Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Napravování vztahů Čechů a Slováků: Do Prahy přijede Čaputová, s Pavlem zajde na film o Havlovi

Autor: man, ČTK - 
8. března 2024
13:53

Jen několik dní před tím, než si bude Slovensko v prvním kole voleb vybírat novou hlavu státu, přijede ta současná do Prahy. Zuzana Čaputová se zúčastní premiéry filmu Tady Havel, slyšíte mě?, která se odehraje na Pražském hradě. Informace o příjezdu Čaputové je přitom zajímavá i s ohledem na aktuální česko-slovenskou vládní krizi, kdy vláda Petra Fialy (ODS) odložila na neurčito další mezivládní komunikace s vládou Roberta Fica (Směr-SD). Tedy premiéra, který je notně kritický i k samotné Čaputové.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondělí 18. března navštíví Prahu. Setká se s českým protějškem Petrem Pavlem, s nímž se zúčastní premiéry filmu Tady Havel, slyšíte mě? na Pražském hradě.

Sejde se i s dalšími osobnostmi českého politického a veřejného života, oznámil dnes mluvčí Čaputové Martin Strižinec. Zmíněnou náplň návštěvy ČTK potvrdila i mluvčí Hradu Eva Hromádková.

Prezidentské křeslo neobhajuje

Velké překvapení si Čaputová připravila vloni pro svoje voliče, když jim oznámila, že se nehodlá podruhé ucházet o svůj úřad. I z toho důvodu má v závěru prezidentské kampaně čas na návštěvu Prahy – přesto, že první kolo proběhne už ten stejný víkend, 23. března.

„Před oznámením tohoto svého rozhodnutí jsem musela odhadnout své síly na dalších, ode dneška, potenciálně šest let. A po velmi poctivém zvažování dnes vím, že by těch sil na další mandát nebylo dost,“ řekla před rokem Čaputová ke svému záměru znovu nekandidovat.

V Praze se tak může Čaputová v klidu zúčastnit slavnostní premiéry časosběrného dokumentu o Václavu Havlovi. „Havel nechává filmaře nahlédnout do zákulisí svého života, a odhaluje tak ryze osobní momenty, které jej představují v dosud nepoznaných obrysech. Se smyslem pro humor se při tom zamýšlí nad svým politickým odkazem i univerzálními lidskými otázkami,“ uvedli o snímku tvůrci.

Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou však aktuálně napjaté. A tak dalším důvodem návštěvy Čaputové může být i snaha o jejich vylepšení.

Video  Česko ruší mezivládní konzultace se Slováky, oznámil Fiala. Kvůli Ukrajině i schůzce s Lavrovem.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

ČR a SR výrazně rozděluje náhled na konflikt na Ukrajině a na podporu napadeného státu. Zároveň premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání vlády oznámil, že se neuskuteční plánované společné zasedání kabinetů obou zemí, což vyvolalo kritiku mimo jiné slovenského premiéra Roberta Fica.

Mluvčí Čaputové v reakci na český krok ve středu uvedl, že slovenská prezidentka bude nadále usilovat o upevnění vztahů. První kolo volby hlavy státu se přitom bude konat na Slovensku 23. března, případné druhé kolo o dva týdny později.

Časté návštěvy Česka

Naposledy Čaputová navštívila Česko vloni v prosinci, když se zúčastnila posledního rozloučení s Karlem Schwarzenbergem. Jen pár týdnů předtím pak ke konci listopadu se v Praze sešla se zbytkem hlav zemí Visegrádské čtyřky.

Petr Pavel se svojí manželkou Evou přivítal ten stejný měsíc jen den před výročím sametové revoluce Čaputovou s jejím partnerem Jurajem Rizmanem v Praze. Prezidentka se tehdy setkala se slovenskými krajany, uctila památku výročí revoluce na Národní třídě a na Univerzitě Karlově diskutovala se studenty.

Video  Čaputová na Národní třídě  - ČTK
Video se připravuje ...

 

Miloslav Podhola ( 9. března 2024 14:22 )

Na Národní třídě se zapomněl postavit do čela studentů, vždyť studoval jak na americké imperialisty.

Miloslav Podhola ( 9. března 2024 14:19 )

OK!!!

Miloslav Podhola ( 9. března 2024 14:19 )

OK!!!

Miloslav Podhola ( 9. března 2024 14:18 )

OK!!!

Miloslav Podhola ( 9. března 2024 14:18 )

OK!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa