Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další drama na Sněžce: Z hory se zřítila česká turistka

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Horská záchranná služba)
Aktualizováno -
6. února 2024
18:26
Autor: ČTK, jel - 
6. února 2024
17:10

Z Jubilejní cesty na úbočí Sněžky na polské straně hory se v úterý zřítila česká turistka, nic se jí nestalo. Po cestě šla ve skupině, řekl to mluvčí Horské služby Marek Fryš. Minulý týden při pádu ze Sněžky také na polskou stranu hory zahynuli dva Poláci.

„I přes všechna varování, výstrahy a poučení byli turisté opět nevhodně vybaveni pro takovouto horskou túru. Navíc si skupina vybrala cestu, která je v zimním období uzavřena,“ sdělil Fryš.

Podle něj šestičlenná skupina českých turistů se rozhodla k sestupu z vrcholu po tzv. Jubilejní cestě. „Ve velmi exponovaném a ledovatém místě již nebyli schopni dalšího postupu. Ve chvíli, kdy jedna členka skupiny sklouzla z cesty do údolí Lomniczky, si přivolali na pomoc záchranáře. Pětici lidí se podařilo bezpečně odtransportovat na Slezský dům. Turistka, která absolvovala pád do údolí, je bez zranění a s jinou skupinkou turistů pokračovala v cestě do polské Karpacze,“ uvedl Fryš.

Upozornil, že šlo o stejnou lokalitu, kde v úterý 30. ledna došlo k tragickému pádu dvou Poláků. „Dnešní situace se odehrála o 450 výškových metrů níže, protože to už bylo na Jubilejní cestě. Tentokrát se nikomu nic nestalo,“ řekl ČTK Fryš.

Na místě dnes zasahovali záchranáři z HS Pec pod Sněžkou a polští záchranáři z horské služby GOPR. Vyslaný vrtulník kvůli špatnému počasí na místo nedoletěl, čekal v Peci pod Sněžkou, řekl ČTK mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Ivo Novák. „Žena přibližně ve věku 18 let byla nalezena v Karpaczi bez zranění,“ uvedl Novák.

Dva polští turisté se zřítili ze Sněžky na polskou stranu 30. ledna odpoledne. Tragický pád z vrcholu Sněžky byl dlouhý přibližně 900 metrů. Muži ve věku 23 a 47 let se z vrcholu hory zřítili na polskou stranu takzvaným žlabem smrti do kotle Lomničky. Na následky pádu zemřeli. Muži při pádu překonali i Jubilejní cestu, která vede po severním svahu Sněžky od Slezské boudy na vrchol hory. V zimě je zavřená, když ji zasype sníh, splyne s úbočím hory.

Na Sněžce a v jejím okolí nadále platí výstraha horské služby před silně zledovatělým terénem. Doporučuje užití maček či protiskluzových návleků na boty, tzv. nesmeků.

Video  Blesk Podcast: Česká ostuda na Sněžce. Turisté nedodržovali značení a ničili vzácné rostliny.   - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

gogo262 ( 19. února 2024 08:08 )

Vždyť jim stačí ten zásah jen nechat zaplatit. Šli uzavřenou cestou, tak není co řešit. Pokud tam byl i vrtulník, tak je to pár set tisíc a příště si daji lidi pozor kam polezou.

Celebrity-chachacha ( 7. února 2024 19:53 )

Řekněme si to na rovinu, Češi a hory to prostě nejde dohromady .

Věra Přibylová ( 7. února 2024 16:28 )

Je to stále dokola,nezodpovedni lide,je to marny,je to marný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání