Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nabitá sobota prezidenta Pavla. Ranní běh ve Stromovce, pak zoo i s první dámou

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. března 2024
16:15
Autor: ČTK, trm - 
23. března 2024
10:00

Zhruba dvě stovky lidí dorazily dnes dopoledne na běh s prezidentem Petrem Pavlem v pražské Stromovce, zájemci běželi trasu dlouhou necelé tři kilometry. Běh pořádala prezidentova poradní platforma Impakt, která chce upozorňovat na problémy mladé generace. Samotným během pak chce podle svých zástupců platforma vyzdvihnout důležitost pohybu a zároveň dát veřejnosti možnost promluvit si s prezidentem. Jeho program následně pokračoval v nedaleké zoologické zahradě, kde se se i s manželkou Evou zúčastnil zahájení sezóny.

Rozcvičku před během vedly dvě české maratonské běžkyně, které se kvalifikovaly na olympijské hry, Marcela Joglová a Moira Stewartová. Tempo běhu ale podle Pavla neudávaly ony ani prezident. „Já jsem byl někde uprostřed balíku,“ řekl Pavel po běhu na dotaz ČTK. Před během i po něm se prezident s lidmi fotil a zájemcům se podepisoval.

Prezident se svým kladným postojem ke sportu netají. „Snažím se udržovat trochu v kondici, takže máme tady na Hradě běhy se zaměstnanci,“ řekl prezident ve videu na sociální síti Instagram, kterým zval účastníky na sobotní běh. Pokud nestíhá jít běhat ven, má podle jeho slov v místnosti vedle kanceláře běžecký pás.

Fyzická aktivita je častou součástí prezidentových výjezdů do regionů. Například ve středočeském Kersku si prošel v předminulém týdnu naučnou stezku kolem chaty spisovatele Bohumila Hrabala. Při lednové návštěvě Plzeňského kraje měl naplánovanou procházku k vlčímu výběhu u obce Srní, který patří k nejnavštěvovanějším místům Šumavy.

Platforma Impakt zahájila svou činnost na začátku března, sdružuje odborníky a ambasadory z řad mladých, kteří se věnují tématům důležitým pro lidi ve věku 15 až 30 let. Zaměřovat se chtějí například na duševní zdraví, dostupnost bydlení, reformu školství nebo přijetí eura. V úterý pořádal spolek debatu o možném vlivu tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy loni v prosinci na českou žurnalistiku.

Ze Stromovky do zoo

Odpoledne prezident v doprovodu první dámy Evy vyrazil do zoologické zahrady v Troji, kde otevřeli novou mongolskou expozici Gobi pro koně Převalského. „Vzpomínám si, jak jsem před 60 lety byl tady se svým tátou, který mi vykládal o koni Převalském jako o unikátu, jehož příběh se váže k tehdejšímu Československu. Samozřejmě jsem tomu tehdy jako dítě moc pozornosti nevěnoval. Nicméně dnes, když se na to dívám zpětně, tak jestli je Česká republika v něčem opravdu světovou velmocí, tak je to právě kůň Převalský,“ řekl ve svém projevu prezident.

Video  Prezident Pavel na deblkajaku v peřejích. Riziko tam bylo, řekl parťák  - ČSK/Kanoe.cz
Video se připravuje ...

JaNat ( 25. března 2024 14:45 )

tak na po 3. komouše.....mám padla, spěchám, ale tvoji odpověd si přečtu později.

JaNat ( 25. března 2024 14:44 )

*konouše...

JaNat ( 25. března 2024 14:44 )

Kdysi jsme tady spolu nadávali na komuše, vysvětli mi proč jsi ho volil? Především bylo v době voleb známé kdo jeho otec byl, jak se stavěl k 68 a že sám Pavel ještě v 87. obhajoval 68. Proč jsi ho volil?

JaNat ( 25. března 2024 14:42 )

Nepochopil, ostatně jako vždy.

JaNat ( 25. března 2024 14:41 )

Já tobě určo ne, pouze jsem těvyvedla z omylu, protože si strašně fandíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa