Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Experti o budoucnosti Visegrádu: Výhra Babiše? Poláci by o V4 ztratili zájem!

Autor: Daniel Kraus - 
1. března 2024
05:00

V podpoře Ukrajiny není visegrádská čtyřka jednotná. Ačkoliv se premiéři snažili vystupovat celistvě, je evidentní, že vznikly dva tábory: česko-polský a maďarsko-slovenský. Blesk zjišťoval, zda má V4 budoucnost a jestli mohou poměr sil vychýlit nejbližší parlamentní volby – tedy ty české.

Už při příjezdu bylo jasné, že někteří členové mají k sobě blíž. Zatímco polský premiér Donald Tusk (66) jel ještě ráno do Strakovy akademie jednat se šéfem vlády Petrem Fialou (59, ODS), jeho maďarský protějšek Viktor Orbán (60) se už na letišti plácal po zádech se slovenským kolegou Robertem Ficem (59).

A tak to pokračovalo i během dne, kdy bylo podle výstupů evidentní, že V4 je rozdělená. To podtrhl i pozdější program. Zatímco Tusk jel na Hrad za prezidentem Petrem Pavlem (62), Orbán a Fico se vydali do Dejvic za jeho předchůdcem Milošem Zemanem (79).

I nadále

Tusk po sérii výroků Fica o Rusku vzkázal, že úterní jednání ukáže, zda má V4 ještě smysl. Po pražském summitu se premiéři shodli, že i přes rozdíly má smysl dál spolupracovat. Rozkol ve skupině ale vnímá i politolog Lukáš Jelínek. „Teď je to 2+2. Na druhou stranu, v minulosti to bylo třeba 3+1 nebo 2+2, ale na jiný způsob. S tím, že se budou střídat vlády s různými názory a postoji, se počítá,“ řekl Blesku.

Válka na Ukrajině je pak podle Jelínka pro V4 bezprecedentní problém, tím spíš je lepší, že se lídři setkávají. I ředitel Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál si myslí, že skupina nadále smysl má. Nemyslí si však, že by se teď měla scházet. „To může vydržet do následujícího polského předsednictví. A ať se oni rozmyslí, jestli to chtějí svolat, nebo ne,“ uvedl.

Co po volbách?

Pokud by příští rok ve sněmovních volbách zvítězilo ANO a Andrej Babiš (69), podle politologa Jelínka je pak pravděpodobné, že by se jazýček pomyslných vah přehoupl. „Ano, v příštím roce to může znamenat 3+1,“ potvrzuje. Zároveň si myslí, že by to mohlo vést až k rozkladu V4 jako takové, protože by polský premiér Tusk mohl na uskupení zanevřít. „Vzhledem k tomu, že se orientuje na budování silné pozice Polska v EU, tak v takové situaci by se možná už nechtěl moc zdržovat nějakými rebelujícími trpaslíky z východu,“ nadnesl.

Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024). Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024). | Blesk:Jakub Poláček
.

Podobně na věc nahlíží i Dostál. „Byla by to víceméně visegrádská trojka. Pro Poláky už není úplně motivující se setkávat se zbytkem, kromě nás. Hrají teďka jinou ligu. Chtějí hlavně spolupracovat v rámci Výmarského trojúhelníku s Německem a Francií,“ vysvětlil.

Jednat o míru

Andrej Babiš se pyšní přátelstvím s Orbánem, se kterým se dokonce při jeho návštěvě Prahy setkal. Ve slovenských volbách pak veřejně podpořil Fica. Blesk se ho proto zeptal, na jakou stranu barikády by se v otázce Ukrajiny přiklonil. „V4 se shodla na tom, že Rusko a Putin jsou agresoři. Také se shodli na tom, že Ukrajině je třeba pomáhat – liší se jenom ve formě pomoci. Kloním se k mírové konferenci, je třeba zastavit ničení životů vojáků a obyvatelstva. O mírové konferenci teď začal mluvit i prezident Zelenskyj,“ odpověděl expremiér.

To považuje za nepochopitelné politolog Dostál. „Když tohle řekne Polákům, tak bude k smíchu,“ zdůraznil. Babiš v den summitu rovněž ve Sněmovně prohlásil, že doufá, že Ukrajina nikdy nebude v EU.

Video  Pavel hostil na Hradě hlavy států V4: Podpora Ukrajiny je zásadní.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

pindal ( 3. března 2024 21:09 )

Já si myslím,že Poláci jsou dobří sousedi,v době míru. 😨

gabreta ( 1. března 2024 22:02 )

Rozložení V4 zevnitř, je dlouholetý, mokrý sen Bruselu!!! Teď odebrat malým státům právo veta a máme Čtvrtou říši, jako vyšitou!!

e.lesanova ( 1. března 2024 17:25 )

👎 Novinář si zase něco aplikoval do žíly, ne?? Takový blábol "na zakázku" se jen tak nenajde 😁

Uživatel_5681197 ( 1. března 2024 17:21 )

😄😄

Miloslav Podhola ( 1. března 2024 13:51 )

Je hned patrno, že jsi jenom číslo a ne myslící občan.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa