Pořádnou spoušť napáchala bouřka na Malostranském náměstí. „Blesk udeřil do božího oka na vrcholu sloupu a poškodil zejména sochu sv. Václava,“ uvedli zástupci Prahy 1. Škody na památce jsou bohužel značné, jedná se o havárii v řádech desítek či stovek tisíců korun. Okolí sloupu bylo obratem zabezpečeno městskou policií,“ dodali. 

Video
Video se připravuje ...

Blesk poškodil morový sloup na Malostranském náměstí (16. srpna 2023) Blesk.cz - David Malík

Soše svatého Václava upadl mimo jiné meč, kusy sochy, které upadly na zem, se ještě roztříštily. Fragmenty zajistil restaurátor a Praha 1 o události informovala jak Národní památkový ústav, tak magistrát. „Památka nyní zůstane zabezpečená, budou přesně vyčísleny škody a zkontrolován stav celého sloupu. Úřad vstoupí v jednání s pojišťovnou a povede další kroky nezbytné k renovaci památky v souladu s orgány památkové péče,“ dodala městská část. 

Kusy sochy také poškodily auta parkující v okolí. „Mohu potvrdit, že včera po úderu blesku do morového sloupu na Malostranském náměstí z něj odlétla omítka, která zasáhla dvě zaparkovaná auta. Řešíme jako škodní událost,” uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina.

Velkolepý sloup v horní části Malostranského náměstí nechali vztyčit měšťané jako výraz díků za odeznění morové epidemie, která zasáhla Prahu. Základní kámen ke sloupu na Malostranském náměstí byl položen 2. listopadu 1713, o dva roky později byl dokončen. Autorem návrhu sloupu byl Giovanni Battista Alliprandi, sloup vytvořil kameník Herstorf. Po hladomoru v roce 1772 byly doplněny postavy andílků s kartušemi a vázami z dílny Ignáce Františka Platzera.

Dvacet metrů vysoký sloup s kašnou tvoří pískovcový jehlan vykládaný mramorem, na jehož vrcholu je umístěn symbol božího oka. Na jižní straně je oltářní stůl, ostatní tři strany zaujímají vodojemy symbolizující život, milost a spásu. Nad oltářním stolem stojí na hadu Panna Marie, níže jsou sochy českých patronů, nad nimi sochy Nejsvětější Trojice: Ježíše Krista, Boha-Otce a Ducha svatého v podobě holubice.

Sledujte radar Blesku!

Fotogalerie
14 fotografií