Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

S Pavlem řešil v Praze obchod prezident Filipín: Škraloup z dětství? Hrozil legendám z Beatles

Autor: Tomáš Belica, ČTK - 
15. března 2024
11:25

Podpořit vzájemný byznys přiletěl včera do Prahy filipínský prezident Ferdinand Bongbong Marcos (66). Málo se dnes ví, že syn někdejšího diktátora Ferdinanda Marcose († 72) v minulosti hrozil legendárním The Beatles. S prezidentem Petrem Pavlem dnes Marcos vystoupil na česko-filipínském obchodním fóru.

Bongbong s manželkou Louisou (64) zahájili dvoudenní návštěvu setkáním na Pražském hradě s prezidentem Petrem Pavlem (62) a paní Evou (59). Témata? Bezpečnost a rozšíření obchodní spolupráce Prahy s Manilou. Pavel se mj. vyjádřil k aktuálním šarvátkám mezi Filipínami a Čínou v Jihočínském moři, které se Peking snaží ovládnout.

„Jsme v tomto ohledu plně na straně Filipín, pokud jde o jejich nárok na volnost pohybu zboží, ale i námořní dopravy,“ řekl Pavel. Později se Bongbong setkal s šéfy obou komor českého Parlamentu a také premiérem Petrem Fialou (59, ODS). V pátek také zahájili společné Česko-filipínské obchodní fórum.

Pavel: Svět čelí mnoha nejistotám

Svět podle Petra Pavla čelí v současné době mnoha nejistotám. Nejlepší, co můžeme udělat, je proto hledat nové partnery a spolupracovat, řekl dnes při zahájení česko-filipínského obchodního fóra na ministerstvu zahraničí v Praze. Jednat podle něj dnes firmy proto budou zejména o spolupráci v energetice, dopravě nebo environmentálních technologiích.

Pavel dnes připomněl, že s Filipínami loni Česko oslavilo 50. výročí navázání obchodních vztahů. Navzdory velké geografické vzdálenosti podle něj obě země spojují stejné výzvy. Ocenil také práci Filipínců v Česku, o které podle něj mají tuzemské firmy velký zájem.

Na Filipíny míří po Fialovi i Výborný

Marcos dnes uvedl, že pokud budou Filipíny a Česko spolupracovat, dosáhnou ekonomické stability a růstu. Filipíny loni navštívil premiér Fiala, s podnikatelskou delegací tam tento týden odletí také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Mezi lety 2020 a 2023 se z Filipín do České republiky dovezlo zboží za 31,5 miliardy korun. Hodnota exportu dosáhla 7,6 miliardy korun, vyplývá z informací Českého statistického úřadu, podle něhož tak byla obchodní bilance Česka s Filipínami záporná.

Na dovozu i vývozu se nejvíce podílely stroje a dopravní prostředky. V prosinci česká vláda schválila nařízení, díky kterému se od letošního května v případě Filipín prakticky zdvojnásobí limit pro žádosti o víza k pobytu za účelem podnikání.

Párty do rána

Samotný filipínský prezident je přitom zajímavou postavičkou. Jeho otec byl diktátor a desátý prezident ostrovní země. A proslul třeba konfliktem s Beatles z roku 1966. Desetitisícové davy nadšených Filipínců tehdy vítaly na letišti v Manile světoznámou liverpoolskou čtyřkou.

Mohutná policejní eskorta následně Brouky dopravila na soukromou party, která se protáhla do rána. Toho dne měli notně znavení členové odehrát v Manile dva koncerty, a tak se i stalo – zúčastnilo se jich na 80 tisíc fanoušků!

Osudné odmítnutí

Manželka diktátora Marcose Imelda (94) však měla ještě před koncerty s Brouky své plány. Manažeru skupiny Brianu Epsteinovi (†32) adresovala pozvání na dopolední recepci, které se účastnila tamní honorace a děti. Na tu ale kapela odmítla dorazit. Brouci pak jen v hotelovém pokoji v televizi sledovali, jak recepce, kdy byli očekáváni, probíhá bez nich.

Filipínské vedení ale odmítnutí vnímalo jako facku. Během recepce byl tehdy devítiletý Bongbong tázán, co si o neúčasti kapely myslí. „Nejradši bych na Beatles skočil a uřezal jim ty vlasy,“ odvětil. „Je jen jedna píseň Beatles, kterou mám ráda – Run for you life (v překladu Utíkej, jestli chceš žít – pozn. red.),“ přisadila si jedna z jeho sester. Vzhledem k tomu, čemu měla kapela následující den čelit, znělo až prorocky.

Prezident Filipín Ferdinand Marcos ml. na návštěvě v Praze (14.3.2024) Prezident Filipín Ferdinand Marcos ml. na návštěvě v Praze (14.3.2024) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Hněv Filipínců

Ráno po odehrání koncertu na hotelu Angličané zjistili, že veškerá policejní ochrana byla odvolána. Hotelový personál jim rovněž odmítl asistovat při odjezdu. Brouci tak na letiště jeli taxíkem a svá zavazadla si nesli sami.

To nejhorší ale čekalo při příjezdu na letiště, kde už na ně čekal rozzuřený dav. „Beatles! Shořte v pekle,“ skandoval. Každý z členů kapely vyfasoval nějaký ten žďuchanec, nejhůř hněv Filipínců odnesl její pomocný personál.

Zpátky jen s bombou!

Manažer Epstein údajně dostal kopanec do rozkroku a byl úřady přinucen vrátit peníze, které kapela v Manile vydělala. Cestovního manažera Mala Evanse († 40) Filipínci zkopali - sám pak až do poslední chvíle nevěděl, zda jej pustí na palubu letadla.

Když letoun nakonec se všemi členy a personálem vzlétl, kytarista George Harrison (†58) se naklonil k mluvčímu The Beatles Tonymu Barrowovi (†80) a prohodil: „Tam bych se vrátil, jen abych na ně shodil bombu“.

Přítel Beatles?

V roce 2021 byl Bongbong Marcos filipínskou edicí časopisu Esquire tázan, kdo je jeho hudebním idolem. „Rolling Stones,“ odpověděl. „Mick Jagger. A taky, The Beatles. Všichni,“ dodal s tím, že nakonec se spřátelil se všemi členy…

Video  Petr Pavel: Ukradl jsem notýsek, chodil za školu a manželce milosrdně lžu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

krapotkin ( 15. března 2024 14:09 )

Nemá on ten PEPA taky dvojníka, jako Vláďa z východu ? Jednu chvilku blábolí s Marcosem a hned je zase v Drážďanech, aby na místě oslavil okupaci Československa fašistickými kamarády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa