Původně jednoduchý petiční stánek, který se postupem času rozrostl, je v těsném sousedství několika chráněných objektů nejvyššího státního významu. Kromě Úřadu vlády ČR jde o Kramářovu vilu nebo Strakovu akademii. Ministerstvo vnitra ve stanovisku, které si od něj vyžádala městská část, konstatovalo, že dle petičního zákona pro umístění petičního stánku není třeba povolení státního orgánu. To výrazně limituje možnosti řešení, které mohla Praha 1 i další orgány aplikovat.

»Slum« u vlády

„To místo nemá s petičním stánkem nic společného. Je to slum, který představuje riziko jak z hlediska hygieny, tak bezpečnosti,“ řekla starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

„Má pět dní od převzetí zásilky, kterou jsme mu odeslali v pondělí 19. února do datové schránky. Buď slum odstraní, nebo se odvolá k hlavnímu městu Praze. V případě, že magistrát rozhodne, že je třeba místo odstranit, naběhne lhůta a v okamžiku, kdy to nabude právní moci, tak bude povinen to odstranit. Pokud ani tehdy slum nezmizí, je Praha připravena zasáhnout,“ popsala Radoměřská nejbližší možný postup.

„Nikdo nikomu nechce a nebude odpírat žádné svobody zaručené Ústavou. Tento happening už ale překročil všechny meze a jsem společně s Prahou 1 připravený ho legálně ukončit,“ doplnil primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Poučení pro příště

Je velice pravděpodobné, že celá kauza nakonec skončí u soudu. S tím ostatně jak městská část, tak magistrát víceméně počítají. „Je možné, že definitivní rozhodnutí učiní až soud. Tím však také vznikne judikát, který, předpokládám, zajistí, aby se podobně absurdní situace v budoucnu již neopakovaly,“ řekla Radoměřská.

Svoboda dodal, že město situaci konzultovalo i s odborníky na lidská práva a po vyhodnocení situace dospělo k závěru, že bude požadovat vyklizení místa. „Právo jednotlivce je svrchované právo, ale právo všech ostatních jednotlivců je úplně stejně svrchované a nesmí se zneužívat,“ uzavřel primátor.

Fotogalerie
15 fotografií