Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Do Prahy zavítá německý prezident Steinmeier. S Pavlem oslaví výročí vstupu Česka do EU

Autor: Daniel Kraus - 
13. března 2024
19:37

Po velkolepé oslavě 25 let v Severoatlantické alianci, čeká Česko další významné jubileum. V květnu to bude 20 let od vstupu ČR do Evropské unie. A i pro tuto příležitost má prezident Petr Pavel přichystané velké plány! Prezidentova kancelář totiž na Pražském hradě uspořádá speciální konferenci, kde má mj. s proslovem vystoupit německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Významné výročí si Česko připomíná už od začátku roku, zejména z iniciativy ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), jehož rezort pořádal od ledna už několik akcí. Dvořák rovněž navrhl vládě datum 1. května zařadit mezi státní svátky. Nezahálí však ani prezident Pavel a jeho tým, který tento týden na Hradě hostil konferenci k 25 letům Česka v NATO, které se mj. zúčastnil i americký exprezident Bill Clinton.

Něco podobného si Kancelář prezidenta republiky (KPR) slibuje od výročí vstupu do EU. Den před výročím, tedy 30. dubna, uspořádá na Hradě velkolepou slavnostní konferenci s názvem „20 let Česka v EU: Vize pro rozšířenou Evropu“. A opět by na ni měli zavítat vzácní hosté. KPR Blesku a dalším médiím potvrdila, že do Prahy dorazí německý spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, který předstoupí před Španělský sál s projevem. Předřečníkem mu bude česká hlava státu, dorazit by měli i zbylí nejvyšší ústavní činitelé.

„Konference by měla demonstrovat, že se chceme bavit o tom, jak by měla Unie vypadat do budoucna, jak bude vypadat rozšířená Evropa. A jakou bychom v tom měli my chtít zahrát roli,“ uvedli na brífinku zástupci KPR.

Česko a Německo pojí nejenom hranice, ale podle Hradu i kultura a porozumění. Právě proto jedna z prvních cest Pavla v úřadě mířila právě do Berlína, kde se setkal s německým kancléřem Olafem Scholzem i prezidentem Steinmeierem. V pátek hlava státu zamíří do sousedního Saska, kde se v Drážďanech mj. setká s předsedou tamní vlády Michaelem Kretschmerem a slavnostně zahájí výstavu Poklady svatovítské katedrály.

Video  Petr Pavel v Bruselu: S manželkou Evou zavítali do Pražského domu  - Blesk Zprávy - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

JaNat ( 14. března 2024 10:55 )

Hochu já to nastudované mám, to zase jen ty plašíš něčím nepodloženým.

JaNat ( 14. března 2024 10:54 )

Někomu kdo rozdíl nevidí nemá smysl něco vysvětlovat. Ty koledo nechápavá.

JaNat ( 14. března 2024 10:53 )

🤣🤣🤣 Zůzu, Macrona, Clintona, Steinmeiera pozval on k nám. A víš proč? Protože je tak straaašně oblíbený, že ho nikdo nikam nezve. Petulko, nic ve zlém, ale ty už začínáš stárnout.

roxin ( 14. března 2024 09:39 )

Je oblíben hlavně tebou je to tvoje láska ❤️‍ a když ho nepochválí jiní tak ty MUSÍŠ. 😃

Antifiala ( 14. března 2024 07:22 )

Bolševický udavač a bojovník proti imperialismu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa