Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rozhodnuto: Poslanci schválili sňatky pro všechny, Pavel chtěl manželství

Aktualizováno -
28. února 2024
19:34
Autor: ČTK, amb, simao - 
28. února 2024
07:07

Sněmovna dokončila schvalování jiné podoby svazků stejnopohlavních párů. Umožnila si to odpoledne hlasováním o dalším postupu jednání. Sezdané páry budou mít většinu práv manželů, došlo ovšem ke změně názvu. Omezení se týká i práv k dětem. Dopoledne poslanci k hlasování o poslanecké novele občanského zákoníku nedospěli hlavně kvůli obsáhlému vystoupení Jana Síly (SPD), které trvalo asi tři čtvrtě hodiny. Prezident Petr Pavel na sociální síti X uvedl, že nevidí důvod pro omezení práv na základě sexuální orientace.

Páry stejného pohlaví zřejmě budou moci vstupovat do partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení by se mělo týkat práv k dětem. V novele občanského zákoníku to dnes schválila Sněmovna. Předloha skupiny poslanců měla původně uzákonit pro stejnopohlavní dvojice možnost uzavírání manželství. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.

Sněmovna předlohu přijala podle pozměňovacího návrhu Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO). Předpokládá, že osvojení dítěte by bylo možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů.

Kdo jak hlasoval?

Pro uzákonění partnerství pro stejnopohlavní páry s omezením v právech k dětem byli ve Sněmovně hlavně poslanci klubů opozičního hnutí ANO a vládních TOP 09 a Pirátů. Jednotně proti hlasovalo 17 přítomných poslanců SPD. Zákonodárci dalších frakcí, tedy ODS, STAN a KDU-ČSL, zaujali různé postoje, vyplývá ze závěrečného hlasování o novele, která původně měla uzákonit pro dvojice stejného pohlaví manželství.

Z frakce ANO podpořilo novelu upravenou schváleným pozměňovacím návrhem Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO) 65 z 66 hlasujících poslanců, všech 14 zákonodárců TOP 09 a trojice přítomných Pirátů. V dílčím hlasování ale Piráti na rozdíl od poslanců ANO a TOP 09 úpravu nepodpořili, nehlasovali vůbec. Z poslanců ANO se podle záznamu zdržela v závěrečném hlasování pouze Andrea Babišová.

Ze zástupců STAN zvedlo ruku pro upravenou novelu 19 členů klubu, dva byli proti a tři včetně předsedy hnutí a ministra vnitra Víta Rakušana se hlasování zdrželi. Rakušan na sociální síti X uvedl, že věřil v úplné narovnání práv, homosexuální páry si podle něho zaslouží „mnohem víc než jen drobky z našeho 'rodinného stolu'.“ „Výsledkem hlasování jsem zklamaný,“ uvedl. Osm poslanců STAN nehlasovalo vůbec.

Fiala hlasoval pro

Pro novelu naopak zvedl ruku předseda ODS a vlády Petr Fiala stejně jako dalších 14 poslanců frakce jeho strany. Na sociální síti X Fiala napsal, že zvažoval argumenty a vnímá společenskou realitu. „Rozhodl jsem se podpořit návrh, který zlepšuje postavení stejnopohlavních párů, a to i vůči dětem, které společně vychovávají, a současně zachovává beze změn instituci manželství,“ sdělil. Proti hlasovalo devět občanských demokratů, zdrželo se jich osm.

Z lidoveckých poslanců jich předlohu podpořilo šest, osm bylo proti a pět se hlasování zdrželo včetně předsedy KDU-ČSL a ministra práce Mariana Jurečky.

Dolní komora schválila upravenou novelu hlasy 123 ze 176 přítomných poslanců. Proti bylo 36 členů Sněmovny. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování.

Novela by měla být účinná od příštího roku, odkdy by stejnopohlavní páry také už nemohli vstupovat do nynějšího registrovaného partnerství. Registrovaní nemají nyní podle zákona třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod.

„Výsledkem hlasování jsem zklamaný. Ale už teď můžu slíbit, že snahu o zrovnoprávnění duhových rodin tím rozhodně nevzdávám,“ uvedl Vít Rakušan (STAN) na sociální síti X. 

Ve hře byly ve Sněmovně i další poslanecké pozměňovací návrhy. Přejmenování svazku dvou osob stejného pohlaví z manželství na partnerství, ovšem se všemi právy, jako mají v manželství žena a muž, předpokládala úprava Josefa Cogana (STAN), Ondřeje Koláře (TOP 09), Jakuba Michálka (Piráti), Taťány Malé a Heleny Válkové (obě ANO). Takové řešení, které ale dolní komora zamítla, podporovali předkladatelé původní novely občanského zákoníku v čele s Josefem Bernardem (STAN).

Stejně v hlasování dopadl pozměňovací návrh Karla Haase (ODS), Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a Zuzany Ožanové (ANO), který rovněž předpokládal přejmenování svazku dvojice stejného pohlaví z manželství na partnerství. Z práv ale vyřazovala zcela postavení dětí v manželství, včetně úpravy osvojení.

Stejná byla úprava podaná poslanci hnutí SPD Janem Sílou a Jaroslavem Dvořákem. O ní, stejně jako o původním znění novely o takzvaném manželství pro všechny, poslanci nehlasovali.

Manželství pro všechny dnes podpořil i prezident Petr Pavel. „Uznávám princip svobody a rovnosti každého člověka z pohledu práva a nevidím důvod pro omezení práv na základě sexuální orientace. Věřím, že jsme tolerantní společnost a tato práva co nejdříve narovnáme. Na tomto mém postoji se nic nemění,“ uvedl na sociální síti X. 

Novela občanského zákoníku o manželství i pro dvojice stejného pohlaví však Sněmovnu dělí. „Přimlouval bych se za to, abychom ten zákon přijali,“ sdělil po ránu poslanec a odpadlík ANO Ivo Vondrák, proti se naopak vyjádřil Karel Haas (ODS). „Jsem konzerva,“ sdělil. 

Spory o biologické rozdíly

„Je třeba si přiznat, že řadě z nás pojem stejnopohlavní pár připadá podivný. To je prostě dáno tím, že jsme vyrůstali ve společnosti v totalitním systému a jak známo, totalitní systém jinakost nepřipouštěl. Ale celý život respektuji přírodní zákony. Přírodní zákony totiž vždy budou platit a platí a je vědecky prokázané, že tato jinakost je přirozenou součástí našeho života a přírody,“ apeloval Vondrák.

„Lidský rod je postaven na biologickém rozdílu mezi mužem a ženou a pro dvě různé situace, to znamená, pro svazek osob různého pohlaví a pro svazek osob stejného pohlaví, které z důvodu biologických rozdílů, ne etických, ne mravních, ne jakýchkoliv jiných rozdílů, ti lidé mohou být stejně dobří a stejně špatní v obou svazcích, ale prostě proto, že ten svazek je rozdílný, tak otázku názvu manželství pro svazek osob stejného pohlaví podpořit nemohu,“ oponoval Haas.

Zastánci manželství pro všechny tak i nadále argumentují zejména narovnáním práv lidí, odpůrci zase trvají na tradičním pojetí manželství jako svazku muže a ženy.

Bělohlávková: Pouze manželství ženy a muže je ideální pro výchovu šťastný dětí

Ve hře bylo i několik poslaneckých úprav, podle nichž by homosexuálové a lesby mohli místo do manželství vstupovat do partnerství se všemi právy manželů, nebo aspoň s většinou z nich. K tomu se dnes přiklonil poslanec STAN Josef Bernard. V této souvislosti se poslanci zase neshodnou na právech k dětem, proti je například poslankyně Romana Bělohlávková (KDU-ČSL).

Bělohlávková uvedla, že je ráda, že homosexualita je ve společnosti vnímaná jinak než před sto lety a léčba elektrošoky je pokládaná za středověk. Také ale varovala před působením aktivistů a volala po nezávislých studiích o vlivu stejnopohlavních párů na vývoj jimi vychovávaných dětí, jejichž zpracování by nezadala ani liberální iniciativa Jsme fér, ani ultrakonzervativní Aliance pro rodinu.

Zhruba 380 lékařů, zdravotníků a psychologů přitom dnes vyzvalo k zachování manželství jako svazku muže a ženy. Podle nich pouze matka a otec vytváří ideální prostředí pro výchovu dítěte. Představitelé iniciativ podporujících tradiční rodinu v čele s poslankyní Bělohlávkovou výzvu představili novinářům. 

„Podle psychoanalytických studií a teorií je právě přítomnost muže a ženy v roli rodičů důležitá pro budoucí vztahy dítěte, protože mu pomáhá nalézt určité vzory chování, které může využít v budoucích partnerských či rodičovských rolích a nejen tam,“ uvedli zdravotníci ve své výzvě. Podle Bělohlávkové je pouze manželství ženy a muže „ideálním prostředím pro výchovu šťastných a spokojených dětí“.

Homofobní projev poslance Síly zdržel hlasování

Ve středu během projednávání manželství pro všechny pobouřil řadu lidí poslanec SPD Jan Síla se svým homofobním projevem, kdy o homosexualitě mluvil jako o sexuální úchylce. Právě Sílův obstrukční projev plný nesnášenlivosti a vyzdvihující výhradně manželství mužů a žen zdržel poslance a do 11:00 se ke hlasování nedostali.

„Současná česká legislativa umožňuje, aby se z ČR stala velmoc pro poskytování umělého oplodnění cizinců,“ varoval Síla a mluvil mj. i o hrozbě klonování lidí. „Chci mít nejen já své druhé já, ale teoreticky zplodit výrazně lepší svoje já? A po tom, přiznejme si, tak nějak toužíme všichni, dát svým potomkům víc, než jsme měli a máme my,“ říkal Síla předtím, než byl přerušen bod k manželství pro všechny. 

Volné hlasování poslanců

Ústavně-právní výbor nedal kladné stanovisko k žádnému z pozměňovacích návrhů a už dříve odmítl podpořit i původní znění novely. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování.

Pokud by hlasování na plénu dopadlo stejně jako v právním výboru, mohly by stejnopohlavní páry dál uzavírat nynější registrované partnerství. Registrovaní nemají například společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod. Adopci dětí zákon registrované dvojici neumožňuje.

Video  Boj o manželství pro všechny: „Někteří hrají tuhle hru dost ostře,“ říká právnička  - Markéta Volforvá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kokoška Tobolka ( 1. března 2024 19:56 )

(Se) svatba bude mezigalaktickém prostoru mezi časem a prostorem !

Kokoška Tobolka ( 1. března 2024 19:55 )

Sňatky pro všechny? Takže si konečně mužů vdát za …..👽👽👽

AliAlice ( 1. března 2024 09:10 )

Jarmilo.. 👍 👍 👍

krapotkin ( 29. února 2024 16:31 )

V republice je dost podstatnějších problémů než je tento, ale to se neřeší.

jajas ( 29. února 2024 13:44 )

Rozvodovost hetero je možná vysoká, ale to proto, že tyto páry jsou klasika a je jich tedy nejvíce. Kolik homopárů se rozejde a po jakém čase se evidovat nedá, mají to volnější a usnadněné tím, že je spolu nic než sexualita neváže....takže jsou více promiskuitní ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa