Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Petr Pavel vyrazil do Drážďan: Oběd s premiérem, zahájení výstavy a bílý skafandr

Aktualizováno -
15. března 2024
16:58
Autor: Daniel Kraus, man - 
15. března 2024
06:41

Na nešťastné 85. výročí od vpádu nacistů do Československa, se prezident Petr Pavel vydal do německého Saska. A nepřijel s prázdnou! Slavnostně totiž otevřel českou výstavu o svatovítských pokladech. Po jednání poobědval se zemským premiérem Michaelem Kretschmerem a úplně na závěr si oblékl bílý skafandr, aby se mohl v doprovodu německých vědců vydat do laboratoře na polovodiče.

Do Drážďan dorazil Petr Pavel v poledne. „Srdečně vás tu vítám, pane prezidente. Jsme vděční a rádi, že zrovna dnes 15. března vás tu můžeme po 85 letech, co Německo napadlo Československo, uvítat,“ přivítal Pavla před společným obědem Kretschmer.

„Děkuji za pozvání do Drážďan... Jsme si tak blízko naší historii, víme toho o sobě tolik. Byla světlejší i temnější období, ale dnes mohu s klidem říci, že jsme blízcí přátelé a že si rozumíme,“ reagoval Pavel s tím, že obě země propojují důležité obchodní ale i kulturní vazby.

Později dodal, že on sám má k Drážďanům velice blízky vztah. „Nejenom kvůli tomu, že je to město, ve kterém se cítím jako doma, nejenom protože jsem sem jezdil už jako malý kluk, ale i predevším proto, že jsou si naše země po dlouhou dobu velice kulturně blízké,“ svěřil se prezident.

Vzhledem k neblahému výročí přišla řec i na Ukrajinu. „Stejně jako na konci 30. let se ukazuje, že se zlu nesmí ustupovat. Agresor se nezklidní. Musíme se z našich zkušeností poučit,“ dodal Pavel s tím, že Německo je teď jeden z největších přispěvatelů na pomoc Ukrajině a bez něj by podpora nebyla možná.

„Vy, pane prezidente máte, díky svému angažmá dalekosáhlou pověst. Z Česka jste udělal velkého bojovníka za svobodu. Proto jsme rádi, že společně s vámi vybudujeme společný evropský domov - jako spojenci,“ poděkoval na oplátku Kretschmer.

Spolupráce na čipech

„Naše kulturní spolupráce a mezilidské vztahy jsou mimořádné důležité. Jsem rád, že mohu alespoň takto krátce navštívit Sasko. Budeme s panem ministrerskym předsedou jednat i o obchodu a vědě,“ zmínil také český prezident.

Jedním z bodů Pavlovy cesty byla i návštěva firmy GlobalFoundries, předního světového výrobce čipů. Firma se specializuje na destičky pro chytré telefony, letecký a obranný průmysl, datová centra a zejména automobily.

Prezident Petr Pavel na návštěvě Drážďan. Prezident Petr Pavel na návštěvě Drážďan. | Blesk:Jakub Poláček

„Jsme za ČR připraveni jít naproti dlouhodobé spolupráci, třeba v případě polovodičů. Velice si vážím možnosti, že se mohu podívat do výrobny těchto čipů, pro obě naše země to znamená investici do budoucnosti,“ řekl dále Pavel při setkání se zemským premiérem. 

Výstava pokladů

Poté oba odjeli do Umělecké síně v Lipsiusbau, kde otevřeli zmíněnou výstavu. Ta se vůbec poprvé dostala za české hranice. Státníky doprovázeli šéfka Státních uměleckých sbírek Drážďany (SKD) Marion Ackermannová anebo kurátor výstavy Jiří Fajt. 

„Jedním z největších přispěvatelů do sbírky byl král a císař Karel IV. Jsem rád, že se tu podařilo udělat velmi unikátní výstavu s takto výraznou českou stopou,“ zmínil Pavel v projevu. Jeden z vystavených artefaktů je např. nevyčíslitelně cenný relikviář s údajným dřívkem z Ježíšova kříže, který měl ve své sbírce právě Karel IV.

Mezi přísedícími u slavnostního otevření byl třeba emeritní kardinál Dominik Duka nebo fotograf Josef Koudelka, který přispěl do výstavy svými snímky z Izraele a Západního břehu Jordánu. Při zahájení zahrálo také jazzové trio, což si prezident očividně užíval – usmíval se a poklepávat nohou do rytmu.

Pavel v Drážďanech Pavel v Drážďanech | Blesk:Jakub Poláček

Ve skafandru

Pavel si rovněž v středisku GlobalFoundries prohlédl laboratoř Reliability Lab zaměřenou na sledování kvality waferů, což je základní disk z polovodiče používaný pro vytváření mikroobvodů.

Vzhledem k tomu, že jejich výroba probíhá v superčistém prostředí, tzv. clean roomech, musel se prezident obléknout do bílého obleku připomínající skafandr. V doprovodu německých vědců pak opatrně překráčel přes prosklený most do laboratoře.

Pavel při návštěvě firmy na výrobu čipů Pavel při návštěvě firmy na výrobu čipů | Blesk:Jakub Poláček

Zážitek pak popsal mezi delegací. „Můžete si o tom přečíst kolik chcete, ale zažít něco takového naživo je úžasné,“ nadchl se.

Jako poděkování místní české komunity prezidenotvi dva zástupci firmy předali speciální wafer s jeho jménem a podobiznou Pražského hradu, který nechali vyrobit před jeho návštěvou. 

Video  Pavel v Bavorsku na mašině, první dáma autem: Vepřová se zelím k obědu a setkání s premiérem  - Blesk Zprávy: Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

6vox6 ( 16. března 2024 14:14 )

😁 😁 😁 😁 tady je docela zřetelně vidět, kdo skřípe zuby a nadskakuje na židli. Nebo se zasek CapsLock? 😁

roxin ( 16. března 2024 13:12 )

Ale ty ses už dááávno přestal bavit, ty už jen skřípeš zuby a máš co dělat s tolika zápornýma komentáři na PARTU HIC co neumí NIC i na toho TVÉHO KOVANÉHO KOMOUŠE KTERÉHO TOLIK ❤️‍ A MUSÍŠ SI HO POCHVÁLIT SÁM KDYŽ TO OSTATNÍ NEDĚLAJÍ. 😃

6vox6 ( 16. března 2024 13:07 )

JaNat, ty jsi točila porno?

6vox6 ( 16. března 2024 13:04 )

Kdysi tady jeden z vašeho tábora prohlásil: " jednou komouš, navždy komouš". V r. 1970 ho po dvou letech členství vyloučili, protože kopal do vlastních řad. To mu má být ku cti? Chtěl bych slyšet tvůj názor na válku na Ukrajině. Namlela jsi toho tady dost o tom, jak je špatné Ukrajinu podporovat, ale nikdy jsi nenapsala, jakou màš představu ovývoji situace v připadě, že by ta podpora skončila. Jaký vývoj si představuješ? Můj osobní názor je ten, že v tom případě ji Rusko převálcuje, zmocní se celého území a začne plundrovat přírodní zdroje. Z Ukrajinců vyrobí propagandou podřadnou rasu jak to dělal Hitler s neárijci, nejen s Židy. Po pár letech načerpá sil a jeho iperiální choutky přivedou opět svět na pokraj války. Co ty so o tom myslíš?

roxin ( 16. března 2024 12:57 )

ZEMANA VYHODILI UŽ BĚHEN DVOULETÉ KANDIDATURY JAKO NEVHODNÉHO ten NIKDY KOMOUŠ NEBYL JAKO KOVANÝ AKTIVNÍ KOMOUŠ AGENT ESPÁVEK, proto LŽEŠ a moc dobře to dááávno víš, jen se ti to prostě hodí jako všechno co potřebuješ k obhajobě soudruha špiona a rozvědčíka. JSI JEN OBYČEJNÝ LHÁŘ!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa