Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

TOP momenty Clintonovy návštěvy v Praze: Jazz, metál, polibek i stíhačky

  • Autor: amb - 
    13. 3. 2024
    05:00

    Česko si připomíná 25 let od vstupu do NATO a Prahu navštívila jedna z hlavních osobností, které se o to zasloužily: Americký exprezident Bill Clinton. Do USA se měl vracet ve středu ráno. Co v Praze od tajného příletu o víkendu zažil?

  • 1.Noční přílet

    Clinton byl v Praze už od soboty 9. března. Blesk získal unikátní fotografii, jak vystupuje z letadla. Ubytoval se v americkém hotelu Hilton, kam přijel rovnou z letiště. Na stejném místě v minulosti byl ubytovaný třeba jeho následovník Barack Obama.

    Let exprezidenta do Prahy měl zaplatit místní miliardář a zbrojař René Holeček. Lidovky.cz zjistily před pár dny, že Clintonovi a jeho týmu bezpečnostních agentů ze Secret Service zajistí soukromý business jet. Pokud by pasažérů bylo deset, zpáteční cesta by měla vyjít asi na tři miliony korun.

    Americký exprezident Bill Clinton v noci přistál v Praze (9.3. 2024) Americký exprezident Bill Clinton v noci přistál v Praze (9.3. 2024) | CNC/David Malík, Jakub Poláček

  • 2.Návrat do Reduty

    Za víkend stihl Clinton opět zavítat do jazzového klubu Reduta, kde si před třiceti lety zahrál na saxofon od Václava Havla. Prošel se po Karlově mostě a v Redutě usedl kolem 17:30. Zdržel se tam asi hodinu a půl. 

    Neformální společenské akce v jazzovém klubu Reduta se kromě Clintona zúčastnili i český prezident Petr Pavel s manželkou, bývalá první dáma Dagmar Havlová, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či ministři zahraničí a vnitra Jan Lipavský (Piráti) a Vít Rakušan (STAN). 

    Clinton na setkání s českými politiky a dalšími osobnostmi vzpomínal na večer z ledna 1994. Řekl, že to pro něj bylo nesmírně emotivní období, protože mu pět dní předtím zemřela matka.

    Bývalý prezident USA Bill Clinton zavzpomínal na návštěvu Prahy před 30 lety. V Redutě mu dělali společnost například prezident Petr Pavel s manželkou Evou, první dáma Dagmar Havlová, kterou doprovázela dcera Nina, někdejší premiér Mirek Topolánek či americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. Bývalý prezident USA Bill Clinton zavzpomínal na návštěvu Prahy před 30 lety. V Redutě mu dělali společnost například prezident Petr Pavel s manželkou Evou, první dáma Dagmar Havlová, kterou doprovázela dcera Nina, někdejší premiér Mirek Topolánek či americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. | Miloš Schmiedberger

  • 3.Party u Sabeta

    V pondělí Clintona čekalo setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým obdivoval mimo jiné výhled na Prahu. Zároveň se zúčastnil recepce v pražské rezidenci amerického velvyslance Bijana Sabeta. 

    Kromě Sabeta byl v Petchkově vile také někdejší generální tajemník NATO George Robertson či opět český prezident Petr Pavel. Nechyběl ani šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nebo exvelvyslanec ve Washingtonu a současný europoslanec Alexandr Vondra (ODS). 

    Recepce na americké ambasádě, kterou pořádal velvyslanec Bijan Sabet za účasti exprezidenta USA Billa Clintona (11.3.2024) Recepce na americké ambasádě, kterou pořádal velvyslanec Bijan Sabet za účasti exprezidenta USA Billa Clintona (11.3.2024) | Soc. síť X - Velvyslanectví USA

  • 4.Metál od Pavla

    Exprezident v úterý na Pražském hradě převzal z rukou české hlavy státu Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Získal ho za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a stability ve střední a východní Evropě. „Jste bezpochyby osobností, která se zapsala do novodobých historických dějin České republiky a nejen České republiky, ale celého regionu,“ sdělil Pavel Clintonovi. Následoval přípitek. 

    Video  Petr Pavel vyznamenal Billa Clintona: Úsměvy, dojetí, vzpomínky na Havla i Albrightovou i přípitek  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 5.Polibek pro dceru Albrightové

    Prezident Petr Pavel připomněl i zesnulou českou rodačku a americkou ministryni zahraničních věcí Madeleine Albrightovou. „Konečné rozhodnutí vyžadovalo nejen obrovské odhodlání všech zúčastněných, ale také dobrou vizi a odvahu toto rozhodnutí prosazovat. Vy jste tyto vlastnosti měl a spolu s vámi náš tehdejší prezident Václav Havel a také tehdejší ministryně zahraničí, naše rodačka Madeleine Albrightová," řekl Pavel. Clintona ostatně doprovázela dcera političky Katherine Albrightová. 

    Clinton převzal od Pavla metál. (12. 3. 2024) Clinton převzal od Pavla metál. (12. 3. 2024) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

  • 6.Proslov na konferenci

    Po převzetí metálu už Clinton zamířil na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. Uvítal ho velký potlesk a ovace. V následném proslovu prohlásil, že vstup Česka do NATO bylo to nejlepší, co se mohlo stát. Také řekl, že mu chybí exprezident Václav Havel i jeho tehdejší ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

     „Jsem rád, že po 25 letech jsem mohl přijet a vystoupit za nás za všechny tři. Václav Havel byl obdivuhodný muž. Určitě si předtím, než se stal prezidentem, nikdo nedovedl představit, že bude vrchním velitelem ozbrojených sil této země, protože byl dramatik se spoustou představivosti. Ale měl pevný názor v jedné oblasti,“ rozmluvil se o Havlovi, kterého považoval dle svých slov za dobrého přítele.

    „Od první chvíle, kdy jsme se potkali spolu s Madeleine v krásné katedrále, hovořil o tom, že ČR nebude nikdy zcela bezpečná, pokud nebude součástí celoevropského systému bezpečnosti ukotveného v NATO. Trvalo to několik let, než jsme to celé dokončili,“ vzpomínal Clinton.

    Neopomenul zdůraznit, že svět musí nadále pomáhat Ukrajině v jejím boji proti ruským agresorům. Pochválil vládu za její pokračující úsilí pomáhat a také poděkoval Čechům za to, jakou solidaritu s Ukrajinci projevili. “Někteří Američané se domnívají, že se nás problém netýká a že do NATO pouze cpeme peníze. Tak to není. Radím, podívejte se do historie Evropy ve 30. letech," vyzval.  

    Clintonovi po jeho projevu zatleskal celý sál ve stoje.

    Bill Clinton na bezpečnostní konferenci na Hradě (12.3.2024). Bill Clinton na bezpečnostní konferenci na Hradě (12.3.2024). | ČTK / Deml Ondřej

  • 7.Stíhačky nad Prahou

    Tři stíhací letouny JAS-39 Gripen z 21. základny taktického letectva Čáslav spolu s dvěma bojovými letouny Eurofighter Typhoon a dopravním airbusem A-400MS Atlas z Německa letěly nad hlavním městem ve výšce zhruba 200 metrů nad zemí ve dvou formacích těsně za sebou.

    Po průletu nad Prahou se stíhačky vydaly na domovské základny, německý airbus na Letiště Václava Havla. „Každý stát je odpovědný za střežení svého vzdušného prostoru, ale v rámci aliance tuto odpovědnost sdílíme. Často si vzájemně vypomáháme, a někdy dokonce tuto schopnost zastupujeme,“ uvedl velitel vzdušných sil české armády Petr Čepelka.

    Nad Prahou proletělo v 10:30 pět stíhaček a dopravní airbus, aby připomněly 25 let ČR v NATO. (12. 3. 2024) Nad Prahou proletělo v 10:30 pět stíhaček a dopravní airbus, aby připomněly 25 let ČR v NATO. (12. 3. 2024) | ČTK / Deml Ondřej

  • 8.Ulice Albrightové

    Clinton během návštevy několikrát zavzpomínal na Albrightovou, pražskou rodačku. V pondělí v podvečer navštívil s její dcerou Katie nově vznikající smíchovský bulvár, který byl na vyjádření pocty po Albrightové pojmenován. Ten je součástí projektu Smíchov City, budovaného na bývalých drážních pozemcích společností Sekyra Group. „Je skvělé, že se tato velkolepá nová třída bude jmenovat po zdejší rodačce,“ poznamenal Clinton.

    Katie Albrightová byla při návštěvě bulváru nadšená a řekla, že na toto místo přiveze zbytek rodiny, aby mohli všichni ulici pojmenovanou po její mamince vidět.„Naše rodina je hluboce poctěna a vděčná, že nová třída v centru města nese jméno naší maminky. Nachází se dokonce v části Prahy, kde se narodila. A přestože tu žila jen krátce jako dítě, mnohokrát se sem vracela - někdy oficiálně, ale nejčastěji soukromě pro potěšení,“ uvedla.

    Americký exprezident Bill Clinton u bulváru pojmenovaném po Madeleine Albrightové na pražském Smíchově. Americký exprezident Bill Clinton u bulváru pojmenovaném po Madeleine Albrightové na pražském Smíchově. | Sekyra Group

6vox6 ( 13. března 2024 14:20 )

376, tvůj písemný projev je dokonalou ilustrací tvé osobnosti. Obzvlášť komicky působí v této souvislosti tvá zmínka o bezmozku.

6vox6 ( 13. března 2024 14:14 )

JanNat, Babiš byl komouš, syn komouše a agentem StB. (Na rozdíl od Pavla, který byl vojenským rozvědčíkem).Kdyby nebylo sametu, tak mu budeš říkat soudruhu a budeš provolávat slávu Rusku. Kdyby ti tohle došlo při volbách, nikdy bys ho nevolila. Co ty na to?

kajenka52 ( 13. března 2024 13:15 )

👍 👍 👍 👍

kajenka52 ( 13. března 2024 13:15 )

👍 👍 👍 👍

kajenka52 ( 13. března 2024 13:14 )

👍 👍 👍 👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa