Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš ve Sněmovně strašil migranty: Zrůdná dohoda, kritizoval pakt a šil do Fialy a Rakušana

Aktualizováno -
28. února 2024
16:21
Autor: ČTK - 
28. února 2024
13:47

Migrační pakt EU je podle předsedy ANO Andreje Babiše zrůdná dohoda, která maskuje zavedení uprchlických kvót pro unijní země. Vláda Petra Fialy (ODS) jej podle Babiše připravila, ale nakonec nepodpořila jen kvůli strachu o výsledek vládních stran v červnových volbách do Evropského parlamentu. Šéf ANO to dnes řekl v úvodu mimořádné schůze Sněmovny, kterou si vyžádalo jeho opoziční hnutí. Opozici se nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi Sněmovny k migračnímu paktu EU, když koaliční většina neumožnila schválení programu schůze.

Pakt podle předsedy ANO Andreje Babiše umožní přerozdělování ilegálních migrantů z Asie a Afriky s odlišnou mentalitou a kulturou, neboť je šílenou a „zrůdnou dohodou postavenou na povinné solidaritě, což není nic jiného než zamaskované uprchlické kvóty a výpalné za migranty“. Fiala plní všechny promigrační a ekofanatické úkoly, které v Bruselu dostane, prohlásil Babiš ve zhruba půlhodinovém projevu v rámci přednostního řečnického práva.

Sněmovna se k vlastnímu projednávání paktu nedostala, neboť vládní koalice nepodpořila schválení programu schůze. Vystoupili tak jen řečníci s přednostním právem, čehož využili nejen zástupci opozice, ale také vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten zdůraznil nutnost celoevropského řešení migrace i to, že povinné přijímání migrantů pravidla neobsahují.

Nynější podoba migračního paktu EU není ideální, ale jde o posun dobrým směrem, řekl dnes poslancům Rakušan. „Migrace je společným celoevropským problémem a vyžaduje společné celoevropské řešení,“ uvedl vicepremiér. Řešením podle něho nejsou kontroly na hranicích jednotlivých členských států.

Na kompromisní podobě migračního paktu se 8. února dohodli vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí EU, čeští zástupci se hlasování zdrželi. Evropský parlament podle Rakušana zasáhl do původního návrhu způsoby, s nimiž česká vláda není spokojená. Například není dostatečně ambiciózní v ochraně vnější unijní hranice, zopakoval ministr vnitra. „Povinné přijímání migrantů ten migrační pakt neobsahuje,“ zdůraznil.

Sněmovna by podle její místopředsedkyně a lídryně ANO pro eurovolby Kláry Dostálové měla důrazně vyzvat vládu, aby učinila kroky k nepřijetí paktu v Evropském parlamentu, který by měl o dohodě rozhodovat v dubnu. „Česko se stalo jedinou zemí visegrádské skupiny, která se po mnoha letech odporu migračním kvótám podvolila,“ řekla Dostálová.

Podle místopředsedy Sněmovny a stínového premiéra ANO Karla Havlíčka si míru solidárnosti musí určovat jednotlivé země samy. „Jakýkoli diktát jakkoli šikovně skrytý za vyšší řešení spolehlivě skončí katastrofou,“ míní Havlíček. Evropa podle něj nezvládá vedle klimatické nebo energetické politiky ani migrační politiku.

Na kompromisní podobě migračního paktu se 8. února dohodli vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí EU, čeští zástupci se hlasování zdrželi. Podle zástupců vlády jsou reformní kroky méně ambiciózní, než Česká republika očekávala. Zvyšuje se také administrativní zátěž a snižuje možnost efektivně bránit nelegální migraci už na vnější hranici Evropské unie.

Babiš to dnes označil za zástupné argumenty. Podle předsedy ANO je jedinou hmatatelnou změnou v porovnání s návrhem, na kterém se vláda podílela, zřízení evropského koordinátora pro solidaritu.

Výsledná verze podle dřívějšího vyjádření ministerstva vnitra zásadně omezuje možnost prodloužení zadržování nelegálních migrantů na vnější hranici nad 12 týdnů.

Původní možnost snadnějšího prodloužení měla řešit například situace, kdy zdrojové země odmítají efektivní spolupráci při identifikaci a přebírání migrantů. Celkově se podle vnitra také ztížily možnosti detence migrantů na vnějších hranicích EU, což může vést k pokračování sekundárních pohybů z hraničních států dál do členských zemí EU.

Video  Fiala o Izraeli i migrantech: Riziko teroristického útoku není v Česku vyšší!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

yokky ( 16. března 2024 22:08 )

😨 😨 😨 😨 😨 😨 😨 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎

yokky ( 16. března 2024 22:05 )

👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎

yokky ( 16. března 2024 22:04 )

👎👎👎👎­👎👎👎👎👎👎­👎💩💩💩💩💩­💩💩💩💩🤡🤡­🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡

sekebo ( 29. února 2024 18:59 )

S migranty už tu strašil Ovar a u mentálně slabších vyhrál volby. Jinak toho estébáckého oligarchického lháře a žvanila už nejsem schopen poslouchat ani minutu.

Petr Petrovic ( 28. února 2024 18:09 )

Chvíli jsem to zkoušel poslouchat, ale nedalo se to...měl to slovo od slova napsané...snad i ty úšklebky...duševně zaostalý a projev pro ty samé posluchače...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa