Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zákulisí Pavlova metálu pro Clintona: Slzy, úsměvy, přípitek i vzpomínky na Havla a Albrightovou

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. března 2024
13:51
Autor: ČTK, amb, dak - 
12. března 2024
12:47

Exprezident USA Bill Clinton dnes na Pražském hradě převzal z rukou české hlavy státu Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Získal ho za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a stability ve střední a východní Evropě. V den, kdy si Česko připomíná 25. výročí vstupu do NATO, se tak Clinton stal držitelem hned dvou českých státních vyznamenání. V roce 1998 mu za pomoc ve vstupu Česka do NATO tehdejší prezident Václav Havel udělil Řád bílého lva. Během dnešního ceremoniálu se vzpomínalo jak na Havla, tak i Madeleine Albrightovou. A došlo i na dojetí, úsměvy a obligátní přípitek.

Petr Pavel prohlásil, že Clinton se významně zapsal do novodobých dějin nejen České republiky, ale celého regionu. Rozhodnutí rozšířit NATO o tři středoevropské státy podle českého prezidenta rozhodně nebylo jednoduché a vyžadovalo odvahu i vizi. Poděkoval za něj Clintonovi i dalším lidem, kteří se o to zasloužili, vzpomněl například na zesnulou bývalou ministryni zahraničí USA Madeleine Albrightovou.

Na události však byla přítomná její dcera Katherine, Clintona doprovázela a dostala od něj dokonce polibek. A v sále bylo mnoho dalších osobností, například Havlův mluvčí Michael Žantovský nebo europoslanec a bývalý velvyslanec ve Washingtonu Alexandr Vondra (ODS). 

Clinton převzal od Pavla metál. (12. 3. 2024) Clinton převzal od Pavla metál. (12. 3. 2024) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

V jeden moment to vypadalo, že si Clinton utírá i slzy dojetí, ale jinak se nesla slavnostní atmosféra v radostném duchu a létaly úsměvy. „Jste bezpochyby osobností, která se zapsala do novodobých historických dějin České republiky a nejen České republiky, ale celého regionu,“ sdělil Pavel Clintonovi. Nebyla to podle českého prezidenta jednoduchá volba, v době přistoupení Česka do NATO se řešilo, jestli a jak Alianci rozšiřovat. 

Vondra: Kathi je mimořádně dojatá

„Konečné rozhodnutí vyžadovalo nejen obrovské odhodlání všech zúčastněných, ale také dobrou vizi a odvahu toto rozhodnutí prosazovat. Vy jste tyto vlastnosti měl a spolu s vámi náš tehdejší prezident Václav Havel a také tehdejší ministryně zahraničí, naše rodačka Madeleine Albrightová," řekl Pavel během proslovu. 

„Když nás před dvěma lety Madeleine Albrightová opustila, vy jste na jejím pohřbu řekl, že jste se vždycky snažil dělat to nejlepší a být připraven na to nejhorší. A v té souvislosti jste také řekl, že nemáte obavu z toho, že by se Rusko mělo vrátit ke komunismu, ale že by mohlo sklouznout k nacionalismu a k naplňování imperiálních ambicí. Dnes vidíme, a musím říct bohužel, jak blízko jste byl pravdě," sdělil Pavel na akci. Zmínil v této souvislosti důležitost členství v NATO. 

„Já bych vaše ocenění chtěl také vidět jako příležitost k tomu zdůraznit, že očekáváme, že i vaši nástupci budou vidět důležitost NATO a transatlantické vazby," dodal Pavel. 

Dcera bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové Katherine má radost, že Češi na její matku nezapomínají, řekl Vondra ČTK. „Kathi mi řekla, že je mimořádně dojatá. A má radost, že nejen prezident Clinton, ale i Češi na ni nezapomínají," sdělil Vondra ČTK.

První žena na postu ministryně zahraničí USA sehrála významnou úlohu v rozšiřování NATO o země bývalého východního bloku. Přesně před 25 lety, 12. března 1999, Albrightová převzala od ministrů zahraničí Česka, Polska a Maďarska ratifikační listiny o přistoupení těchto států do NATO.

Řád bílého lva dostal Clinton od Havla

Bill Clinton se stal čtvrtou osobností, která dostala Řád bílého lva i Řád T. G. Masaryka. Druhý jmenovaný metál uděluje prezident republiky lidem, kteří se vynikajícím způsobem zasloužili o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Je nižší formou státního vyznamenání než Řád bílého lva, jeho udělení držiteli vyšší formy vyznamenání podle někdejšího šéfa protokolu Pražského hradu Miroslava Sklenáře však neodporuje zákonu o státních vyznamenáních. V minulosti ho dostali Češi i cizinci s blízkým vztahem k českému prostředí.

Nejvyšší státní vyznamenání České republiky obdržel Clinton v září 1998 ve Washingtonu. Ceremoniál se uskutečnil na státní večeři v Bílém domě. Havel tehdy poděkoval Američanům za podporu pro vstup republiky do NATO a vyslovil přesvědčení, že bez Clintona by šlo vše daleko pomaleji. A Řád bílého lva v roce 1997 obdržela i zmíněná Madeleine Albrightová. 

Ulice Albrightové na Smíchově

Clinton během návštevy několikrát zavzpomínal na Albrightovou, pražskou rodačku. V pondělí v podvečer navštívil s její dcerou Katie nově vznikající smíchovský bulvár, který byl na vyjádření pocty po Albrightové pojmenován. Ten je součástí projektu Smíchov City, budovaného na bývalých drážních pozemcích společností Sekyra Group. „Je skvělé, že se tato velkolepá nová třída bude jmenovat po zdejší rodačce,“ poznamenal Clinton.

Katie Albrightová byla při návštěvě bulváru nadšená a řekla, že na toto místo přiveze zbytek rodiny, aby mohli všichni ulici pojmenovanou po její mamince vidět.„Naše rodina je hluboce poctěna a vděčná, že nová třída v centru města nese jméno naší maminky. Nachází se dokonce v části Prahy, kde se narodila. A přestože tu žila jen krátce jako dítě, mnohokrát se sem vracela - někdy oficiálně, ale nejčastěji soukromě pro potěšení,“ uvedla.

Americký exprezident Bill Clinton u bulváru pojmenovaném po Madeleine Albrightové na pražském Smíchově. Americký exprezident Bill Clinton u bulváru pojmenovaném po Madeleine Albrightové na pražském Smíchově. | Sekyra Group

Česká republika se stala členem NATO společně s Polskem a Maďarskem 12. března 1999. Clinton byl prezidentem USA mezi roky 1993 a 2001. V minulosti navštívil Prahu několikrát. V lednu 1994 při setkání s Havlem řekl, že rozšíření NATO o bývalé postkomunistické státy není otázkou jestli, ale kdy a jak.

V říjnu 2001 se v Praze zúčastnil mezinárodní konference Forum 2000, v listopadu 2005 setkání Madridského klubu a v prosinci 2011 přijel na Havlův státní pohřeb v katedrále svatého Víta.

Nyní je Clinton v Praze od sobotního večera. V neděli se zúčastnil neformální společenské akce v jazzovém klubu Reduta. Na akci dorazili i Pavel s manželkou, bývalá první dáma Dagmar Havlová a další čeští politici. Večer byl připomínkou slavné návštěvy tehdejšího amerického prezidenta v Redutě v roce 1994, při níž si Clinton zahrál i na nový saxofon, dárek od Havla.

V pondělí se exprezident v Kramářově vile sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS) a zúčastnil se recepce v rezidenci amerického velvyslance Bijana Sabeta. Dnes odpoledne vystoupí stejně jako Pavel ve Španělském sále Pražského hradu na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost.

18:15
12. 3. 2024

Děkujeme Vám za sledování dnešního online přenosu z výročí 25 let od vstupu Česka do NATO, které si připomene i Úřad vlády nasvícením budovy Strakovy akademie. Ministerstvo zahraničí pak vydalo video, co si lidé myslí o NATO.

18:10
12. 3. 2024

Vstup ČR do NATO v roce 1999 připomněla na sociální síti zajímavým videem i americká ambasáda v Praze. „Dnes se Česká republika těší bezpečnosti, prosperitě, prestiži. Česká republika má NATO,“ uvádí velvyslanectví.

17:40
12. 3. 2024

Evropa stále nedělá dost pro to, aby dokázala čelit výzvě, jakou představuje ruská agrese. V příspěvku pro dnešní vydání polského deníku Gazeta Wyborcza to napsali ministři zahraničí Česka a Polska Jan Lipavský a Radoslaw Sikorski.

Západ podle nich míří správným směrem, ale se zpožděním a příliš pomalu. „Volba je jasná - můžeme mít co do činění s poraženou ruskou armádou na východní hranici Ukrajiny, anebo s vítěznou, povzbuzenou Putinovou armádou stojící na hranici NATO,“ píší šéfové české a polské diplomacie.

Zobrazit celý online

blue_Moon ( 13. března 2024 08:07 )

Zákulisí Pavlova metálu pro Clintona mi připomíná film Přelet nad kukaččím hnízdem.

Mana2000 ( 13. března 2024 07:38 )

bidet má za to, že zas pozval nějakýho chochláckýho nácka fijalu......... 👎

milan59 ( 13. března 2024 04:17 )

Nejen p.Fiala/Nutella,ale i nynější prezident p.Pavel za mě 👎 👎 !!

Andre Zeman ( 13. března 2024 00:53 )

Asi myslíte Andrewa, Eda je skoro nudnej patron 😁

e.lesanova ( 12. března 2024 22:05 )

Fiala jako poslední tragéd se domnívá, že si nažene návštěvou Bidena body...Senilní muž / nemyslím jako urážku, konstatuji fakt/, který tápe, kde vůbec leží UA...dejte mu mapu, jak dlouho bude hledat ČR... 👎 S pětikolkou je to prostě marné, nepřipustí si chybu myšlení 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa