Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lékařka o problémech v péči poruch příjmu potravy. A prozradila novou posedlost Čechů

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
26. března 2024
05:00

Na odbornou péči musí pacienti s poruchou příjmu potravy v Česku čekat i několik měsíců. Někdy se jejich stav zhorší, jindy si potřebu odborné pomoci rozmyslí. Psychiatrička a vedoucí Centra pro poruchy příjmu potravy na Psychiatrické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a VFN v Praze, profesorka Hana Papežová hovořila o nedostatečné dostupnosti péče v Epicentru Blesk Zpráv. Prozradila také, jaká méně známá posedlost v poslední době plní ordinace odborníků na poruchy příjmu potravy.

 „S nedostupností péče myslím, že problém máme, ale snažíme se ho řešit," uvedla profesorka Hana Papežová. Podle jejích slov je především u dětí a dospívajících klíčové, aby měli pediatři o těchto onemocněních větší povědomí a aby byli schopni pacienty řádně posoudit a případně je poslat k další odborné péči.

Situace ohledně lhůt dostupnosti péče se v jednotlivých případech může lišit. „Čekání je rozdílné na ambulantní péči, na hospitalizaci a hodně rychle se mění," vysvětlila psychiatrička s tím, že pacienti často čelí dlouhým čekacím lhůtám, během kterých se může jejich stav zhoršovat. „Říkám pacientům, že je hrozně těžké odhadnout, za jak dlouho je můžeme například přijmout k hospitalizaci. Někdy to může být měsíc, někdy to můžou být dva měsíce,“ uvedla vedoucí centra pro poruchy příjmu potravy na psychiatrické klinice první lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Proto je podle profesorky důležité, aby pacienti měli přístup ke zdrojům informací a podpoře. „Snažíme se, aby měli alespoň nějaké online chaty, on-line poradenství, aby byly nějaké adekvátní informace na internetu, " zdůraznila nutnost dostupných, ale zejména kvalitních zdrojů informací. „Bohužel na internetu převažují ty neadekvátní informace,“ varovala  Papežová a zároveň dodala: „Takže se snažíme garantovat odborné informace, máme na to svoje stránky, všude ve světě to tak je, že se odborníci snaží nějak vyvážit ty, ty toxické stránky, kterých je plno na internetu a tam odkazujeme rodiče i pacienty, aby se informovali, protože informovat se o tom onemocnění je zásadní.“

Nezdravá posedlost zdravím

Profesorka Papežová také poukázala no poměrně novou diagnózu, se kterou se setkávají ve své ambulanci, která může vést k vážným poruchám příjmu potravy: „Ortorexie je posedlost zdravou výživou a sportovním stylem." Tato posedlost často vede ke snižování příjmu potravy a výběru pouze extrémně zdravých potravin, což může způsobit malnutrici a v extrémních případech i anorexii.

„Mladí lidé často vnímají ortorexii jako zdravý nápad a když se podívají na internet, tak tam mají miliony doporučení, jak žít zdravě," ale podle profesorky Papežové je důležité chápat, že zdraví zahrnuje rovnováhu mezi psychickým a fyzickým a i duchovním světem.  „A tady to je extrémní, to znamená, že ta myšlenka a chování potom omezuje další vlastnosti a chování dotyčného člověka. Budete 80 % svého denního programu myslet na to, jak zdravě nakoupíte, jak zdravě uvaříte, jak se vyhnete jídlu, které vám chce vnutit maminka nebo babička a jak vlastně jste lepší než všichni ty ostatní, protože oni jedí špatně, zatímco vy konečně máte něco, na co se můžete spolehnout a v čem vynikáte," vysvětlila rozdíl mezi zdravým životním stylem a ortorexií.  Extrémní myšlenka a chování spojené s ortorexií může omezovat další aspekty života a vést k vážným psychickým problémům, jako je například anorexie nebo bulimie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa