Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poradce prezidenta Pavla Kolář o Putinovi: Rusové vzhlížejí k carovi, obětovali by se pro něj

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá, Pavlína Horáková - 
24. března 2024
05:00

Už po páté v řadě vyhrál volby a stal se znovu nejmocnějším mužem Ruska. Kdo je vlastně Vladimir Putin? Pro většinu Rusů je modlou, kterou uznávají, zároveň ale mají strach. V jaké je kondici? Může mít dvojníka? A v čem spočívá jeho moc a síla? Nejen o tom mluvil v Epicentru diplomat a poradce Petra Pavla, někdejší velvyslanec Petr Kolář.

Podle Petra Koláře Rusové příliš nerozlišují mezi obdivem a strachem. Když se někoho bojí, tak si ho obvykle váží, když se někoho nebojí, tak si ho neváží a neobdivují.

Putin je pro ně obdivovaným a obávaným vládcem, takovým tím carem, kterého Rusové mají rádi, protože on je na vrcholu a on je ten moudrý, on všechno zařídí a on umí létat v čele hejna ptáků, on se umí potápět u Amfory a vlastníma rukama zdolat tygra. Kdyby na to přišlo. A je to zároveň tedy ten vládce velké Rusy, který vrátil Rusům pocit důstojnosti a respektu pro běžného Rusa “ upřesnil rádce Prezidenta Pavla, Petr Kolář to jak ruský lid vnímá Vladimira Putina.

Putin je car

Podle Koláře Rusové vzhlížejí ke svému carovi, a tím je teď Putin. Vzhlížejí k autoritě, která si zaslouží, aby se pro ni obětovali nebo pro ni byli obětováni. Podle některých průzkumů veřejného mínění, je Putin v současné době na svém vrcholu. Například Levada Centre provedl průzkumy, které ukazují, že míra podpory prezidenta je 86 %, což je nejvyšší za posledních 10 let, a 75 %, dotazovaných pak vnímá, že Rusko jde správným směrem. A to i v době, kdy Rusko už dva roky agresivně útočí na Ukrajinu a pod Putinovým velením zemřely tisíce lidí.

Putin opravdu je oblíbeným vládcem jednak proto, že zatím se Rusům nedaří zle a oni si ještě pamatují, jak se jim dařilo v devadesátkách. To, co my jsme vnímali jako demokratizaci Ruska za Jelcina a měli jsme pocit, že se Rusko vydává tou správnou cestou svobodných voleb a předávání moci poklidným způsobem a tržními mechanismy se tam mění ekonomika k lepšímu. Tak oni to tak nevnímali,“ uvedl Kolář.

V jaké je Putin formě?

I přes mnohé pochybnosti, které se nedávno objevovaly, nyní Putin působí zdravým dojmem. Spekulace o rakovině a špatném zdraví, nebo spekulace o jeho dvojníkovi jsou rázem ty tam. Oficiální informace o jeho celkové formě a zdraví se ale pravděpodobně nikdy nedozvíme. To jsou fakta, která možná zůstávají za branami soukromé rezidence v Gelendžiku.

Když jsou peníze, tak i medicína má někdy zázračné možnosti vás stáhnout hrobníkovi z lopaty“ řekl Kolář v Epicentru s tím, že ale pravděpodobně Putin se těší pevnému fyzickému zdraví.

„Je v dobré kondici. Je to člověk, který pravidelně cvičí, má svůj režim, na ten dbá, nepřejídá se, nepije, příliš nekouří a je to sportovec. Takže jestli tam byly nějaké problémy zdravotní, o tom můžeme jenom spekulovat. Teď vidíme, že vypadá celkem svěže a energicky na to, kolik mu je,“ upřesnil Kolář.

Kolář: Z Medveděva „ Iphonka“ je ukřičený alkoholik

Jestli se někdy někomu podaří Vladimira Putina vystřídat u moci, nebo jestli sám jednou řekne „dost“ je ve hvězdách. To, že by si, ale vychovával svého nástupce je spíše nereálné, nebo se o tom, prostě jen neví. Vzpomeňme například jen na období kdy se moci chopil a volby „vyhrál“ Dmitrij Medveděv.

Pokus kdysi učiněný s Medveděvem úplně nevyšel, zlí jazykové říkají, že si ho Putin vybral hlavně proto, protože je ještě o centimetr menší než onZ Medveděva je dnes ukřičený alkoholik, který vysílá do světa velkohubé vzkazy o tom, jak nás všechny zničí a spálí. Bylo vidět, když Medveděv byl chvilku prezidentem, tehdy se podařilo část světa ošálit, že to je jako moderní jiný člověk. Oni mu říkali, iphonek měl takovou přezdívku, protože on pořád chodil s tím iPhonem a s ipadem v ruce. Ukázalo se, že to byl klam klamů, že to byla hra, anebo teda ten alkohol, který on pravděpodobně konzumuje ve velkém množství, způsobil nějaký rozpad osobnosti, ale že by se tam jevil někdo jako nový nástupce? Nic takového zatím asi není. Ale to neznamená, že si tam Putin někoho nevyhlédne nebo už nevyhlédl, jenom mi o tom prostě nevíme,“ dodal Kolář.

Beztrestnost až do smrti

Podle bývalého velvyslance je Vladimír jednoznačně tím, kdo válku chce vyhrát.  Rozhodně jednou neodejde jako poražený. A jsou určité jistoty, které chce mít do budoucna.

„V roce 1999, když přebíral úřad,  garantoval Jelcinovi beztrestnost jemu i celé jeho rodině a dodržel to. Myslím si, že pokud tedy jsme bavili o tom nějakém předávání, pokud k tomu někdy dojde, tak určitě si bude hledat někoho, kdo mu stejným způsobem zaručí jistoty a beztrestnost do budoucna,“ uzavřel Kolář.

 

Jarek Toman ( 10. dubna 2024 20:23 )

Náš... prezident Pávek předtím než převlékl kabát zase vzhlížel ke Gustovi Husákovic 🙂

Jarek Toman ( 10. dubna 2024 20:19 )

Rusové vzhlíží ke svému carovi 😃 za to ukáčka od svého nacistického cara Zelenského utíkají jak jen to jde

Uživatel_5650027 ( 24. března 2024 19:02 )

🍰🫡

Uživatel_5347357 ( 24. března 2024 16:10 )

Toho chudáka Koláře mi je až líto, že i přes peníze které do něj západní mecenáši nacpali, je stále mdlého rozumu. A tak když už na smrt nemocný Putin nějakým léčebným "zázrakem" utek hrobníkovi z lopatyl, tak tu máme alespoň alkoholika Medvěděva. Koláři, smiř se s tím, že Rusko na kolena nikdo nedostane a západní pseudodemokracii si tam žádný rozumně myslící Rus nezvolí. A pokud si někdo řeže pod sebou větem, pak to není Rusko, ale celý západní společnosko-ekonomický systém stojící na mafiánských strukturách a pokryteckém chování.

Uživatel_5650027 ( 24. března 2024 15:11 )

Prosím,vycestuje na hooodně dlouho! Nejlépe navždy! Jediné,co vás limituje, je skutečnost, že NEZNÁTE ŽÁDNÝ JAZYK! S vaší podnikavostí...Proč jste tady a nežijete jinde od 1989?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa