Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další tragédie na Sněžce: Z hory se na polskou stranu zřítil Čech, je ve vážném stavu!

Aktualizováno -
24. února 2024
16:05
Autor: ČTK - 
24. února 2024
15:22

Ze Sněžky se v sobotu odpoledne z takzvané řetězové cesty zřítil na polskou stranu hory dvaatřicetiletý český turista. Zdravotničtí záchranáři jej vrtulníkem vyzvedli a ve vážném stavu přepravili na traumacentrum Fakultní nemocnice v Hradci Králové. ČTK to řekli mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš a Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák. Na konci ledna po pádu ze Sněžky zemřeli dva Poláci, v únoru ze Sněžky spadla česká turistka.

Turista údajně uklouzl a zřítil se z úbočí Sněžky do kotle Lomničky na severní straně hory. Záchranáři do akce vyrazili ve 13:15. „Po nějaké době jsme ho prostřednictvím vrtulníku v terénu lokalizovali, pátrání probíhalo ve spolupráci s horskou službou. Následně jsme jej s využitím lanového podvěsu vyzvedli a transportovali na místo, kde byl doošetřen,“ řekl Novák.

Stav zraněného turisty označil za vážný. „Muž byl v bezvědomí a podchlazený. Naše posádka jej musela napojit na umělou plicní ventilaci,“ uvedl Novák.

Jako první na místo vyjel záchranář horské služby ze služebny na Slezském domě. „Kromě záchranářů z Pece pod Sněžkou došlo také k aktivaci vrtulníku LZS Hradec Králové a kolegů z polského GOPR,“ uvedl Fryš. Akce se účastnilo asi 20 záchranářů a kromě českého byl v akci i polský záchranářský vrtulník.

Ze záchrany lidí po pádu ze Sněžky se podle horské služby stává smutný kolorit. „I přes veškerá upozornění, která jako Horská služba vydáváme, se neustále v našich horách pohybují turisté s nedostatečným vybavením a v důsledku podcenění zrádnosti terénu dochází k závažným úrazům,“ uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cingr.

Na Sněžce v sobotu bylo po většinu dne pěkné slunečné počasí s teplotou kolem minus čtyř stupňů Celsia. Na Sněžku se turisté mohou nyní dostat jen pěšky, protože horní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku je kvůli poruše motoru od konce ledna mimo provoz. Z polské strany a od Luční boudy je Sněžka přístupná pouze takzvanou řetězovou cestou. Z české strany je přístupná od Růžové hory a od Pomezních bud.

Při tragickém pádu 30. ledna se do kotle Lomničky zřítili dva polští turisté. Jejich pád z vrcholu Sněžky byl dlouhý přibližně 900 metrů. Na následky pádu na místě zemřeli.

 

Celebrity-chachacha ( 24. února 2024 16:16 )

Češi,fakt už do těch hor nelezte 🦤. Vždyť je to už ostuda .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání