Hofman uvedl, že z celkového počtu připomínek jich 21 přišlo od radnic městských částí a pět z magistrátních odborů. „Řada městských částí hlavního města Prahy uplatnila k návrhu zásadní či nesouhlasné připomínky. Obecně lze říci, že velká část připomínek míří k dopravní situaci, případně obsahuje návrhy na doplnění či úpravu okruhu poplatníků osvobozených od poplatku,“ uvedl mluvčí.

Radnice, ministerstvo i firmy

S návrhem vyhlášky, která má zavést zpoplatnění vjezdu nerezidentů na Smetanovo nábřeží a do okolních ulic spolu s částí Malé Strany na druhém břehu Vltavy, podle vyjádření mluvčích městských částí nesouhlasí například Praha 2, 3, 8, 9 nebo 10. Podpořily jej naopak například Praha 1, 7 či 11.

Mluvčí dodal, že řada připomínek přišla až poslední den lhůty, takže se s nimi úřad stále seznamuje a v následujících týdnech je bude postupně vypořádávat. Podle Hofmana dorazily připomínky také od Národního bezpečnostního úřadu, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a firem Wolt, Bolt Food a foodora.

Omezení vjezdu do části Prahy 1 má být podle plánu magistrátu plně automatické a právně má být založeno na takzvaném místním poplatku. Nepůjde tedy o mýto v pravém slova smyslu, neboť to nyní legislativa neumožňuje. Hlavním důvodem pro opatření je podle zástupců vedení města zlepšení průjezdnosti tramvají, které nyní v daných lokalitách nabírají kvůli automobilovému provozu zpoždění.

Video
Video se připravuje ...

Zákaz vjezdu do centra Prahy, 23. listopadu 2023 Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
29 fotografií