Poněkud netradičně pojatý petiční stánek u Úřadu vlády ČR budí vášnivé emoce. Stánek připomínající spíše kempové stanoviště dělá na čele vrásky nejen některým Pražanům ale už i politikům. Zřizovatelé stánku přitom hlásají, že se z místa nehnou, dokud současná vláda nepodá demisi.

Ačkoliv na místě sporadicky ke sběru podpisů dochází, je evidentní, že se jedná spíše o zneužití petičního zákona. Na místě často dochází k názorovým střetům mezi jejich odpůrci a příznivci, horlivé debaty už však několikrát přerostly v hromadné strkanice, u kterých musela zasáhnout i policie.

Aktivista Ondřej Thor v petičním stánku přespává již 94. dnem, příležitostně se k němu připojuje několik dalších jedinců, kteří mu za tu dobu pomohli místečko před Strakovou akademií patřičně „zútulnit“. K dispozici zde má mobilní toaletu, posezení s rybářskými židličkami a rozkládacími lehátky, stan, občas také karavan nebo dokonce klavír. Stánek v takovém rozsahu již přerůstá v neoprávněný zábor, což konstatovala i Police ČR. Zároveň ale stále splňuje parametry poměrně široce definovaného petičního zákona a proto není možné nařídit jeho odstranění.

Pokuty za parkování na chodníku

Magistrát hlavního města v tiskové zprávě pražany informuje, že si městská část Praha 1 od ministerstva vnitra k záležitosti petičního stánku vyžádala stanovisko. To konstatuje, že pro umístění petičního stánku není třeba povolení žádného státního orgánu.

„To výrazně limituje možnosti řešení. Stanovisko ministerstva dále uvádí, že řešení náleží silničnímu správnímu úřadu Prahy 1 a částečně magistrátu ve věci nesprávného parkování na chodníku,“ uvádí mluvčí magistrátu hl. m. Prahy v tiskové zprávě. Zároveň je ve zprávě uvedeno, že na základě oznámení městské policie, byly majiteli vozidla zaparkovaného na chodníku uděleny dvě pokuty.

Starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09), k situaci dodala: „Petiční právo je výsostným právem občana a nesmí být omezeno. To, co se ale u Úřadu vlády děje, již není sběr podpisů pod politické stanovisko, jako spíš ukázka impotence státu vůči aroganci protisystémových uskupení. I demokracie musí mít, dle mého názoru, své obranné mechanismy. Vítám společnou snahu najít řešení a věřím, že nalezeno bude.”

Noční útok s kýblem hnoje

Někteří Pražané svůj nesouhlas s počínáním zřizovatelů petičního stánku, sdílejí jen na sociálních sítích, najdou se však i tací, kteří je chodí konfrontovat napřímo. V noci ze středy na čtvrtek se ale dokonce našel někdo, kdo svůj nesouhlas na místo přišel vyjádřit s několika kbelíky hnoje. Zásah hnojem měl údajně schytat i Ondřej Thor a společně s ním ještě jedna žena.

Přišlo zhruba pět lidí, měli kýble plné zvířecích exkrementů a vylili nám je na stůl. Nelidsky tím poškodili suverenitu petičního stánku dle ústavního práva, a zároveň se tak pokoušejí zlikvidovat snažení o spojení lidí, kteří mohou docílit demise této vlády,“ vyjádřil se k situaci Ondřej Thor v živém vysílání na svém facebooku bezprostředně po tom, co k incidentu došlo. Na fotografiích, které celou událost dokumentují, je patrné, že pod hromádkou hnoje skončil i jeden mobilní telefon.

Výjezd k incidentu potvrdil na dotaz redakce Pražské Drbny i policejní mluvčí Richard Hrdina: "„Dnes v noci kolem půlnoci, vylil neznámý pachatel kbelík s hnojem na petiční stánek na nábřeží Edvarda Beneše, čímž se dopustil přestupku. Policisté z místního oddělení Malá Strana zajišťují kamerové záznamy, které budou vyhodnocovat a pátrají po pachateli."

Ondřej Thor ve svých dalších vyjádřeních později zdůraznil, že petiční stánek v žádném případě sbalit nehodlá a své diváky varoval, že je otázkou času, kdy budou mít na stole výkaly i oni.

Fotogalerie
12 fotografií