Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Expert o protestech zemědělců: Bouře neutichnou, kompromis se bude hledat těžko

Autor: ahe - 
8. března 2024
05:00

Hlavní město ve čtvrtek opět zaplnili zemědělci s traktory a další technikou. Protestní jízdou a demonstrací před Úřadem vlády vyjádřili nespokojenost a dožadovali se prosazení již dříve vznesených požadavků. Razantně dávali najevo, že jim dochází trpělivost s vládou, která podle nich nehájí jejich zájmy. Podle Petra Havla, analytika zabývajícího se zemědělstvím, potravinářstvím a životním prostředím, nelze vinit ze současného stavu jen českou vládu. Ne vše je podle něj, pouze v rukou českých politiků. Většinu vznesených požadavků zemědělců může naplnit spíše Evropská unie.

Kdybyste měl zhodnotit včerejší protest, jaký výsledek přinesl?

Zemědělci budou dál podle všeho nespokojeni. Dá se očekávat, že budou protestní akce pokračovat i nadále – i když asi zase jinak a třeba ne už v takové intenzitě. Ale i když forma odporu bude jiná, což se nedá odhadnout, smíření se se současnou situací čekat se úplně nedá.

V některých evropských zemích se nespokojenost farmářů již projevuje řadu týdnů…

Ano, klid nebude dle mého ani v jiných zemích Evropské unie. Například v Polsku, tam zemědělství zaměstnává kolem 1 milionu dvou set tisíc farmářů. I tam nespokojenost roste, a jak jsme viděli, projevuje se. A bude trvat určitě ještě nějaký čas, než se najde i tam cesta ke kompromisům.

Vraťme se ale do Česka. Vláda se hájí tím, že přece jen zemědělcům částečně vyhověla. Protesty bere jako nátlak. Myslíte, že se opravdu udělalo maximum?

Některé kroky vlády se dají prezentovat jako pozitivní. Je třeba brát v potaz i fakt, že ne vše lze ovlivnit jen u nás. Jsme součástí Evropské unie, tudíž není všechno v rukou jen českých politiků. Třeba v případě dovozu zemědělských komodit z Ukrajiny je zavedení cla v kompetenci EU, to přece nelze zavést jen u nás. Proto část těch požadavků, které zemědělci kladou, s vysokou pravděpodobností nemají šanci prosadit. Zda se bude moci hovořit alespoň o jakémsi kompromisu, není jisté.

Problém, na který zemědělci nejen u nás upozorňují, je v tom, že se propadly výkupní ceny jejich produktů. A oni se dostávají podle vyjádření, která zaznívají, do slepé uličky a existenčních problémů.

To se ale řeší. Je pravdou, že propad cen zboží, který je nyní tak kritizovaný, skutečně nastal a obavy zemědělců jsou v tomto ohledu oprávněné. Opět se o tom ale jedná na evropské úrovni, navržený je takzvaný krizový balíček. To jsou finance, které by měly jít farmářům na kompenzaci ztrát. Až bude schválený a začne platit, čerpat z něj budou moci i naši zemědělci.

Přesto se ozývá kritika směrem k naší vládě a zejména pak ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL). Je podle vás na místě?

Osobně si myslím, že za dobrý kompromis ve vyjednávání s ministrem Výborným se dá považovat to, že navýšil finance, které půjdou do národních dotací v zemědělství. Probíhá i cesta ke snižování byrokratických povinností v oblasti zemědělského podnikání. Farmáři též dosáhli příslibu podpory zaměstnanosti od příštího roku. To se přece dá též považovat za vstřícný krok. Ale chápu, že řada z nich je rozladěná, protože původně jim to sliboval již Marian Jurečka (KDU-ČSL). A platit to mělo od roku 2022. Jde tedy o tříletý skluz. Letos se to ale prosadit již nemůže, je to závislé na státním rozpočtu.

Jinak si ale myslíte, že jsou požadavky zemědělců oprávněné a splnitelné?

Chápu je, ale u některých jsem už uvedl, proč jsou zřejmě nereálné. Osobně považuji za nesmyslný a nereálný požadavek nezdaňování zemědělských dotací. To nevím, kdo rozšířil, protože je to hloupost. Dotace se daní ve všech zemích Evropské unie. Stejně neúspěšné bude dle mého odhadu i vyžadování vrácení zdanění zemědělské půdy na úroveň roku 2023. To je přece součástí započítané sumy do našeho státního rozpočtu a konsolidačního balíčku. Tady by bývalo bylo řešením, aby to nebylo tak bolestné, zdaňovat zemědělskou půdu postupně již v minulých letech, nikoli skokově.

Video  Ministr zemědělství Výborný: Složení fůry hnoje před Úřadem vlády? Porušení příslibu  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Miloslav Podhola ( 8. března 2024 13:46 )

Fiala si neuvědomuje, jak jsou zemědělci, zvláště v současné situaci, důležití.
Podařil se politikům rozšířit válku na UA do celé Evropy, nikdo nám žádné zemědělské produkty nedodá a pojedeme hlady.

Miloslav Podhola ( 8. března 2024 13:46 )

Fiala si neuvědomuje, jak jsou zemědělci, zvláště v současné situaci, důležití.
Podařil se politikům rozšířit válku na UA do celé Evropy, nikdo nám žádné zemědělské produkty nedodá a pojedeme hlady.

žanyn ( 8. března 2024 12:31 )

Ono k tomu možná brzo dojde i bez zákazů

žanyn ( 8. března 2024 12:30 )

Možná totakbylo.Ale zatím se žádný z oněch postižených jaksi neozval. A dnes může.

E M ( 8. března 2024 10:19 )

no, k tomu zdaňování . když se zruší nová pirátská ministerstva a nebude podporovat tá oná, jde to stejně rozkradou tak budou peníze stačit. Zajímavé je že pro ty co vyrábějí peníze nejsou a na platy a jejich zvyšování pro ouředníky peníze jsou. Něco je špatně aa stím co rozpočet sestavoval uděkat krátký komce, Třeba jej oposlat do zamědělství, aby věděl zač je .......a vymlouvat to na ejúnii je srabárna.-

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa