Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Petr Pavel v Hráčích: Co rozhodne o jeho druhé kandidatuře a je Babiš bezpečnostním rizikem?

Video se připravuje ...
Autor: simao, vr - 
19. března 2024
05:00

Od inaugurace uplynul již více než rok, Petr Pavel (62) přitom původně avizoval, že chce na Hradě strávit jedno funkční období. Bude nakonec kandidovat i podruhé? V pořadu Blesku Hráči Pavel nyní uvedl, co by rozhodlo o jeho druhé kandidatuře. A před úterním jednáním Sněmovny se pozastavil nad tím, zda je šéf ANO a jeho někdejší protikandidát Andrej Babiš (69, ANO) bezpečnostním rizikem, jak ho nyní označují zástupci vládní pětikoalice.

2. kolo českých prezidentských voleb v lednu 2023 rozhodlo o tom, že v poměru 58,32 procent ku 41,67 procent zvítězil Petr Pavel nad šéfem ANO Andrejem Babišem. 9. března 2023 následovala inaugurace, od které již utekl více než rok.

Slavil Petr Pavel ročnímu jubileum na Hradě? „Neslavil. Já to vnímám jako průběžný bod na trase,“ uvedl v pořadu Blesku Hráči. A pozastavil se nyní nad tím, co může rozhodnout o jeho druhé kandidatuře.

Přišlo mu arogantní avizovat rovnou dvě období

Pavel možnost kandidovat podruhé nevylučuje. Ačkoliv původně avizoval, že chce být na Hradě jedno volební období. Nyní však vysvětluje, proč rovnou nevyhlašoval za 1^, strávit na Hradě období dvě. 

„Mně hlavně přišlo poněkud arogantní dopředu avizovat, že jsem tady na dvě volební období. Každý, kdo se uchází o přízeň voličů v prezidentské volbě, tak se uchází o jedno pětileté období s možností, když s ním budou občané spokojeni, ucházet se o druhé. A proto já hovořím o jednom volebním období, protože se chci plně soustředit na ně, chci tomu věnovat maximální úsilí a navíc, kdo z nás je schopen říct dopředu, jaká bude situace za pět let,“ uvedl Petr Pavel pro Blesk.

Druhý boj o Hrad? Pavel: Nechme tomu volný průběh

„Já opravdu nejsem schopen nejenom předjímat, jaká bude situace mezinárodní, jaká bude vnitropolitická situace, ale ani jaká bude situace moje zdravotní, rodinná. Takže nechme tomu volný průběh, až se to bude blížit, tak se můžeme potom k tomu vrátit, protože teď se soustředím plně na to, abych věnoval maximum úsilí tomu, jak bude vypadat ten první mandát a jestli bude druhý, tak to si řekněme, třeba za tři, čtyři roky,“ podotkl Pavel.

„Mezitím může dojít k tomu, že nám tady vyvstanou noví silní kandidáti, kteří budou mít podporu veřejnosti, a v takovém případě, pokud by to byli kandidáti, které bych si i já sám dokázal představit, že bych je rád volil, tak proč tomu nedat volný průběh?“ pokračoval Pavel v pořadu Hráči.

Prezident: Babišovy argumenty bezpečnostním rizikem jsou

Sněmovna bude v úterý řešit z popudu pětikoalice na mimořádné schůzi možná bezpečnostní rizika pro Česko - a to v návaznosti na výroky Andreje Babiše (ANO) i uniklý jeho e-mail, ve kterém Babiš označil ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) za „zm*da“ a po svých spolupracovnících žádal mj. informace o jeho dětech.

Je podle Petra Pavla Babiš bezpečnostním rizikem? „Já nechci označovat Andreje Babiše za bezpečnostní riziko, ale označil bych za bezpečnostní riziko jeho argumenty ve smyslu toho: Chtějme mír a mír bude. To je opravdu nezodpovědné, protože takhle to nefunguje. A to já si myslím, že on sám moc dobře ví. V dnešní době k tomu míru se můžeme dopracovat jenom tehdy, když na obou válčících stranách bude vůle uzavřít alespoň zpočátku příměří nebo klid zbraní a následně se dopracovat jednáním k nějakému mírovému uspořádání. Zatím tu vůli nevidíme, protože Rusko předkládá ultimáta, která jsou pro suverénní zemi naprosto nepřijatelná a neměla by být přijatelná ani pro nás, protože to, co Rusko v tom svém v uvozovkách návrhu požaduje, tak je naprosté popření současného mezinárodního řádu a včetně Charty OSN,“ říká Petr Pavel.

„Dokud se nedostanou oba soupeřící nebo tábory k tomu, že nemohou dosáhnout svých cílů a že tedy není asi jiná cesta, než začít jednat, tak konec války na Ukrajině nebude, a my bychom tedy měli na jedné straně podporovat Ukrajinu v tom, aby uchránila maximum ze svého území, a paralelně vytvářet ve spojení s našimi spojenci tlak na to, aby znesvářené strany usedly k jednacímu stolu. To by mělo běžet zároveň. Ale nemůžeme říkat lidem, že ten mír bude jenom tehdy, když prostě přestaneme dodávat zbraně Ukrajině. Takhle to rozhodně není,“ upozornil Petr Pavel v pořadu Hráči. 

Video  Prezident Pavel v Hráčích: Co rozhodne o případné jeho druhé kandidatuře? A u koho by uvažoval o amnestii?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Klikejte ve videu na témata, která vás zajímají nejvíc!

00:00 – 03:40 O tom, za jakých podmínek by znovu kandidoval.

03:41 – 06:11 O tom, zda by navštívil Miloše Zemana v nemocnici, i o tom, zda ho po roce ve funkci lépe chápe.

06:12 – 09:48 O vztahu s Petrem Kolářem i o tom, jak ho udělat transparentnějším.

09:49 – 21:42 O výsledcích voleb v Rusku, vztazích se Slovenskem i Andreji Babišovi coby bezpečnostním riziku.

21:43 – 26:06 O Macronových slovech, že pošle vojáky na Ukrajinu, a o případném útoku Ruska na země NATO.

26:07 – 31:49 O administrativních odvodech, povinné vojně i o principu dobrovolnosti.

31:50 – 43:27 O komunikaci s opozicí i důchodové reformě.

43:28 – 48:11 O velvyslankyni v Sýrii i pozici velvyslance v Moskvě.

48:12 – 52:49 O amnestii, milostech i Jiřím Kajínkovi.

52:50 – 57:57 O životě v roli prezidenta, hejtrech i zmizelé kočce.

Pořad Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk už druhým rokem přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín. Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli, Vera Renovica (38), si můžete vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz. A to vždy v pondělí. V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz!

Poslechnout si nás můžete také jako podcast a diskutovat o tématech také na našem účtu na sociální síti X.

ssjs ( 19. března 2024 15:54 )

Tuší, že za 1.5 roku končí

ssjs ( 19. března 2024 15:52 )

Podle rozkazu Koláře a Kuleby. Jako Fialenko, MPA a Vyskočil.

Uživatel_5353218 ( 19. března 2024 14:49 )

On neni president, udavac

Uživatel_5634767 ( 19. března 2024 14:35 )

Pane Pavle už proboha nekandidujte 😕 Jste jako prezident na nic a to bez urážky!!! Jenom jezdíte po návštěvách a výletech ale toť vše a to je velmi málo pro stát!!!

kokott ( 19. března 2024 14:32 )

Protektorátní loutkový prezident podle smlouvy DCA je nám k ničemu.

Zobrazit celou diskusi