Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan šil do Babiše: „Nežerte mu to.“ Sám to ale schytal, v autě se nepřipoutal cestou na debatu!

Aktualizováno -
4. března 2024
19:44
Autor: simao, vja - 
4. března 2024
17:27

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyrazil na další debatu, tentokrát do Vyškova. V autě při přesunu natočil video, které obratem zamířilo na sociální sítě. Rakušan chtěl zkritizoval Andreje Babiše (ANO), ale zavařil sám sobě. Babišovi vyčítal „lži a bludy“, jenže sám při tom seděl v autě nepřipoután. Na sociálních sítích se kaje, zatímco jeho debata s občany „Bez cenzury“ odstartovala v již poměrně obvyklém duchu - za účasti vládních kritiků.

„Dnes jsem cestou na Debatu bez cenzury natočil video v autě, bohužel bez pásu. Omlouvám se, byla to chyba. Jsem samozřejmě připravený za to zaplatit odpovídající pokutu. A vy prosím buďte pozornější než já. Pásy zachraňují životy,“ kál se na sociální síti poté, co na jeho video upozornila i opozice, Vít Rakušan o cestě do Vyškova.

Porušil jste zákon, vytkli mu v ANO

Rakušan se přitom ve videu navážel do šéfa ANO Andreje Babiše. „Tohle je pan Babiš, nemá rád fakta, a tak šíří lži a bludy. Nežerte mu to, ty řeči jsou opravdu kontaminované. Ukrajinské zemědělské produkty jsou pod stejně pečlivou kontrolou jako jakékoliv jiné,“ říkal Rakušan na videu.

Ozvali se však přímo z ANO. „Pane ministře Víte Rakušane - právě jste veřejně porušil zákon. Podle paragrafu 9 odst. 1 zákona o 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích jste: povinen být připoután bezpečnostním pásem! Ptám se, jaké důsledky z tohoto porušení zákona jako ministr vnitra a veřejná osobnost vyvodíte?“ uvedl stínový ministr dopravy ANO Martin Kolovratník.

Nešlo o první průšvih během debat

Rakušan během svých cest zaujal mj. i tím, že během debaty v Sokolově mluvil o odkupu akcií ČEZ, čímž vzbudil nemalý rozruch - a za své vyjádření se následně omlouval též.

Rakušan na lednové debatě podotkl, že odkoupení ČEZ není úplně jednoduchá transakce. „Ale o tom tahle vláda jedná, připravuje se to, jsou tam minoritní akcionáři, ti se nějakým způsobem samozřejmě musí vyplatit, já doufám a myslím si to dlouhodobě, že to ještě naše vláda stihne,“ říkal Rakušan.

„Během debaty s občany v Sokolově jsem řekl, že naše vláda chystá stoprocentní ovládnutí energetické společnosti ČEZ. Vláda uvažovala o odkoupení výrobních částí společnosti v době extrémně vysokých cen energií. V tuto dobu žádné takové kroky neprobíhají. V zápalu debaty jsem uvedl nesprávnou informaci a za to se omlouvám,“ reagoval po debatě v Sokolově vicepremiér.

Přehlídka konspirací i výzvy k demisi

Vyškovská debata začala rozsáhlou přehlídkou řady konspiračních teorií, které přednesla se s svými kolegy známá konspirátorka Jana Peterková. Rakušana se zároveň ptala, kdy odstoupí, přičemž mu dokola opakovala zjevně smyšlená obvinění. „Hodlám svůj ministerský mandát řádně dokončit. Pak můžou občané rozhodnout, jak tomu v demokratické zemi bývá,“ uvedl v poklidu ministr.

S další podivnou teorií přišel muž sedící hned vedle Peterkové, který se Rakušana dotazoval na působení Aspen Institute, jehož konference se měl v minulosti Rakušan zúčastnit. Nechyběla slova o výrobě zbraní za pomoci DNA či ovlivňování voleb po celém světě prostřednictvím záhadného přístroje od firmy Hewlett-Packard. 

V danou chvíli už bylo zjevné, že Rakušan podobných výmyslů začíná mít dost, a to i z toho důvodu, že je nepokládá za bernou nikdo z Vyškova, nýbrž skupinka odpůrců ministra, která na debatu vážila nejspíše poměrně dlouhou cestu.

„Zastavil bych váš paranoidní pohled na věc. To, že někdo vystoupí na konferenci nějaké společnosti, neznamená, že je součástí nějaké tajné společnosti, která má přístroj od firmy Hewlett-Packard, který ovlivňuje volby v různých zemích. Tuším, že přijeli přespolní, které zajímají jiné věci, než lidi v tomto sále. Je to roztomilé poslouchat, ale řekl bych, že lidé mají asi i zajímavější dotazy. Můžu slíbit, že mě na dálku Aspen Institute neřídí,“ vzkázal skupince šířící divoké konspirační teorie.

Volit už v 16 letech? Podle Rakušana dobrá cesta

První otázka od obyvatele Vyškova se týkala zavedení možnosti volit již od 16 let. „Myslím si, že stejně jako v Rakousku, kde začali komunálními volbami od 16, přineslo to zvýšený zájem mladých lidí o politiku i zvýšený zájem po 18 letech kandidovat, myslím si, že by to byla dobrá cesta,“ odvětil Rakušan. Dodal však, že přes současný parlament a jeho složení, by daný návrh zcela jistě neprošel. On sám by ale dále rád snížil věkovou hranici potřebnou ke kandidatuře do Poslanecké sněmovny z momentálních 21 let na 18.

Vyjádřil se i k věkové hranici 40 let, které je nutné dosáhnout ke kandidatuře do Senátu či na prezidenta. Ta podle něj není zárukou nabytí větší životní moudrosti.

Přijetí eura i vyšetření prostaty

Rakušan se během debaty vyjádřil i k možnému přijetí eura. „Já a moje hnutí si myslíme, že cesta k zavedení eura by se měla otevřít. Pro Českou republiku a její občany by to bylo dlouhodobě výhodné a prospěšné,“ pronesl.

Aby podivností nebylo málo, otázku položil i influencer a humorista Jan Špaček. Ten mimo jiné poděkoval za prostor poskytnutý mladým lidem. Následně se však ministra zeptal, kdy byl naposledy na vyšetření prostaty.

V rámci osvěty apeloval i na to, aby lidé chodili pravidelně na vyšetření. „Vzhledem k tomu, jak vypadal můj provoz před začátkem debaty, neměl bych to odkládat,“ odpověděl krátce Rakušan na dotaz.

Dále Rakušan opět musel odpovídat na dotazy týkající se války na Ukrajině a vysvětlovat, že Rusko je skutečným agresorem. Hovořil například i o nutnosti osvojení si ověřování informací na českých školách.

Video  Rakušan udivil vyjádřením v Sokolově: Promluvil o odkupu akcií ČEZu. A zmínil i dostavbu Dukovan a ruskou hrozbu.  - Youtube / STAN
Video se připravuje ...

Uživatel_5634767 ( 17. března 2024 13:50 )

Rakušana nežerte, ten dělá politiku pro prachy že se mu nechce manuálně pracovat!!!! Babiš to nemá zapotřebí, má tolik že by musel žít do 300let aby ty prachy užil a to nejvíce žere naše politiky jelikož mají "pouhých" několik mega a tací to dělají pro prachy!

Patrodevet ( 14. března 2024 17:11 )

Vám to nebereme.

alfred ( 6. března 2024 05:25 )

Je to katastrofa co jste lid zvolil?

Ruzena Karaskova ( 5. března 2024 16:06 )

Je to amorální, nekulturní(dle slovního projevu) a pokrytecký narcista, který nikdy neměl být zvolen. Jeho lži a přetvářky od počátku musel každý vidět. Zasloužil by k lopatě a ke krumpáči, aby okusil skutečnou práci.

verka1 ( 5. března 2024 12:51 )

Lžou všichni a naivní jim věří 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa