Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pavel v Lucembursku řešil plán na munici pro Ukrajinu: Nizozemsko dá 3,8 miliardy!

Autor: ČTK, lig - 
1. března 2024
16:06

Lucemburský premiér Luc Frieden poděkoval České republice za iniciativu k zajištění dodávek munice Ukrajině. Jeho země ale bude ještě o případném příspěvku jednat, řekl na tiskové konferenci po jednání s českým prezidentem Petrem Pavlem v Lucemburku. Pavel potvrdil, že se ke snaze zatím přihlásilo asi 15 zemí. Zároveň je podle něj nutné zvýšit produkci munice v zemích Evropské unie. Nizozemský premiér Mark Rutte mezitím oznámil, že Nizozemsko dá na českou iniciativu dalších 150 milionů eur (přes 3,8 miliardy Kč).

Frieden dnes také zdůraznil důležitost spolupráce a zastávání stejných hodnot v EU a Severoatlantické alianci (NATO). Ruskou agresi proti Ukrajině označil za nepřijatelnou.

Rusko je agresorem, porušilo mezinárodní právo a nesmí vyhrát válku, uvedl Frieden. Lucembursko podle něj loni 16 procent svého obranného rozpočtu věnovalo na podporu Ukrajiny. Ocenil český plán na dodávky munice, Lucembursko podle něj zase vede platformu k posílení IT infrastruktury pro ukrajinské ozbrojené síly.

Český plán na dodávky munice Pavel v polovině února představil na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Řekl, že Česko v mimounijních státech lokalizovalo 500.000 kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300.000 kusů v sovětské ráži. Pavel v Mnichově také uvedl, že pokud Praha získá u spojenců peníze na nákup těchto nábojů, dokáže je na Ukrajinu dodat v řádu týdnů.

Belgie už oznámila, že iniciativu podpoří částkou 200 milionů eur (přes pět miliard korun), Nizozemsko přislíbilo polovinu. Pavel ve čtvrtek po jednání s lucemburskými vrcholnými představiteli uvedl, že předpokládá, že i Lucembursko se zapojí. Podle Friedena o tom ještě budou jednat ministerstva obrany obou zemí.

Podle expertů je na nákup potřeba vyčlenit asi 1,5 miliardy dolarů (35 miliard Kč). Podle Pavla při hledání financí Česko spolupracuje s Dánskem, Nizozemskem a Kanadou. Německá veřejnoprávní stanice ZDF uvedla, že připojit se rozhodla i Francie, jejíž prezident Emmanuel Macron chtěl podpořit spíše vlastní zbrojní průmysl. Významnou část peněz hodlá podle ZDF poskytnout také Německo.

Pavel apeloval na urychlení podpory Ukrajině tak, aby byla více efektivní, a na doručení potřebného materiálu co nejdříve. Iniciativa se týká dodávek munice, podle české hlavy státu bude ale nutné se v budoucnu zaměřit i na další vybavení. Stejně tak je podle Pavla potřeba pracovat na omezení ruského přístupu k pokročilým technologiím, jež mohou být využity k agresi.

Frieden také oznámil, že na červencovém summitu NATO chce Lucembursko představit svůj plán na navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) v příštích deseti letech. Aktuálně země vydává 0,72 procenta HDP. Lucembursko podle něj také bude pokračovat v příspěvku do ochrany východních hranic aliance.

Video  Prezident Petr Pavel na shromáždění n podporu Ukrajiny  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, nadále však dokázala Ankara s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa