Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svědek popsal pád muže ze Sněžky: Nebyl to příjemný pohled, sotva dýchal a všude byla krev!

Aktualizováno -
25. února 2024
15:29
Autor: pma, ČTK - 
25. února 2024
14:36

V sobotu došlo na nejvyšší tuzemské hoře k neštěstí. Dvaatřicetiletý český turista se zřítil z takzvané řetězové cesty na polskou stranu hory. Na sociálních sítích přiblížil svědek tragédie, který zraněného turistu našel, jak probíhala jeho záchrana a apeloval na veřejnost, aby byli lidé na horách obezřetní a volili vhodné oblečení a obuv. 

„Jsem ten, který byl u zraněného první a povím vám nebyl to moc příjemný pohled. Chlapec sotva dýchal, slabý puls, fraktura lebky, pneumotorax, spousta krve,“ svěřil se na sociální síti Vojtěch R., který zraněného našel.

Podmínky na Sněžce nejsou příznivé 

Velmi vážný stav českého turisty potvrdil i mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák. „Muž byl v bezvědomí a podchlazený. Naše posádka jej musela napojit na umělou plicní ventilaci," uvedl mluvčí. 

Ta té je pacient připojen stále a jeho stav je velmi vážný. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové muž po nehodě prodělal operaci. Jeho stav je podle mluvčího nemocnice Jana Špeldy stále velmi vážný a pacient musí být po těžkém polytrauma napojen na a umělou plicní ventilaci.

Podle Vojtěcha R. nejsou podmínky na nejvyšší hoře Češka příznivé. Cesty jsou na vrcholu zledovatělé, řetězy jsou zase v určitých částech zasněžené. „Vítr muže být silný a ztratit rovnováhu není těžké. Většina turistů nemá ani hůlky o které by se opřela při poryvu větru, natož mačky nebo nesmeky, které dodají stabilitu," vysvětlil. 

To, když člověk či dítě ztratí rovnováhu a přepadne přes zafoukaný řetěz na zledovatělý strmý svah směrem na polskou stranu, může mít fatální následky. 

Na boty s hladkou podrážkou a džíny zapomeňte

Doporučil také, aby lidé v horách nepodceňovali svou výbavu. „Prosím, berte všechny výstrahy vážně a nevystavujte se zbytečnému riziku. Většina lidi, kteří jdou na vrchol má na nohách sportovní obuv s hladkou a kluzkou podrážkou…o riflích ani nemluvě,“ vyjádřil se nálezce zraněného českého turisty. 

S tím souhlasí i náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cingr. „I přes veškerá upozornění, která jako Horská služba vydáváme, se neustále v našich horách pohybují turisté s nedostatečným vybavením a v důsledku podcenění zrádnosti terénu dochází k závažným úrazům,“ nechal se slyšet Cingr.

Na místě byl i vrtulník 

Čech podle všeho v sobotu uklouzl a zřítil se z úbočí Sněžky v sobotu kolem 13. hodiny. „Po nějaké době jsme ho prostřednictvím vrtulníku v terénu lokalizovali, pátrání probíhalo ve spolupráci s horskou službou. Následně jsme jej s využitím lanového podvěsu vyzvedli a transportovali na místo, kde byl doošetřen,“ řekl dále Novák. 

Turista podle mluvčího Horské služby Krkonoše Marka Fryše klouzal po svahu přibližně kolem 500 metrů. Při pádu překonal i Jubilejní cestu, která vede po polské straně Sněžky od Slezského domu na vrchol hory. V zimě je Jubilejní cesta uzavřená.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání