Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bývalý kancléř dojel na pomoc důvěrníkovi. Soud potrestal Kurze podmínkou za křivou výpověď

Aktualizováno -
23. února 2024
21:23
Autor: ČTK - 
23. února 2024
19:37

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz se dopustil křivé výpovědi, když v parlamentním vyšetřovacím výboru snižoval svou roli při jmenování dozorčí rady významné státní investiční společnosti ÖBAG. Dnes o tom rozhodl soud ve Vídni, který někdejšímu lidoveckému politikovi udělil podmíněný trest osmi měsíců vězení, informovala rakouská média. V jiném bodě obžaloby však rozhodl v jeho prospěch a obvinění ho zprostil. Kurz vinu ve všech bodech obžaloby odmítal a jeho advokát oznámil po vynesení rozsudku, že podá odvolání.

Obžaloba tvrdila, že Kurz snižoval svou roli při jmenování dozorčí rady státní společnosti ÖBAG a také předsedy představenstva společnosti Thomase Schmida. Před poslanci v roce 2020 tvrdil, že do jmenování, které mělo v gesci ministerstvo financí, přímo nezasahoval. To však podle obžaloby nebyla pravda.

Hlavním svědkem obžaloby byl někdejší Kurzův důvěrník Schmid, který začal spolupracovat s justicí. Schmid obžalobě předal například vzkazy, které si vyměňoval s Kurzem ohledně situace v ÖBAGu. Kurzova obhajoba tvrdila, že Schmid není důvěryhodný svědek, to však soudce Michael Radasztics odmítl. Podle něj Schmid vypovídal důvěryhodně. Za nevěrohodné naopak označil výpovědi dvou ruských podnikatelů, které si předvolala obhajoba.

Soud shledal Kurze vinným v případě jmenování dozorčí rady, zprostil ho však obžaloby v případě jmenování samotného Schmida do vedení státní firmy. Za první z činů mu uložil podmíněný trest vězení na osm měsíců se zkušební dobou tři roky.

Exkancléř obvinění odmítal a u soudu tvrdil, že cílem bylo ho politicky zničit. Podle Kurze není Schmid věrohodným svědkem, protože si svými tvrzeními chtěl vyjednat u státních zástupců výhody. Podle agentury Reuters mu odsouzení může zkomplikovat možný návrat do politiky, který by si přáli jeho někdejší spolustraníci z Rakouské lidové strany (ÖVP).

Odsouzen byl dnes i Kurzův spoluobžalovaný a někdejší šéf jeho kabinetu Bernhard Bonelli, který dostal podmíněný trest šest měsíců vězení.

Kurz před parlamentní komisí vypovídal ohledně takzvané kauzy Ibizagate. Tu spustila v roce 2019 videonahrávka tajně natočená v roce 2017 na španělském ostrově Ibiza ve vile předsedy pravicově populistických svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho. Svobodní s Kurzovými lidovci tvořili v letech 2017 až 2019 vládní koalici. Strache na záznamu otevřeně hovořil o svém korupčním jednání. K vyšetření skandálu a možné korupce v době první Kurzovy vlády zřídil rakouský parlament vyšetřovací výbor.

Celebrity-chachacha ( 24. února 2024 10:34 )

Ňák je to ale takovel divnočlověk.

Ján Poliach ( 24. února 2024 00:10 )

No a staci prejst par kilometrov smerom na severovychod na Slovensko a tu mame vela nahravok, vela video nahravok a co...nic sa nedeje, nikto nesedi v base. Nas bananistan Slovakistan.

Zobrazit celou diskusi