Wollnera loni v listopadu obvinila jeho bývalá podřízená Markéta Dobiášová ze sexuálního obtěžování, bossingu a šikany v práci. Generální ředitel ČT Petr Dvořák (59) pak vytvořil interní vyšetřovací komisi (složenou z odborníků na právo, personalistiku a řešení stížností), která vyslechla tři desítky zaměstnanců a externích spolupracovníků.

Šéf ČT: Nepřijatelné!

Nařčení Wollnera komise vyhodnotila jako reálná a ČT s novinářem ukončila spolupráci. „Komise konstatovala, že k nim s nejvyšší mírou pravděpodobnosti došlo. Lidsky mě mrzí, že v ČT mohl mít tento způsob jednání prostor,“ posteskl si nový generální ředitel ČT Jan Souček v říjnu.

„Pokud jde o tým Reportérů ČT a Marka Wollnera, musím říci, že protokoly obsahují popisy situací, se kterými jsem se za 30 let své profesní dráhy v médiích nikdy nesetkal a které považuji za nepřijatelné,“ uvedl Jan Souček poté, co se seznámil s texty protokolů komisí, které se zabývaly podezřením na nevhodné jednání v týmech pořadů 168 hodin a Reportéři ČT.

Wollner sepsal knihu

Wollner dodnes jakákoli obvinění striktně odmítá. Z celé kauzy se vypsal v nové knize s příznačným názvem Mňoukání koček, která vyjde na jaře, a Dobiášovou zažaloval. 

„Pro mě byla kniha svým způsobem částečně terapií, ale i detektivkou. Podařilo se mi díky tomu udělat naprosto přesný obrázek o tom, co se stalo, jak se to stalo a proč se to stalo. Je to vlastně vztahová detektivka, kdy se musíte pokusit co nejpoctivěji odhadnout motivace různých lidí, kteří se proti vám postavili, a zároveň odhalit celý mechanismus toho, jak to proběhlo,“ sdělil eXtra.cz. Knihu napsal netradičně celou na telefonu – chtěl se totiž při psaní cítit neformálně.

Jak brutálně zlikvidovat známého člověka

Wollnerovi prý přišlo velmi zajímavé všechno zjišťovat a věří, že pro čtenáře to bude zase zajímavé číst. „Zjistí, jak je poměrně snadné docela brutálně a bleskově zlikvidovat známého člověka na základě věcí, které se o něm řekly, a jak trvá nějakou dobu, než mu dojde, co se všechno stalo,“ prozradil. Aktuálně řeší s vydavatelstvím, zda v díle uvést reálná jména osob, nebo všem přidělit přezdívky. Ti, jichž se to týká, se ale prý zaručeně poznají tak jako tak. 

Skončil u psychiatra

Wollner zároveň připouští, že na tom byl chvílemi opravdu špatně. „Pro mě ta situace byla strašně těžká. Uvědomil jsem si totiž, že někdo totálně přepsal moji identitu. Potřeboval jsem v té situaci pomoci, byl jsem na tom psychicky zle. První návštěvu jsem absolvoval u Radkina Honzáka. I když jsme spolu předtím nikdy nemluvili, tak jsem mu zavolal,“ svěřil se eXtra.cz.

A když se s odborníkem spojil, ten mu dal jenom za pravdu. „Vy potřebujete pomoc. Nejste ani budhista, ani hinduista, kteří se tyhle těžké emoce učí zvládat. Bez pomoci nemáte šanci. Nemáte depresi, jak se to laicky nazývá, vy máte stres, dlouhodobý a velice akutní. Má podobné příznaky,“ citoval Wollner slavného psychiatra.

Jen krůček od sebevraždy

Na radu kamarádky psycholožky nakonec skončil v péči uznávané psychiatričky a bere léky. „Odhalili mi, že mám úzkostnou depresi. 30 let jsem jako novinář dělal nejtěžší věci a myslel jsem si, že mě nikdy nic nezlomí. Trošku jsem podceňoval některé své stavy. Nakonec jsem zjistil, jaké to je, když člověk ztratí chuť k životu.

Není to moc fajn, když se ráno probouzíte a víte, že zase bude další den, na který se vůbec netěšíte. Nejlepší bylo spát s nějakým silným práškem, probouzet se byla ohromná bolest. A to jsem se přitom celý život těšil na každý nový den. A to pak najednou úplně zmizí a vy nevíte, jestli se vám ještě někdy bude chtít vstávat. Trpěl jsem pocitem absolutní marnosti úplně všeho,“ popsal otevřeně těžké časy.

V některých chvílích dokonce zvažoval, že si vezme život! „Lékaři to nepodceňovali. Chtěli mě mít pod kontrolou, protože jsem v sobě opravdu nosil hříšné myšlenky. Když vám vezmou to, co jste celý život budoval, těžko se z toho hledá cesta ven a smysl dál žít. Byl jsem kousek, asi tak dva kroky od nejhoršího způsobu řešení,“ přiznává. Nakonec ho zachránila jeho rodina. Jak dnes přiznává, těžké časy mu paradoxně i něco daly... Objevil v sobě prý novou pokoru. 

 

Potýkáte se s problémy?

Máte pocit, že se nic nedaří a už nemůžete dál? Nestyďte se požádat o pomoc.

Linka první psychické pomoci, nonstop a zdarma: 116 123

Linka bezpečí pro děti a mládež, nonstop a zdarma: 116 111

Bílý kruh bezpečí – telefonická pomoc obětem kriminality a domácího násilí, nonstop a zdarma: 116 006

 

Video
Video se připravuje ...

Šámala v ČT střídá Mrzena: Co plánuje nový ředitel zpravodajství a publicistiky? ČTK/Blesk Zprávy

Fotogalerie
28 fotografií