvedl pořad Newsroom ČT24, v minulosti mu chodily i výhrůžné esemesky.

Hynkova verze: Musel jsem ustoupit

Ke svému odchodu z obrazovky se vyjádřil i sám Hynek. „Ano, je pravda, že jsem požádal o neplacené volno, a to zejména ze zdravotních a rodinných důvodů. Práce byla zejména v posledních dvou letech tak stresová, že jsem z toho kruhu musel vystoupit,“ uvedl na síti X.

Hynek je ženatý s moderátorkou pořadu Sama doma Martinou Hynkovou (52), rozenou Vrbovou, která je jednou z žen, jež otevřeně popsaly sexuální napadení psychiatrem Janem Cimickým (76). Hynkovi mají adoptovanou dceru a páreček vlastních dětí.

Video
Video se připravuje ...

Jan Cimický je obviněn ze sexuálního napadení Videohub

Fotogalerie
25 fotografií