Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Šéf ČT Souček o Wollnerovi: Nepřijatelné! S tímhle jsem se nikdy nesetkal... Co Fridrichová?

Aktualizováno -
10. října 2023
12:23
Autor: simao, ČTK, Daniel Kraus - 
10. října 2023
10:18

Nový generální ředitel ČT Jan Souček začal úřadovat a na sociální síti X se vyjádřil k internímu vyšetřování kolem Marka Wollnera a Nory Fridrichové. Souček, který byl nedávno i hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz, prý v případě Wollnera a Reportérů ČT spatřil v protokolech věci, se kterými se v médiích nikdy nesetkal.

„V případě Nory Fridrichové komise nedospěla ke zjištěním, která by nešla řešit domluvou. Pokud jde o tým Reportérů ČT a Marka Wollnera, musím říci, že protokoly obsahují popisy situací, se kterými jsem se za 30 let své profesní dráhy v médiích nikdy nesetkal a které považuji za nepřijatelné,“ uvedl Jan Souček poté, co se seznámil s texty protokolů komisí, které se zabývaly podezřením na nevhodné jednání v týmech pořadů 168 hodin a Reportéři ČT.

Souček: Lidsky mě to mrzí

„Komise konstatovala, že k nim s nejvyšší mírou pravděpodobnosti došlo. Lidsky mě mrzí, že v ČT mohl mít tento způsob jednání prostor,“ posteskl si Souček.

V případě Marka Wollnera jde o kauzu bossingu a údajného obtěžování kolegyň. Wollner působil v České televizi do letošního ledna jako šéfredaktor reportážní publicistiky. Odešel po dohodě s vedením kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování a šikany, které odmítal. V České televizi Wollner strávil 23 let, z toho 17 let v redakci zpravodajství. Aktuálně Wollner působí jako editor týdeníku Forum.

„Česká televize již přijala některá opatření k zamezení takovému jednání a nadále pracujeme na novém nastavení personální politiky a interní komunikace, které poskytne případným poškozeným bezpečnou možnost svěřit se s takovou zkušeností a spolehlivě zajistí, že situace bude okamžitě řešena,“ dodal Souček.

Wollner: Nehorázné výroky ředitele Součka

Marek Wollner se k Součkovým slovům vyjádřil pro Blesk. „Výroky pana ředitele Součka považuji za nehorázné,“ vzkazuje.

„Výroky, které před komisí padly, ta komise nijak neověrovala - to je věta, kterou ředitel slyšel i od ombudsmana, jak mi před chvílí ombudsman sám potvrdil, čili nikdo mu nemohl říct, že se ty události s největší pravděpodobností staly. Nic takového se nestalo. Já na tom trvám. A lidé, kteří si tímto způsobem vzpomínali na svoje výroky před 5-10 lety, tak brutálně, brutálně manipulovali a byli to hlavně lidé, kteří byli spojení s Markétou Dobiášovou. To je první věc, další věc je ta, že tito lidé by takovouhle věc si nenechali pro sebe,“ tvrdí.

„Televize vždycky všechny tyhle ty maléry prošetřovala a na mě nikdy nebyl žádný podnět. Ti lidé by si to pro sebe nenechali. Proboha je tady na to krásný důkaz, že jsou tam mezi nimi i lidé, kteří například podepsali petici proti cenzuře, proti Petru Mrzenovi, dnešnímu řediteli zpravodajství, a podepsalo jí 22 lidí. To jsou novináři, to nejsou žádné ovečky, které si nechávají věci líbit. Tato petice s 22 lidmi je samozřejmě veřejná a panu Součkovi nějak nevadí, že udělal ředitelem televize člověka spojeného s cenzurou v té době, kvůli které nakonec odešel celý tým Událostí, komentářů,“ pokračuje Wollner. 

„Panu Součkovi nevadí ani to, že Petr Mrzena se dlouhodobě scházel s tiskovým mluvčím premiéra Babiše panem Vořechovským, ale on bude do třetice po dvou mých likvidačních vlnách znovu otevírat můj případ. Já to považuji za důkaz toho, že jedná na politickou objednávku lidí, kteří dodnes mi nemohou přijít na jméno, a pan Babiš o mně mluví na každé svojí tiskové konferenci. Nesmysly. Že jsem zastavil Dozimetr, ačkoliv žádný Dozimetr jsme nikdy ani netočili. Byla to policejní akce a jediný, co točila paní Dobiášová a co nedokázala udělat, byla kauza Lysolaje, o které se dodnes nic závažného nezjistilo,“ poznamenal Wollner ve svém vyjádření.

Generální ředitel ČT Souček předtím, než se zcela ujal vlády na Kavčích Horách a definitivně vystřídal ve funkci Petra Dvořáka, vystoupil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

„Nikdo z managementu ČT kromě Petra Dvořáka závěry komise neviděl. Co je interpretováno tak, že chci obnovit kauzy, ve skutečnosti znamená, že si chci přečíst, co šetření komisí prokázalo a k jakým závěrům se dospělo. Jediné, co víme, je to, co prezentoval Marek Wollner: Tedy že policie odložila šetření, protože tam neshledala trestný čin, ani přestupek. Můj zájem je si přečíst, k čemu komise dospěly, co je obsahem výpovědí, a potom si udělat obrázek, abychom byli schopni do budoucna zabránit tomu, aby takové vyšetřování někdy muselo probíhat, aby se tím pádem takové věci v České televizi neděly. Z těch událostí se stala témata, kterými se zabývala i ostatní média. A my to podle mě nemůžeme uzavřít tím, že vyšetřování skončilo, zapomeňte. Pokud chceme působit jako otevřená instituce, tak se k tomu musíme postavit trošku jinak,“ avizoval Souček v Epicentru.

A dodal: „Mluvil jsem s celou řadou lidí, kteří v týmu pracovali, postřehů, co se tam dělo, jsem zaregistroval hodně, ale rozhodně to nemá rozsah, jako mělo šetření těch komisí, takže z toho nechci dělat úplně závěry.“ Nyní už se dozvěděl i to, jaké závěry komise uvedly.

Video  Nový šéf ČT Souček v Blesku: Jaká bude televize pod ním? Co vyšší poplatky a chystá se propouštět?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Prema M ( 10. října 2023 19:57 )

A co třeba na to kouknout i z 2 strany
http­s://in­fakta­.cz/pr­acov­ni-podminky-v-redakci-reporteru-ct-aktivismus-bossing-i-haraseni.html

jajas ( 10. října 2023 19:21 )

Občanům je fuk, jaké "poměry" vládnou v ČT, ale není jim fuk, že mají platit poplatky za ty krávoviny, co ČT produkuje, tak ať si pan ředitel nechá ty lemty pro sebe a neotravuje a nežaluje do bulváru. Když už máme za něco platit, tak za kvalitní programy a ne za ty škváry, co jsou denně prezentováno na ČT....

Jirik-ta ( 10. října 2023 18:32 )

kaja ( 10. října 2023 18:21 )

Dokud se nevyjadri dobre placena ovecka Dvoraka Sarapatka, tak nemam sanci si na to udelat nazor. Teprve po jeho vyjadreni budu vedet, ze to bylo presne opacne

bullshit ( 10. října 2023 12:53 )

Hlavně by měl vyrazit sám sebe

Zobrazit celou diskusi